Työ ja raha

Taltuta tempoilevat ajatukset – 5 vinkkiä parempaan keskittymiskykyyn

Asiasta nopeasti toiseen hyppiminen ja jatkuva älylaitteiden käyttö tekevät hallaa keskittymiskyvylle. Miten keskittymiskykyä voi parantaa? Listasimme viisi vinkkiä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Keskittyminen on taitolaji, jossa voi oppia paremmaksi.

Asiasta nopeasti toiseen hyppiminen ja jatkuva älylaitteiden käyttö tekevät hallaa keskittymiskyvylle. Miten keskittymiskykyä voi parantaa? Listasimme viisi vinkkiä.

Aivotutkijat Minna Huotilainen ja Mona Moisala kertovat uutuuskirjassaan Keskittymiskyvyn elvytysopas, miten henkihieverissä olevaa keskittymiskykyä kannattaa elvyttää. Poimimme kirjasta viisi vinkkiä parempaan keskittymiskykyyn.

Näin taltutat tempoilevat ajatukset:

1. Opettele älykkääksi älylaitteiden käyttäjäksi

Kokeile digipaastoa tai digidieettiä. Kirjassa neuvotaan suhtautumaan älylaitteisiin kuin konmarittaja tavaroihinsa. Karsi siis kaikki turha pois: merkkiäänet, ponnahdusikkunat ja ylimääräiset sovellukset. Säästä vain kaikista välttämättömimmät.

2. Vältä multitaskausta

Kaikki multitaskaavat kiireen keskellä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että keskittymisen kohteen poukkoilu asiasta toiseen vaatii aivoilta pinnistelyä ja voi pitkällä aikavälillä rasittaa ja väsyttää aivoja.

Yritä välttää multitaskausta ja siirtyä monotaskaamiseen aina, kun se on mahdollista.

3. Opettele tunnistamaan ja sitä kautta säätelemään fysiologisia tilojasi

Opettele tunnistamaan, milloin koet kiirettä sekä milloin ja missä tehtävissä tuntuu siltä, että keskittymiskykysi herpaantuu.

Huomioi myös, milloin saavutat flow-tilan ja miten palaudut. Kirjassa kerrotaan, että fysiologisten tilojen tunnistaminen on vaativa tehtävä, mutta siihen panostaminen kannattaa. Hyvä keskittymiskyky on käytettävissä vain hyvässä fysiologisessa tilassa.

4. Opettele järjestelemään työtäsi

Opettele rytmittämään työtäsi.

Kirjassa kannustetaan kokeilemaan esimerkiksi pomodoro-tekniikkaa, jossa asetetaan herätyskello tauottamaan työtä 20–25 minuutin pätkiin. Aina kellon soidessa pidetään muutaman minuutin tauko, jonka aikana voi esimerkiksi somettaa, venytellä tai käydä täyttämässä kahvikupin. Neljän työskentelypätkän jälkeen pidetään pidempi, 15–30 minuutin, tauko.

Työskentelypätkien aikana pyritään keskittymään vain yhteen työtehtävään. Työskentelyn aikana suljetaan muut avoinna olevat selaimet ja ohjelmat sekä pidetään älylaitteet äänettömällä.

5. Kuuntele hälyisässä ympäristössä musiikkia

Ympäriltä kuuluvan puheen peittäminen kuulokkeista kuuluvalla musiikilla voi edistää keskittymistä. Oman mielimusiikin kuuntelu töissä parantaa mielialaa, vähentää stressiä ja lisää työtehoa.

Lähde: Minna Huotilainen ja Mona Moisala: Keskittymiskyvyn elvytysopas (Tuuma, 2018)

X