Työ ja raha

Suklaapuotiyrittäjien nokkelat uudistukset saivat verkkomyynnin räjähtämään: ”Järjestimme aikuisten naisten yllätysmunakurssin”

Riikan ja Jennan suklaayrityksen myynti kasvoi 350 prosenttia, Emilia perusti käsityöverkkokaupan ja Eevalotta rakensi oman livestream-studion. Jututimme yrittäjänaisia, jotka onnistuivat kääntämään vaikean koronavuoden voitokseen.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Juha Sarkkinen, Päivi Karjalainen, Sampo Korhonen

Jenna (oik.) ja Riikka myyvät Oulun-liikkeessään käsintehtyjä konvehteja ja kekseliäitä erikoisuuksia, kuten punaisia suklaakorkokenkiä.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Juha Sarkkinen, Päivi Karjalainen, Sampo Korhonen

Riikan ja Jennan suklaayrityksen myynti kasvoi 350 prosenttia, Emilia perusti käsityöverkkokaupan ja Eevalotta rakensi oman livestream-studion. Jututimme yrittäjänaisia, jotka onnistuivat kääntämään vaikean koronavuoden voitokseen.

Suklaapuodin verkkokauppa oli menestys: ”Myyntimme kasvoi 350 prosenttia”

Myyntimestari Jenna Antinmaa, 35, ja suklaamestari Riikka Ojanen, 37, pitävät oululaista Chocosomnia-suklaayritystä.

”Kun viime vuoden maaliskuussa suljimme Oulun keskustan laitamilla sijaitsevan pienen suklaakauppamme ovet, päätimme saman tien toimia. Meillä oli varasto täynnä tuoretta artesaanisuklaata, mutta ei keinoa myydä sitä. 24 tuntia myöhemmin meillä oli pystyssä oma verkkokauppa.

Pyysimme Chocosomnian Facebook-tilillä seuraajiamme tilaamaan verkkokaupasta suklaata. Samana päivänä saimme lähes sata tilausta. Emme olleet vielä ehtineet edes ajatella, miten tuotteet postitetaan. Taikurit hämmästyivät itsekin temppujaan.

Pääsiäisenä keksimme myydä käsintehtyjä suklaamunia ja keväisiä konvehteja pienen putiikkimme tuulikaapista. Pidimme sitä auki yhden päivän, ja sinne sai tulla kerralla yksi ihminen. Myimme kuudessa tunnissa enemmän kuin normaalisti kuukaudessa. Tämänkin mahdollisti some: meillä on kanavissamme rempseä meininki, ja ihmiset ovat kiitelleet meitä hyvän fiiliksen levittämisestä.

”Järjestimme aikuisten naisten yllätysmunakurssin”

Kuvassa on käsintehtyä suklaata.
Chocosomnia myy tuoretta artesaanisuklaata verkossa ja kivijalkaliikkeessä.

Olemme molemmat yllytyshulluja emmekä liikoja pidättele yritysideoissamme. Seuraavaksi keksimme pistää hynttyyt yhteen paikallisen erotiikkaliikkeen kanssa. Järjestimme aikuisten naisten yllätysmunakurssin: siellä esiteltiin uutuusseksileluja, joista asiakas sai valita yhden ja kätkeä sen itse valetun suklaamunan sisään. Kurssi herätti valtavasti kiinnostusta, ja naiset ovat kyselleet meiltä, että järjestämmekö sellaisen myös tänä pääsiäisenä.

Olemme järjestäneet myös äitienpäivätempauksen, suklaajoogaa ja vaikka mitä. Lopullisesti homma lähti käsistä, kun keksimme järjestää etäsuklaatastingeja. Postitimme suklaat asiakkaille ja ilmoitimme ajan, jolloin Riikka olisi vetämässä maistelua Teamsin avulla.

Tähän mennessä etätasting-paketin on tilannut 4 000 ihmistä. Parhaimmillaan olemme vetäneet niitä kolme päivässä. Se on elämyksellinen tilaisuus, ja ryhmäkoolla ei ole ylärajaa. Sen suosio tuntuu todella hienolta ja häkellyttävältä.

Lokakuussa vuokrasimme Oulun ydinkeskustasta sadan neliön liiketilat. Pistimme kaikki säästömme peliin ja ristimme kädet kyynärpäitä myöten, että onnistuisimme. Kova satsaus kannatti: meillä on ollut välillä jonoa ulos asti. Viime vuonna myyntimme kasvoi 350 prosenttia.

Vauhti tuntuu vähän samalta kuin olisimme hypänneet liikkuvaan junaan. Toisaalta meillä on ollut tekemisistämme koko ajan todella hyvä fiilis. Teemme päätökset 95-prosenttisesti intuitiolla, ja se on kannattanut.

Emme ole yrittäjiä vaan pärjääjiä. Tämän vuoden alussa muutimme myös suklaatehtaamme kolme kertaa aiempaa isompiin tiloihin. Korona oli meille potku persauksille: koska meidän ei tarvinnut edetä rutiinien mukaan, ideamme lähtivät lentoon. Osaammekohan hullutella vielä silloinkin, kun tavalliset ajat taas koittavat?”

Lue myös: Vain 4 konvehtia päivässä: Tumman suklaan terveyshyödyt yllättävät

Matkailuala vaihtui unelmatyöhön: ”Herään innoissani uuteen päivään”

Yrittäjä Emilia Ikäheimonen istuu työvälineet edessään.
Emilia on tehnyt käsitöitä pienestä lähtien, joten oman käsityökaupan perustaminen oli hänelle unelmien täyttymys.

Helsingissä asuva Emilia Ikäheimonen, 36, vaihtoi matkailualan LOV!T-käsityöverkkokauppaan.

”Oli kylmäävä tunne saada puhelimessa potkut koronapandemian takia. Työskentelin tuolloin kansainvälisen matkailuyrityksen markkinoinnissa ja vaikka ymmärsin pandemian alalle aiheuttamat haasteet, lamaannuin, kun konkurssipesän asianajaja soitti ja kertoi, että työnantajani koko Suomen-toiminta lopetetaan.

Tunsin turhautumista ja epätoivoa enkä meinannut uskoa tilannetta todeksi. Minuun iski vahva pelko tulevasta. Minulla oli perhe sekä asunto- ja autolaina: koko elämäni oli rakennettu niin, että elin taloudellisesti tasapainoista elämää.

”Käsityöt ovat aina olleet intohimoni”

Emilia Ikäheimosen käsityöverkkokaupan työvälineitä, kuten sakset ja pihtejä.
LOV!T-käsityöverkkokaupan koko tuotantolinja mahtuu vielä toistaiseksi yhteen huoneeseen, mutta Emilia haaveilee jo omasta liiketilasta.

Eräänä päivänä tuskailin tilannettani ääneen ruokapöydässä, jolloin kahdeksanvuotias poikani Lenni kysyi: ’Eikö olisi hienoa, jos voisit tehdä just sitä, mitä oikeasti haluat?’ Se oli herätys. Poikani oli oikeassa.

Käsityöt ovat aina olleet intohimoni. Mitä tahansa lapsena käsiini sainkin, väkersin siitä jotain, esimerkiksi tulitikkurasioita vessapaperirullista. Aikuisena olen pohtinut, kuinka paljon onkaan sellaisia taitavia käsityöharrastajia, joiden osaaminen ei pääse näytille.

Kehitin verkkokaupan, jossa myyn sekä pienyrittäjien että harrastajien valmistamia käsitöitä. Tekijät maksavat minulle pienen maksun siitä, että hoidan kaiken: kuvaan, myyn ja postitan tuotteet. Lisäksi saan tuotteista pienen myyntiprovision.

Ostavalle asiakkaalle palvelu on kätevä, sillä verkkokaupastani voi tilata monen eri pienyrittäjän ja harrastajan tuotteita samaan aikaan, yhdellä postimaksulla. Vastaavaa käsityöverkkokauppaa ei ole Suomessa aiemmin ollut. Tuntuu hienolta myydä eteenpäin suomalaisia, uniikkeja käsitöitä, joista jokainen on tehty rakkaudella omin käsin.

Totta kai hyppy tuntemattomaan pelotti, mutta päätin panna kaikkeni peliin. En olisi antanut itselleni anteeksi, ellen olisi kokeillut. Toki käynnistelyssä on auttanut yhteiskunnan tuki: korona-aikana minun oli mahdollista saada neljä kuukautta ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa samaan aikaan yritystoiminnan aloituksen kanssa.

Kaikki on jo tähän mennessä mennyt paremmin kuin uskalsin toivoakaan. Ennen kaupan avaamista otin yhteyttä someryhmistä löytämiini käsityöihmisiin ja sana alkoi kiiriä. Yhteydenottoja ja positiivista palautetta tulee paljon, moni on tietämättään kaivannut juuri tarjoamani kaltaista palvelua.

Parhaillaan kaupasta on ostettavissa muun muassa lastenvaatteita, erilaisia koruja, asusteita, laukkuja, kudottuja sukkia, lapasia ja paljon muuta.

Jos joku olisi vuosi sitten sanonut minulle, että tulen pyörittämään täysipäiväisesti omaa käsityöverkkokauppaani, en olisi uskonut väitettä. Nyt herään joka päivä innoissani uuteen päivään ja seison ylpeästi ideani takana.”

Lue myös: Kevätpipo vauvalle neulotaan kauniilla pitsiraidalla – katso ohje!

Livekeikat vaihtuivat virtuaalisiksi: ”Etänä mutta yhdessä”

Jazzmuusikko Eevalotta Matikainen seisoo sellonsa vierellä.
Jazzmuusikko Eevalotta Matikainen remontoi äänitysstudiosta videokuvaukseen sopivan paikan, jota hän vuokraa muillekin muusikoille.

Kälviällä asuva jazzmuusikko Eevalotta Matikainen, 40, perusti livestream-studion.

”Vuosi sitten kesken palaverin puhelimeni alkoi piipata. Minulle tuli viestejä. Ne olivat ilmoituksia keikkojen peruutuksista. Parissa päivässä koko kalenterini oli tyhjentynyt töistä, ja tilannetta oli vaikea uskoa todeksi.

Olen pyörittänyt ELive Music -yritystäni 11 vuotta, miehenikin työskentelee sen kautta. Soitamme pääasiassa jazzia, minä kontrabassoa ja sähköbassoa, mieheni kitaraa.

Me sekä esiinnymme itse että järjestämme konsertteja, tapahtumia ja musiikkihetkiä esimerkiksi kahviloissa. Suosittuja ovat olleet myös Pintaa syvemmälle -tarinahetket, joissa artistit kertovat musiikin lomassa työstään. Suurin osa toiminnastamme on paikallista, Keski-Pohjanmaalla ja Kokkolassa tapahtuvaa työtä.

Ajattelen, että musiikki on lahja ja tehtäväni on välittää sitä eteenpäin. Sen välittäminen antaa minulle merkityksen tässä maailmassa. Halusin löytää keinon toteuttaa sitä myös korona-aikana.

Olin kehitellyt mieheni kanssa ideaa livestream-konserteista jo parin vuoden ajan, sillä moni ei ole aiemminkaan päässyt keikoille esimerkiksi terveysesteiden takia. Nyt oli aika kääriä hihat ja tehdä ajatuksesta totta.

Päätimme muokata omakotitalossamme sijaitsevasta pienestä äänitysstudiosta sopivan videokuvausta varten. Se ei ollut ihan yksinkertaista, sillä tykötarpeet lampuista ­HDMI-piuhoihin loppuivat nopeasti koko Euroopasta. Kun meillä oli keikka yhdessä saksofonisti Joonatan Raution kanssa, saimme haettua postista erään telineen juuri ennen suoraa lähetystä.

”Saimme uutta yleisöä”

Eeva-Lotta Matikainen yhdessä puolisonsa kanssa studiollaan.
Muun muassa lastenteatteri on käynyt Eevalotan ja Martinin studiolla kuvaamassa esitystään.

On ollut hienoa työllistää paitsi itsensä, myös muita muusikoita. Vuokraamme tilaa myös muille esiintyjille. Esimerkiksi paikallinen lastenteatteri kävi kuvaamassa esitystään täällä.

Ajattelimme, että etäkeikoille osallistuisi ihmisiä vain meille tutuista piireistä, mutta olemme tavoittaneet myös ihan uutta yleisöä. Esitysten jälkeen katsojat ovat myös jatkaneet keskustelua chatissa. Tuntuu hyvältä tarjota mahdollisuus yhteisöllisyydelle: olemme kaikki etänä, mutta yhdessä.

Liikutuin, kun eräs nainen tunnisti minut kadulla ja kertoi, että livestream-keikkamme ovat olleet hänelle henkireikä pande­mian keskellä. Olemme saaneet kuulijoilta myös ihania kuvia esimerkiksi kesälaiturilta, jossa seurattiin konserttiamme joutsenen lipuessa ohi.

On surullista, että kokonaisuutena kulttuurialalla menee nyt niin huonosti. Esiintyjille on raskasta, etteivät he pääse toteuttamaan kutsumustaan. Ajattelen, että pienuudesta on ollut meille etua. Studiomme on olohuonetyyppinen, joten se luo katsojalle hyvin intiimin tunnelman. Isot artistit, joiden esitykset perustuvat näyttäviin tanssi- ja valo­spektaakkeleihin, joutuvat keksimään erilaisia toimintamenetelmiä. Meillä on siis ollut onnea.”

X