Työ ja raha 18.12.2016

Tämän takia palkasta kannattaisi puhua avoimesti – 5 syytä

Teksti: Piritta Palokangas Kuvat: iStock
Kuinka paljon sinä tienaat? Yritysetiikkaan perehtynyt Aalto yliopiston tutkijatohtori Henrika Franck listaa viisi syytä, miksi aina ei kannattaisi vastata ”se on yksityisasia”.

1. Eriarvoisuus vähenee

”Kun palkat eivät ole avoimia, asiasta kärsivät pääasiassa naiset ja vähemmistöt. Tutkimusten mukaan vastavalmistuneet tytöt ovat ujompia pyytämään palkkaa kuin vastavalmistuneet pojat, eikä tilanne kohene myöhemmin.”

2. Salaisuus on myrkkyä

”Väärät mielikuvat elävät organisaatioissa sitkeästi. Kollega saattaa saada samaa palkkaa kuin itse, mutta koska asiasta ei puhuta, kuvitellaan, että toisen palkka on paljon isompi kuin onkaan.”

3. Urasuunnittelu helpottuu

”Kun palkkahaitari on selvillä, on paljon helpompi suunnitella omaa urakehitystään. Palkoista puhuminen myös innostaa ihmisiä kehittymään, kun työntekijä huomaa, miten jonkin uuden taidon opettelu näkyy palkassa.”

4. Kyräily loppuu

”Työntekijät voivat arvioida, mistä heille maksetaan. Työtehtävien ja palkkojen vertaaminen paljastaa, miksi vastuullisista töistä maksetaan enemmän.”

5. Pelko osoittautuu usein turhaksi

”Joitakin vuosia sitten työskentelin viestintäjohtajana yliopistossa, jonka palkat laitettiin avoimiksi. Se oli kriisi työyhteisölle, mutta jo parin kuukauden kuluttua huomattiin, että pelko osoittautui turhaksi. Palkka-avoimuudesta oli hyötyä etenkin kehityskeskusteluissa – ne muuttuivat konkreettisemmiksi.”

franc

Tutkija Henrika Franck sanoo, että erityisesti naisten olisi hyvä puhua palkoista, koska se poistaa epätasa-arvoisuutta.

Keskusteletko palkastasi muiden kanssa?

55 % Kyllä. ”En salaile palkkaani enkä ymmärrä, miksi jotkut tekevät niin.”

45 % En. ”Ei ole tapana puhua raha-asioista. Ihmiset voisivat vielä luulla ylpeäksi”

Lähde: Annan lukijapaneeli

Lue myös:

Oikeasti tehokkaat ihmiset eivät multitaskaa – monotaskaaminen parantaa työn laatua ja vähentää stressiä

Haluatko menestyä paremmin urallasi? Yksi pieni, mutta ratkaiseva muutos riittää

Näin selviät työpaikkariidoista vahingoittamatta uraasi – muista 5 asiaa

Lue Myös

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi