Pitäisikö sinun vaihtaa työpaikkaa? Nämä 10 merkkiä paljastavat sen
Työ ja raha

Pitäisikö sinun vaihtaa työpaikkaa? Nämä 10 merkkiä paljastavat

Jos pelkkä ajatus työstä pilaa ilosi, olet lopen kyllästynyt tai sinua kiusataan töissä, on parempi vaihtaa työpaikkaa. Listasimme merkit, jotka paljastavat, että on aika nostaa kytkintä ja etsiä uusia haasteita.
Teksti: Janica Brander Kuvat: Colourbox

1. Jo pelkkä työn ajatteleminen ärsyttää

Kaikki ovat toisinaan tympääntyneitä työhönsä – ainakin maanantaisin. Työ ei kuitenkaan saisi tuntua pakkopullalta, jota kestät ainoastaan odottamalla viikonloppuja. Ärsyttävät työasiat eivät myöskään saisi nakertaa onellisuuttasi. Jos muut asiat elämässäsi ovat kunnossa, mutta jo pelkkä työn ajatteleminen pännii aamusta iltaan, on aika lähteä.

Keskustele: Miten jaksan töitä 8 tuntia joka päivä?

2. Jäät työporukan ulkopuolelle

Uuteen organisaatioon sopeutumisessa kestää yleensä useampi kuukausi. Kenenkään ei kuitenkaan pitäisi tuntea olevansa työpaikallaan syrjitty. Lähtevätkö muut kahville kutsumatta sinua mukaansa? Onko työpaikalla kokouksia ja projekteja, joista ei kerrota sinulle? Jos et tunne olevasi tärkeä ja kiinnostava työntekijä, on oikein vaihtaa paikkaan, jossa sinua arvostetaan.

Keskustele: Luottamukseni työkavereihin on mennyt

3. Et voi edetä ja kehittyä työssäsi

Jotta työ olisi kehittävää, sen pitää pakottaa sinut oppimaan uutta. Työnantajan tulisi myös tarjota työntekijöille koulutusta ja etenemismahdollisuuksia. Jos haluat edetä urallasi, mutta työsi ei tarjoa siihen minkäänlaisia mahdollisuuksia, etsi työpaikka, jossa voit kasvaa ammatillisesti.

Lue myös: Uudelle urapolulle – Ammatin vaihtaminen haastaa ja virkistää

4. Työ on niin tylsää, että uuvut

Rehkiminen voi aiheuttaa loppuunpalamisen eli burnoutin, mutta myös liian helppo ja virikkeetön työ uuvuttaa. Kyllästymisen aiheuttamaa väsymystä kutsutaan boreoutiksi. Turruttava työ voi olla temperamentillesi liian yksitoikkoista tai epäsosiaalista. Jos nuokahtelet työpaikalla ja osaat hommasi ulkoa vaikka unissasi, on aika hakeutua haastavampiin kuvioihin.

Keskustele: Töissä on hirvittävän tylsää

5. Olet fiksumpi kuin pomosi

On piinallista olla pomoaan pätevämpi – etenkin, jos pomolla on suuret luulot itsestään. Tällainen johtaja tietää usein alitajuisesti, että työntekijät ovat häntä fiksumpia. Alaiset joutuvat sietämään juoksuttamista ja ripityksiä, kun epävarma pomo yrittää osoittaa valtaansa. Älä jää tanssimaan hänen pillinsä mukaan, vaan etsi työpaikka, jossa voit kunnioittaa esimiestäsi ja oppia häneltä.

Lue myös: Miltä tuntuu olla esimies? Esimiesten kokemuksia alaisista

6. Työ vie kaiken vapaa-aikasi

Vain pieni osa ihmisistä nauttii elämästä, joka on työn täyttämää aamusta iltaan. Onni syntyy yleensä tyydyttävän työn, perhe-elämän, harrastusten ja levon välisestä tasapainosta. Olet väärässä työssä, jos et työn vuoksi ehdi nukkua, harrastaa ja olla läheistesi kanssa. Vaihda työpaikkaa, sillä työn imu ei tarkoita sitä, että työ imee ihmisestä kaikki voimat.

Keskustele: Työelämä vie kaikki voimat

7. Työ ei ole millään tavalla tyydyttävää

Vaikka työ ei olisi unelmaduunisi, sen pitäisi olla edes jollakin tavalla tyydyttävää. Tyydyttävä työ antaa kohtuullisen toimeentulon, työntekijä tuntee tekevänsä jotakin tärkeää ja työilmapiiri on hyvä. Jos et saa työstäsi mitään irti, palkkasi on huono ja firman yhteishenki kehno, työhön ei kannata jäädä, ellei se ole taloutesi kannalta aivan välttämätöntä.

Keskustele: Vihaan kaikenlaista työtä

8. Sinua kiusataan työpaikalla

Työpaikkakiusaaminen voi vammauttaa ihmistä niin pahasti, että lopputuloksena on sairausloma tai eläke. Jos sinua vähätellään, sinulle huudetaan tai sinusta levitellään juoruja, vaadi esimiestäsi puuttumaan asiaan. Jos kiusaaminen tästä huolimatta jatkuu, on parempi suojella itseään ja lähteä. Jos kiusaamisen kulttuuri on pesiytynyt syvälle organisaatioon, sitä ei kitketä hetkessä.

Lue myös: Miten jaksaa työpaikkakiusaamista?

9. Työpaikkasi on konkurssikypsä

Tingitäänkö firmassa yhtäkkiä pienistäkin menoista? Pitääkö ylin johto kokouksia suljettujen ovien takana? Onko ilmapiiri oudon jännittynyt? Luota vaistoihisi, jos yrityksen taloudellinen tilanne alkaa näyttää hälytysmerkkejä. Uutta työtä kannattaa alkaa etsiä hyvissä ajoin. Kituvassa yrityksessä sinnittely on uuvuttavaa ja synnyttää usein ikäviä lieveilmiöitä, kuten riitelyä ja loputtomia ylitöitä.

Lue myös: Verkostoituminen auttaa työpaikan saannissa

10. Terveytesi kärsii raskaasta työstä

Kiinnostavaakaan työtä ei kannata tehdä terveytensä uhalla. Jos henkinen tai fyysinen terveytesi on jatkuvasti koetuksella, voit pahimmillaan menettää työkykysi. Palkka, koulutusta vastaava työ ja korkea asema eivät ole aina menestyksen mittareita. Joskus on parempi vaihtaa alaa, siirtyä kevyempiin tai osa-aikaisiin töihin. Muista, että työn tulisi palvella sinua, ei päinvastoin.

Lue myös: Ota työuupumuksen oireet vakavasti

Lue lisää:

Pelottaako burnout? Tunnista 4 varoitusmerkkiä
Käännä torjutuksi tuleminen voitoksesi – Nämä ohjeet toimivat sekä ihmissuhteissa että työelämässä
Kuusi askelta eteenpäin uralla – poimi naisjohtajan vinkit

Lähteet: Enterpreneur, Forbes, GMA, Huffington Post

X