Työ ja raha

Sähköinen hakemus, videoesittely ja optimoitu CV – näin onnistut työnhaussa!

Töitä haetaan yhä useammin sähköisesti. Siksi työnhakijan kannattaa valmistautua videohaastatteluun ja optimoida työhakemuksensa. Kokosimme yhteen viisi asiaa, jotka hallitsemalla pärjäät modernissa työnhaussa.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Työhakemusten oikeakielisyys kannattaa tarkistaa huolellisesti – ja käyttää tarvittaessa vaikka ammattilaista apuna.

Töitä haetaan yhä useammin sähköisesti. Siksi työnhakijan kannattaa valmistautua videohaastatteluun ja optimoida työhakemuksensa. Kokosimme yhteen viisi asiaa, jotka hallitsemalla pärjäät modernissa työnhaussa.

Internet on mullistanut työnhaun. Yhä useampi työnhakija löytää uuden työpaikan netin rekrytointisivustojen kautta, ja nettirekrytoinnin yleistyessä perinteiset paperiset työhakemukset ovat kadonneet.

Jos haluaa pärjätä uuden ajan duunimarkkinoilla, on hallittava myös modernit työnhakukeinot. Mahdollisuudet napata unelmiesi työpaikka paranevat huomattavasti, kun huomioit nämä asiat:

Viimeistele CV:si ammattilaisella

Kilpailu työmarkkinoilla on kovaa ja yksikin huolimaton lause tai kirjoitusvirhe saattaa johtaa hakemuksen hylkäämiseen. Jos äidinkieli ei ollut lempiaineesi koulussa, voi olla fiksua tarkastuttaa ansioluettelo kielenhuollon asiantuntijalla.

Satoja hakemuksia päivittäin selaava rekrytoija silmäilee cv:si läpi noin kolmessakymmenessä sekunnissa. Korosta ansioluettelossasi erityisesti niitä taitoja, joita hakemassasi työssä tarvitaan. Kaikki muu on ylimääräistä. Jotkut yritykset käyttävät jopa tietokoneita hakemusten haarukoimiseen. Kone etsii ansioluetteloista hakuun liittyviä asiasanoja ja poimii sopivimmat kyllä-pinoon. Pidä siis huoli, että cv:ssäsi mainitaan juuri niitä ominaisuuksia ja taitoja, joita työpaikkailmoituksessa listataan.

Tee itsestäsi esittelyvideo

Nasevan hakemuksen lisäksi yritykset suosivat videoesittelyjä. Harjoittele ensin kameran edessä esiintymistä ja kuvaa itsestäsi lyhyt esittelyvideo. Videota varten et tarvitse studiota tai ammattikuvaajaa, laadukas kännykkäkamera riittää mainiosti. Esittelyvideon ei ole tarkoitus olla taidonnäyte näyttelijänlahjoistasi. Unohda siis kikkailu ja ole oma itsesi. Rekvisiitan tai taustamusiikin sijaan tee rekrytoijaan vaikutus positiivisella olemuksellasi ja selkeällä ulosannilla.

Videon ei ole tarkoitus olla toisinto ansioluettelostasi. Älä luettele työkokemustasi paperilta luntaten, vaan kerro vapaamuotoisesti osaamisestasi, kiinnostuksen kohteistasi ja erityistaidoistasi.

Valmistaudu videohaastatteluun

Monet yritykset suorittavat ensimmäisen haastattelukierroksen videohaastatteluna. Esimerkiksi Skypen kautta käytävään haastatteluun on syytä valmistautua aivan kuten kasvokkain tapahtuvaan kohtaamiseenkin. Ota esille työtodistuksesi ja cv:si, jotta pystyt vastaamaan haastattelijan kysymyksiin. Varaa esille myös muistiinpanovälineet. Rauhoita ympäristö ja pukeudu siististi.

Videohaastattelu ei ole oikea hetki alkaa harjoitella Skypen käyttöä, joten tutustu palveluun etukäteen.

Rekisteröidy LinkedIniin

Tänä päivänä profiili LinkedIn-verkkoyhteisöpalvelussa on melkein yhtä tärkeä työnhaunväline kuin ansioluettelo. Ellet siis vielä ole rekisteröitynyt LinkedIniin, tee se nyt.

Työnhakuun ja verkostoitumiseen tarkoitettu LinkedIn on asiallisempi yhteisö kuin esimerkiksi Facebook, joten valitse profiiliisi kuva, jonka kelpuuttaisit työpaikan kulkukorttiisikin. (Siitäkin huolimatta, että bileotos kuvastaisi mielestäsi paremmin rentoa luonnettasi.)

Profiilin tietojen kasaamiseen sekä verkostoitumiseen kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, sillä nykyaikana työpaikka saattaa jopa löytää sinut sosiaalisen median kautta.

Tarkista sometilisi

Ennen kuin lähetit hakemuksen uuteen firmaan, todennäköisesti googlasit työnantajan ja tarkastelit tämän somekanavia.

Tarkista mitä osumia google tuo nimelläsi. Kaikkiin tuloksiin et tietenkään voi vaikuttaa, mutta ehkäpä netissä roikkuu vieläkin aktiivisena teiniangstivuosien aikainen nettipäiväkirjasi tai kuvapläjäys kaverisi polttareilta, jotka kannattaisi suojata salasanalla.

Tarkista tilisi yksityisasetukset ja harkitse mitä julkaiset. Etenkin edellisen työnantajan haukkuminen julkisesti on isoin moka mitä voit tehdä.

Lähteet: Investopedia, US News, FlexJobs

Lue myös:

Uuvutatko itseäsi näkymättömällä metatyöllä?

Uudelle urapolulle – Ammatin vaihtaminen haastaa ja virkistää

Valmiina työhaastatteluun?

Pitäisikö sinun vaihtaa työpaikkaa? Nämä 10 merkkiä paljastavat

Juttua muokattu 18.10.2019. Poistettu kohta, jossa sanottiin, että työnantaja googlaa todennäköisesti työntekijän ja on kiinnostunut tämän sosiaalisen median profiileista. Pääsääntöisesti työnantaja ei saa nimittäin kerätä tietoja työntekijästä muilta kuin häneltä itseltään.

X