Työ ja raha

Reittä pitkin

Teksti:
Anna.fi

Klisee reittä pitkin etenemisestä on todellakin pelkkä klisee. Kaksinaismoralistisessa työelämässä varsinkin nainen saa maksaa suhteistaan helposti sekä urallaan että maineellaan. Reittä pitkin kiidetään helposti vain alamäkeä.

Reittä pitkin

Kaikkihan tietävät hömppäpokkarien ja internetin keskustelupalstojen kliseen: nuori nainen käyttää hyväksi ulkoisia avujaan ja etenee urallaan niin sanotusti reittä pitkin. Tosielämä on toisenlainen: aito työpaikkaromanssikin saattaa olla naisen uralla suuri riski. Enimmäkseen reittä pitkin kipuaminen on silkka myytti. Sitä käytetään yksinkertaisesti tekosyynä, jolla voidaan kyseenalaistaa naisten menestys työelämässä.

”Kyse on mielestäni pikemminkin miesten vallankäytöstä. Kun nainen on huipulla, hän on tietenkin kiivennyt sinne reittä pitkin, kun taas mies on ollut kunnianhimoinen ja ahkera”, puuskahtaa Niina, 32. Hän työskentelee suuressa tietotekniikkayrityksessä, jonka eräs naistyöntekijä leimattiin firman sisäisissä juoruissa sängyn kautta urallaan eteenpäin kiipiväksi. ”Luulen, että juorut johtuivat siitä, että nainen eteni urallaan nopeasti ja määrätietoisesti. Koska naisessa ei ollut ammatillisesti mitään, mihin tarttua, pahansuovat halusivat uskoa huhupuheisiin.”

Myös Niina on saanut kuulla pari kertaa vihjailua ”naisellisten keinojen” käytöstä työelämässä. ”Minulle on sanottu, että kunhan vähän hymyilet nätisti asiakkaalle, kaikki varmasti hoituu”, Niina kertoo. Vaikka kommentit on esitetty huumorin varjolla, Niinaa ei ole naurattanut. ”Eiköhän menestykseni johdu ihan siitä, että olen hyvä neuvottelija. Olen osannut tehdä perusteltuja, hyviä tarjouksia”, hän tuhahtaa. ”Hymyilykommentit tuntuvat ammattitaitoni vähättelyltä. Samalla mielestäni vähätellään myös miehiä: ei nykyajan työelämässä ole varaa palkita ketään hymyistä, vaan tuloksesta, jota he firmalle tekevät.”

Seksualisointi näyttää naiselle paikan

Leena Lehtolaisen dekkarisankaritar Maria Kallio voisi hyvin olla esimerkki monista nuorista naisista, jotka ovat nousseet esimiestehtäviin. Kun vihjailuja pätevyydestä ja reittä pitkin kiipeämisestä joutuu pelkäämään, vaarana on muuttua ylitiukaksi ja varovaiseksi. Leimaantumiseen ei ole varaa. ”Pidän ikävinä tilanteita, jotka sukupuolistetaan”, Niinakin kuvaa. ”Minusta tuntuu, että sukupuolisesti vihjaavilla jutuilla minulle halutaan tehdä selväksi, että olen ’pelkkä’ nainen. Siksi asioihin helposti jopa ylireagoi.”

Talouselämä-lehti tutki vuonna 2005 Suomen naisjohtajien näkemyksiä uralla etenemisestä ja tasa-arvosta. Kyselyyn vastanneet naisjohtajat olivat varsin yksimielisiä syistä, miksi johtotehtävissä yhä on vähän naisia: valtarakenteita hallitsevat miehet. Kyselyyn vastanneista naisjohtajista yhdeksän kymmenestä tyrmäsi myös perinteisen käsityksen siitä, että naiset jarruttaisivat toisten naisten etenemistä uralla.

Naisellisten keinojen käyttäminen on karhunpalvelus

Puheet reittä pitkin etenemisestä ovat monien mielestä osoitus siitä, että naiset uhkaavat miesten perinteistä asemaa työmarkkinoilla. Vielä pelkoon ei kuitenkaan ole suurta aihetta: naisten asema työelämässä on yhä miesten asemaa heikompi. Naiset saavat keskimäärin viidenneksen vähemmän palkkaa kuin miehet. Naisten eteneminen uralla on vaikeampaa kuin miesten, vaikka naiset ovat jo nyt miehiä korkeammin koulutettuja. Koulutus ei myöskään näy tehtävien laadussa, ja pätkätyöt ovat naisilla miehiä yleisempiä. Kotityöt rasittavat naisten panosta työelämässä. Seksuaalinen häirintä on monilla työpaikoilla yhä ongelma.

”Toimimalla kliseiden mukaan naiset tekevät karhunpalveluksen paitsi itselleen, myös muille naisille”, miettii Niina. ”Ei naisin liittyviä ennakkoluuloja vastaan taistelu ole kuitenkaan sentään vielä liian helppoa.”

Teksti: Anna Mäkinen / A4 Media Oy (10.2.2006)

X