Työ ja raha

Skypellä eroon puhelinlaskupainajaisista

Teksti:
Anna.fi

Etkö voi soittaa kalliiden laskujen takia usein vaihtarikaverille, Amerikan serkulle tai lomarakkaudelle? Vastaus ongelmiin on Skype, jonka avulla voit soittaa ilmaiseksi kenelle tahansa ohjelman käyttäjälle. Ellit neuvoo sinut Skype-ajanlaskun alkuun!

Skypellä eroon puhelinlaskupainajaisista

Miten ne ruotsalaiset oikein tekevät sen? Suomessa ja maailmalla kohistaan taas ruotsalaisesta tuotteesta, Skypestä. Ohjelman avulla voi keskustella internetin kautta ilmaiseksi muille sen käyttäjille. Skype on kuin taivaan lahja jokaiselle kaukorakastuneelle, paljon reissaavalle ja muuten vaan puhelinlaskuunsa turhautuneelle. Kun Ruotsissa yleensä taidetaan parhaiten markkinointi, Skypessä nerokasta on myös itse tuote. Kukapa ei haluaisi eroon puhelinlaskuistaan? Kun hyviin puoliin lisätään se, että ohjelma on helppo asentaa, ääni kuuluu yleensä mainiosti ja käyttäminekin on yksinkertaista, mikään ei taida estää Skypen lopullista maailmanvalloitusta.

Taina, 26, tutustui Skypeen jo syksyllä 2004. Tuolloin Tainan poikaystävä muutti Englantiin, ja yhteyttä alettiin pitää internetin kautta. ”Molemmilla oli webbikamerat, mikä teki puhumisesta kivempaa”, Taina kertoo. Usein kameraa ja Skypeä pidettiin päällä pitkiä aikoja muuten vaan. ”Puhuimme monta kertaa päivässä niitä näitä. Aina emme välttämättä edes jutelleet mitään.”

Kommunikointi Skypen kautta on Tainan mielestä kätevää, mutta tottumattomalle joskus myös outoa. Tainasta onkin vaikeaa kuvitella, että hän käyttäisi Skypeä runsaasti ystävien kanssa keskusteluun. ”Kun ilmaista puheaikaa on rajattomasti, ei tule juteltua yhtä intensiivisesti kuin puhelimessa”, Taina miettii. ”Kun asuimme poikaystäväni kanssa edellisen kerran eri maissa, chattailimme paljon. Se on vähän samanlaista kuin Skype: asioita ei tarvitse tiivistää.”

Mitä tarvitset päästäksesi alkuun?

Jotta pääset alkuun Skypen käyttämisessä, tarvitset luonnollisesti tietokoneen ja siihen kaiuttimet ja mikrofonin. Hyvä vaihtoehto on kuuloke-mikrofoni-yhdistelmä, mutta huumorintajuisia retroilijoita saattaa ihastuttaa myös viime joulun lahjasuosikki, vanhanaikainen tietokoneeseen kytkettävä luuri. Voit myös hankkia Tainan lailla webbikameran, jolloin Skype muuttuu näköpuhelimeksi.

Kun olet varmistanut, että sinulla on kaikki tarpeellinen, voit ladata ohjelman ilmaiseksi osoitteesta skype.com. Ohjeet löytyvät myös selvällä suomen kielellä, ja ohjelman lataus opastetaan sivustolla kädestä pitäen. Kun ohjelma on asennettu omalle koneelle, itselle varataan Skype-nimi, esimerkiksi oma nimesi, ellei se ole jo jonkun toisen käytössä. Kukaan muu ei voi varata samaa Skype-nimeä kuin sinä. Tämän jälkeen voitkin ottaa yhteyden keneen tahansa ohjelman käyttäjään ympäri maailmaa.

Rinnalle on kehitetty maksullisia palveluita

Skypen käyttö on juuri niin helppoa, kun miltä se kuulostaa. On vaikea uskoa, että ruotsalaiset Niklas Zennström ja Janus Friis keksivät ohjelman vasta heinäkuussa 2004. Skypelle ennustetaan loistavaa tulevaisuutta – eikä ihme. Syyskuussa 2005 Skypen keksijät myivät lempilapsensa EBaylle hurjalla 2,6 miljardilla dollarilla. Moni ihmetteli tähtitieteellistä hintaa: eihän ilmaisella palvelulla ole tunnetusti kovin helppoa saada kasaan liikevaihtoa. Siksi Skype kehittääkin jatkuvasti uusia maksullisia palveluita ilmaisen palvelunsa rinnalle.

Skypellä on kolme pääpalvelua: Skype, Skype Out ja Skype in. Perusohjelmalla soittaminen on ilmaista, kun soitat henkilölle, joka on myös asentanut Skypen koneeseensa. Tavallisiin lankaliittymiin ja matkapuhelimiin soittamiseksi Skype tarjoaa maksullista Skype Outia. Palvelussa käyttäjä ostaa etukäteen puheaikaa, jolla voi soittaa halvalla lankapuhelinliittymiin ja hintavammin kännykkäliittymiin.

Skype In on palvelu, jossa käyttäjä hankkii itselleen tavalliseen puhelinverkkoon kuuluvan puhelinnumeron, joka yhdistää puhelut hänen Skype -sovellukseensa. Maksullisetkin palvelut pysyvät kuitenkin hinnoiltaan vain murto-osassa tämän hetken kaukopuhelujen hinnoista. Jatkon hintakehitystä on vaikeaa arvioida. Ainakin uuden omistajan on keksittävä tehokkaita tapoja ohjata rahavirtoja luokseen jätti-investointinsa vastineeksi.

Skype

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (24.1.2006)

X