Työ ja raha

Tammikuun verokortti on erityistapaus – näin se tulee huomioida, kun laskee vuosituloja

Tammikuu on verokortin osalta erikoinen. Silloin käytetään vielä edellisen vuoden verokorttia ja tulorajaa, mutta miksi ihmeessä?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Tammikuu on verokortin osalta erikoinen. Silloin käytetään vielä edellisen vuoden verokorttia ja tulorajaa, mutta miksi ihmeessä?

Vaikka uusi verovuosi alkaa tammikuusta, uusi verokortti otetaan käyttöön kuitenkin vasta helmikuun alusta. Tammikuussa käytetään edellisen vuoden viimeisintä verokorttia, vaikka verokortissa onkin kerrottu sen olevan voimassa 31. joulukuuta asti.

Keskeisin syy vanhan verokortin käyttämiseen tammikuussa on uusien verokorttien laskemiseen liittyvä tiukka aikataulu. Seuraavan vuoden verokortit lasketaan aina vuoden lopussa.

– Esimerkiksi vuoden 2023 viimeiset verokortit saatiin laskettua vasta 14. joulukuuta 2022. Tämä johtuu pitkälti siitä, ettemme saa kaikkia verovuosittain muuttuvia parametreja käyttöön tarpeeksi aikaisin, jotta voisimme aikaistaa verokorttien laskemisen aikataulua, ylitarkastaja Heikki Koskela Verohallinnosta kertoo.

Suuri osa verokorteista kulkee yhä paperisina postitse, ja postitukseenkin pitää jäädä tarpeeksi aikaa.

– Kaikki eivät ehtisi saada tarpeeksi ajoissa tietoonsa tulevan vuoden veroprosenttia, jos verokortti astuisi voimaan heti 1. tammikuuta ja myös maksajien tulee saada tiedot ajoissa järjestelmiinsä.

Niille, jotka saavat veropostin yhä paperisena, verokortti tulee postitse viimeistään tammikuun puoliväliin mennessä.

Tammikuussa tulorajasta kannattaa olla tarkka, jos vuoden lopussa on tilannut uuden verokortin

Tammikuussa palkka verotetaan siis edellisen vuoden viimeisen verokortin mukaan. Jos vuosituloraja on ylittynyt loppuvuodesta ja joulukuun palkka on verotettu lisäprosentilla, tästä ei kuitenkaan tarvitse olla tammikuussa huolissaan.

– Tammikuussa tuloraja nollautuu ja palkka verotetaan perusprosentin mukaan, vaikka joulukuussa olisi käytetty lisäprosenttia.

Veroprosentin lisäksi tuloraja – jonka kertymä on nollaantunut – pysyy tammikuussa samana kuin se on edellisen vuoden lopussa ollut. Joissain tapauksissa tuloraja voi tammikuussa ylittyä.

Jos henkilö on saanut syksyllä palkankorotuksen ja tilannut joulukuulle uuden verokortin, jossa tuloraja on ollut esimerkiksi 4 000 euroa, 4 000 euron tuloraja on käytössä myös tammikuussa.

– Jos sitten tammikuussa palkka on kuitenkin noussut eikä tuloraja enää riitä, käytetään lisäprosenttia.

Helmikuussa voimaan tulevan verokortin vuosituloraja on 11 kuukaudelle, sillä tammikuussa tuloja on verotettu edellisen vuoden verokortin mukaan.

Lue myös: Uusi leskeneläke: Kuka on oikeutettu leskeneläkkeeseen vuoden 2022 uudistuksen jälkeen? Kaksi keskeistä asiaa muuttui

Tammikuun verokortti aiheuttaa kysymyksiä, mutta tilanne saattaa muuttua jo lähivuosina

Uuden verokortin voi tilata vuoden aikana useaan kertaan, jos tuloissa tapahtuu muutoksia. Täytyykö uutta verokorttia tilatessa ottaa tammikuun tulot huomioon, vaikka tammikuu on verotettu edellisen vuoden verokortilla?

– Kyllä. Riippumatta verokortin voimassaoloajasta, verotus suoritetaan koko vuoden tulojen mukaan. Tammikuun palkka ja ennakonpidätys otetaan siis huomioon, jos kesken vuoden tilaa muutosverokorttia.

Tammikuun erityisyys verokorttiin liittyen voi aiheuttaa monia kysymyksiä, ja käytäntö on hieman ongelmallinen myös Koskelan mielestä.

– Vuodenvaihteen verokortin käyttö työllistää meitäkin paljon eikä ole ihan nykyaikaista. Elämme sähköisessä maailmassa, ja suurelle osalle palkanmaksajista verokorttien tiedot siirtyvät automaattisesti.

Selvitys tilanteen muuttamiseksi on jo polkaistu käyntiin, ja kenties jo lähitulevaisuudessa uusi verokortti saadaan käyttöön aina heti tammikuun alusta alkaen.

– Kaikille, kuten eläkkeenmaksajille, se ei välttämättä tule helposti onnistumaan, mutta tavalliset palkkatuloverokortit voidaan saada alkamaan tulevaisuudessa 1. tammikuuta. Vielä ei ole tiedossa, milloin muutos tapahtuu, mutta tämän eteen tehdään jo toden teolla töitä.

*Tammikuun tulorajaa täsmennetty 15.1.2024.

Lue myös Kotilieden juttu: Verojuristi listaa: Nämä verovähennykset jokaisen palkansaajan pitäisi muistaa

X