Työ ja raha

Tällaiset työpäivät ovat parhaita – siivooja, toimistopäällikkö ja muut kertovat

Töissä jaksaa paremmin, jos siitä saa muutakin hyvää kuin palkan. Annan lukijat ja työn mielekkyyttä tutkinut Kirsi Piha kertovat näkemyksensä.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Om-Arkisto, Istock

Yhdelle paras työpäivä on sellainen, jona saa omaiselta kiitosta.

Töissä jaksaa paremmin, jos siitä saa muutakin hyvää kuin palkan. Annan lukijat ja työn mielekkyyttä tutkinut Kirsi Piha kertovat näkemyksensä.

Mikä saa työn tuntumaan merkitykselliseltä? Kirjailija, konsultti ja pitkän linjan yrittäjä Kirsi Piha etsii vastausta ihmissuhteista.

– Työpaikan ihmissuhteet vaikuttavat oleellisesti työn mielekkyyteen, jaksamiseen ja motivaatioon. Usein ihmiset sitoutuvat ennemmin porukkaan, kollegoihin ja yhteisiin tavoitteisiin kuin varsinaisesti organisaa­tioon ja logoon, hän toteaa.

Tällä hetkellä Kirsin oma työyhteisö on vasta muodostumassa. Hän on aloittanut uuden yrityksen, joka keskittyy työn merkityksellisyyden tutkimiseen. Lisäksi hänellä on työn alla kaksikin kirjaprojektia.

”Nekin, jotka viihtyvät itsenäisinä, tarvitsevat ravistelua, jota työporukasta saa.”

Suuren osan ajastaan hän työskentelee yksin, mutta tapaa myös erilaisia ihmisiä vaihtaakseen ajatuksia. Kumpikin on hänelle tärkeää: sekä oma tila että yhteisöllisyys.

– Tekemisen merkitys kasvaa siitä, että siihen uskoo useampi kuin vain minä itse. Nekin meistä, jotka sanovat viihtyvänsä itsenäisinä, tarvitsevat yhteisön tukea sekä ravistelua, jota työporukasta saa. Se on tapa pysyä ajan tasalla.

Jos työn mielekkyys on hukassa, joillakin aloilla on mahdollista kokeilla toisenlaista työn tekemisen tapaa tai vaikka toisenlaista työroolia.

– On helppo jumittua tuttuun paikkaan, vaikkei työnteko olisi tyydyttävää. Siitä syntyy katkeruutta, joka taas synnyttää huonon työyhteisön. Vaihtaminen ei kuitenkaan ole mikään au­tuaaksi tekevä asia.

työpäivä

Mielekäs työ ei ehkä olekaan helppo tai hauska työ

Kaikilla aloilla työpaikan tai -tehtävän vaihtaminen ei tarkoita sitä, että pystyisi vaikuttamaan työnteon tapoihin. Miten esimerkiksi terveydenhoitoalalla voi lähteä etsimään työhön mielekkyyttä?

– Sairaanhoitotyöhön liittyy muitakin epäkohtia kuin palkka. Kaikilla työpaikoilla pitäisi keskustella henkilökohtaisista tarpeista ja toiveista. Sovittaminen voi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Johtamisella voi parantaa tai pahentaa työn merkityksen tunnetta.

Kirsi on ollut kansanedustaja, Euroopan parlamentin jäsen ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Vuonna 2008 hän perusti Ellun Kanat -viestintätoimiston, jonka luominen oli Kirsin työelämän merkityksellisintä aikaa.

Samalla se oli raskainta: hän teki töitä niin paljon, että paloi loppuun.

Kirsi Pihan kirja Millään ei ole mitään merkitystä – paitsi jos on ilmestyi vastikään. Siinä hän pohtii, mistä merkityksellinen työelämä syntyy.
Kirsi Pihan kirja Millään ei ole mitään merkitystä – paitsi jos on ilmestyi vastikään. Siinä hän pohtii, mistä merkityksellinen työelämä syntyy.

Mielekkyys ei välttämättä kuljekaan käsi kädessä hauskuuden tai helppouden kanssa. Työkavereiden kanssa voi olla kivaa, ja samalla työ voi tuntua hyödyttömältä. Työn iloa taas voi saada siitä, että tekee valtavasti töitä saavuttaakseen tietyn päämäärän.

Kirsi vertaa sitä vuorelle kiipeämiseen: vaikeiden asioiden kanssa ponnistelu tuottaa hänelle iloa. Lisäksi hän nauttii siitä, että pystyy itse päättämään töistään.

– Ajattelen, että pitäisi pystyä elämään niin, että jos tyttäreni tai ystäväni soittaa kesken päivän ja pyytää vaikka jätskille, voin useammin vastata siihen joo kuin ei. Iloa tuovat pienet hetket, joita en ole suunnitellut, mutta joille voin antautua.

Sano, jos tykkäät

Kirsi Pihan mukaan suomalaisilla työpaikoilla suhtaudutaan usein varauksellisesti tunteiden näyttämiseen.

– Ajatellaan, että tunteet eivät kuulu työpaikalle. Että hoidetaan nyt vain näitä hommia eikä turhia kiitellä. Kuitenkin olemme persoja sille kokemukselle, että meistä tykätään ja että tunnemme olevamme hyödyllisiä ja arvokkaita ryhmässä. Sitä ihan turhaan väheksytään, hän sanoo.

– Samassa tiimissä työskentelevät ovat niitä, joiden kautta luomme omalle työlle merkitystä. Jos oma rooli tuntuu ”monistettavalta”, sen huomaa. Kaikki me haluamme olla ainutlaatuisia emmekä helposti korvattavia klooneja.

Tutustumisharjoitus

Monesti tiimikavereiden kanssa tulee vaihdettua kuulumisia ennalta-arvattavista asioista – miten auto ei meinannut käynnistyä, miten eilinen ilta sujui. Kirsi Piha kannustaa menemään pintaa syvemmälle. Kun oppii tuntemaan työkaverinsa, työhön tulee aivan uudenlaista mielekkyyden tunnetta.

– Tutustuminen vaatii vapaamuotoista olemista. Olisi aivan olennaista, että keskustelulle varattaisiin aikaa työpaikoilla.

Moni Annan kyselyyn vastanneista oli saanut paljon oikeita ystäviä töistä – heidän kanssaan ei vain välttämättä vietetä vapaa-aikaa.
Moni Annan kyselyyn vastanneista oli saanut paljon oikeita ystäviä töistä – heidän kanssaan ei vain välttämättä vietetä vapaa-aikaa.

Omalla esimiesurallaan Kirsi Piha on käyttänyt keskustelun avauksena muun muassa kysymyskortteja.

– Työkaverista tulee esiin kiinnostavia juttuja, kun hänelle esittää yllättävän kysymyksen. Se voi olla melkein mikä vain kysymys, kunhan se rikkoo tutun kaavan. Esimerkiksi: ”Mitä sellaista äiti on sinulle opettanut lapsena, johon edelleen uskot?” tai ”Mikä rutiini on sinulle tärkeä?”

– Vastaus voi avata sinulle kaverista sellaisen puolen, jota et muuten arjessa näe. Tämä vaatii vain sen, että vuorovaikutukselle on ihan oikeasti aikaa.

Miten merkityksellistä sinun työsi on?

(Keskiarvo asteikolla 1–10.)
(Vastausten keskiarvo asteikolla 1–10.)

”Olen yrittäjä ja tarjoan kotityöpalvelua. Lähes kaikki asiakkaani ovat senioreita, ja heistä on tullut ystäviäni.”

”Teen arkistointiprojektia ja koen sen erittäin tärkeäksi, koska sen suhteen on paljon kehittämisen varaa.”

”Tein luokanopettajan työtä 37 vuotta. Koulutyö on huomista varten.”

”Siivoan päiväkoteja. Uskon, että jos jättäisin päivän väliin, se näkyisi pian.”

”Raskaan kaluston asentajana pidän kuorma-autot kunnossa tien päällä, koen kantavani isoa vastuuta.”

”Olen ollut kauneuden lähettiläs eli luonut julkisista tiloista viihtyisiä ja kauniita. Kun ihminen voi hetken levätä harmonisessa ympäristössä, hän voi paremmin.”

”Olen sisätautilääkäri, joista alkaa olla pula. Teen töitä eläkkeellä vanhustenhoidossa.”

”Olen vakuutusyhtiön korvauskäsittelijä. Tuntuu hyvältä, kun voin auttaa ihmisiä.”

”Olen töissä kirjastossa. Pidän kirjaston tarjoamia palveluita merkityksellisinä ihmisten kehitykselle, sivistykselle ja henkiselle hyvinvoinnille.”

Mikä vaikuttaa eniten siihen, miten tyytyväinen olet työhösi?

1. Työn sisältö

”Unelmatyöni, jokainen päivä on erilainen.”

2. Työkaverit

”Työkaverit auttavat jaksamaan vaikeinakin päivinä.”
”Työkaverit auttavat jaksamaan vaikeinakin päivinä.”

3. Palaute asiakkailta

”Kun asiakastyössä saa hyvää palautetta nimenomaan asiakkailta, tulee tunne, että on oikealla alalla.”

4. Mahdollisuus vaikuttaa työnteon tapoihin

”Etätyö on ollut parasta, mitä on tapahtunut aikoihin.”

5. Palkka

”Palkalla elää juuri ja juuri. Ilman tätä käsittämättömän hienoa työyhteisöä ja potilaiden kiitoksia tätä ei jaksaisi tehdä.”

Lähde: Annan lukijapaneeli. Kyselyyn vastasi 200 lukijaa.

X