Työ ja raha

Työn uuvuttamat - ylitunnollisten tyttöjen aikakausi

Teksti:
Anna.fi

Vaaditko itseltäsi koko ajan enemmän olematta koskaan tyytyväinen? Entä koska viimeksi teit mitä halusit, sen sijaan mitä sinun olisi pitänyt tehdä? On aika asettaa rajat omalle tunnollisuudelle.

Otavalta on ilmestynyt kirjauutuus Liian tunnollinen, joka esittelee faktaa ja tositarinoita työuupumuksesta. Kirja neuvoo miten uupumukseen johtavan tunnollisuuden voisi saada kuriin. Lisäksi se peräänkuuluttaa esimiesten vastuuta ymmärtää ja helpottaa sairastuneen tilannetta työpaikoilla.

Vaikka kirja tarkastelee tunnollisuussyndroomaa ilmiönä 1960- ja 1970-luvuilla syntyneiden ruotsalaisten nuorten naisten parissa, havainnot on helppo yhdistää myös Suomen yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Haastateltavien naisten tarinat voisivat olla suoraan kenen tahansa tunnollisen tytön kalenterista.

Kirjaa lukiessa tulee tunne, että osui ja upposi. Vaikka tarinoissa tulee vastaan uskomattomilta tuntuvia kohtaloita, naisten ajatusmaailmaa ei voi olla ymmärtämättä. Liiallisen suorittamisen takaa löytyy halu saada kiitosta ja kunnioitusta, pyrkimys pärjätä miehisillä työmarkkinoilla ja tarve täyttää kotoa opitut arvot ja asenteet. Moni nuori nainen kärsii huonosta itsetunnosta ja kokee itsensä riittämättömäksi, potee huonoa omatuntoa rästitöistä ja ajanpuutteesta äitinä.

Liian tunnollinen -teoksen luojat Tinni Ernsjöö Rappe ja Jennie Sjögren alleviivaavat, että 1960- ja 1970-luvulla syntyneitä naisia ympäröi uusi asenne, joka korostaa mahdollisuuksien kirjoa: ”Valinnanvaraa on loputtomasti ja ihminen voi tulla ihan miksi haluaa. Ja hänestä on pakko tulla Jotain. Jos ei tiedä mitä haluaa, sitä ei kannata sanoa ääneen…”.

Samalla kirja antaa synninpäästön: ”Ei ole sinun vikasi, että haluat olla tunnollinen. Ei ole sinun vikasi, että näännyt kaikkien vaatimusten alle”. Mutta kenen vika se siten on? Teoksessa vastausta lähestytään monista näkökulmista. Yksi aspekti on yhteiskunnan rakenteet, toisessa pohditaan esimiesten vastuuta. Haastateltavat naiset löytävät osasia sairauden syntyyn ihmissuhteistaan ja lapsuudestaan, mutta myös huonosti toimiva sairaanhoitosysteemi vaivaa tilannetta.

Mistä on tunnolliset tytöt tehty?

Mistä kaikki ylitunnolliset tytöt tulevat? Ruotsalainen psykoanalyytikko ja kirjailija Irenen Matthisin mukaan rooli-identiteetin romahdus voi olla polku ylitunnollisuuden syntyyn. Nyky-yhteiskunnassa nuori tyttö usein samaistuu isäänsä, mutta naiseksi kasvaessaan ja perheettä perustaessaan hän huomaa omaksuvansa äidin roolin. Tilanne johtaa romahdukseen, sillä tunnollinen nainen yrittää edelleen mahtua täydellisesti molempiin käyttäytymismalleihin.

Työyhteiskunnassakaan ei varsinaisesti varoiteta ylisuorittamisen vaaroista. ”Työnantajat hyötyvät siitä, etteivät aseta rajoja vaan antavat ihmisten työskennellä hieman liian paljon, hieman liian ahkerasti, liian hieman pitkään.”

Yksi ongelma on miehisen uranormin säilyminen työmarkkinoilla. Sen syntyminen perustui kotiäitiajatteluun. Nyt nainen on tullut keskelle vanhoja normeja ja joutuu siksi tekemään enemmän töitä tullakseen huomatuksi ja saadakseen samoja mahdollisuuksia kuin miehet. Edelleen puhutaan uranaisista, muttei harvemmin uramiehistä.

Myös villakoirien sietokyvyssä oli huomattava sukupuoliero. On vaikeampaa olla hyvä äiti kuin hyvä isä. Äiti vaatii itseltään enemmän läsnäoloa kuin isä. Psykologi ja tutkija Ylva Elvin-Nowak painottaa, että kilttien äitien ongelmat eivät ole henkilökohtaisia vaan rakenteellisia. Suuret odotukset tulevat yhteiskunnan arvoista, ei yksilön.

Ajatussiemenet arjen avuksi

Miten sitten pysäyttää itsensä ennen kuin työuupumus pysäyttää sinut? On aika ottaa vihjeestä vaari, etenkin kun sitä ojentaa asiantuntija. Kirjaan on koottu useiden ammattilaisen neuvoja, joista löytyy eväitä niin kiireiselle opiskelijalle, pedantille uranaiselle kuin tunnolliselle kotiäidillekin.

Tunnollisuutta ei ole helppo ”parantaa”. Liikkeenjohdon konsultti Klara Adolphson kiteyttää oivallisesti ajan hengen: ”On tultu niin pitkälle, että loppuun palamiseensa pitäisi osata suhtautua asiantuntevasti ja tehdä siitä syvällisiä analyysejä.”
Toisaalta työuupumuksesta kärsivällä ei enää ole samalla tavalla taakkanaan mainetta heikkona yksilönä. Loppuun palaminen nähdään nykyään sairauden sijaan terveenä reaktiona epäterveeseen tilanteeseen.

On aika kylvää ensimmäiset ajatussiemenet: lakkaa tavoittelemasta olematonta äläkä vertaa itseäsi muiden yhteenlaskettuihin saavutuksiin. ”Kokeile mitä tapahtuu, jos mokaat vähän, kehottaa Kvinnokompetenssen-yrityksen perustaja ja tj. Anna Eliasson Lundquist. ”Mielestäni naiset, jotka eivät ole niin kamalan täydellisiä ovat paljon mielenkiintoisempia.”

Johtamis- ja kehittämiskonsultti Marika Fröbergiltä tulee tuttu neuvo: osaa sanoa ei. ”Mitä oikeastaan tapahtuu, jos kieltäydyt työtehtävistä? Mielikuvituksesi ylittää takuulla todellisuuden. Pahinta mitä työpaikalla voi tapahtua on se, että joudut lähtemään sieltä. Mutta kaikkein pahinkaan ei aina ole kovin paha.”

Elämän kolmipyörän tasapaino huolettaa monia asiantuntijoita, vaikka he puhuvat asiasta eri termein. Ihmisen olisi jaettava energiansa ja aikansa tasaisesti perheen, vapaa-ajan ja työn kesken. Surullista on, että liian monen vuorokaudessa työtunnit saavat eniten tilaa.

Uupuneen puheenvuoro

”Kun aloimme tutkia, mitä nykypäivän tunnolliset tytöt vaativat itseltään, sillä ei ollut mitään rajaa”, kirjoittavat Ernsjöö Rappe ja Sjögren. On aika kurkistaa teorian takaa todellisuuteen. Ylitunnollisten naisten tarinat pysäyttävät, sillä nämä kohtalot voisivat olla arkipäivää kenelle tahansa meistä.

Catarina, 34, perusti oman internet-yrityksen keskelle pahinta IT-huumaa ja paiski töitä tärkeässä asemassa, tärkeiden asiakkaiden parissa. Uupumuksen oireet varoittelivat pitkään, mutta koska hän nautti työstään, ei töiden vähentäminen tuntunut vaihtoehdolta. Yhtenä perjantaina kaikki romahti. ”En jaksanut yhtään mitään, en edes syödä. Muistan, että pyysin Johania (hänen aviomiestään) paloittelemaan ruoan, niin kuin lapsille tehdään. Minä vain itkin ja makasin koko viikonlopun.”

Sandran 32, on aina ollut vaikea olla tyytyväinen itseensä. Kova kunnianhimo vei mukaan arvostettuun mainostoimistoon. Sisäinen kriitikko matkusti edelleen mukana. Kehut ja kannustukset saivat hänet paiskimaan töitä yhä enemmän, kunnes työpäivän katkaisi hysteerinen itkukohtaus. Työuupumus vei kuukausien sairaslomalle, mihin työpaikanjohto suhtautui nuivasti. Sandra teki päätöksen ja luopui ad:n pallista. ”Minun oli pakko ottaa elämäni haltuun. En voi olla riippuvainen siitä, että saan hyväksyntää ulkopuolelta koko ajan.”

Teksti: Heidi Niva / A4 Media Oy (3.2.2005)
Kuva: A4 Media Oy

Tinni Ernsjöö Rappe, Jennie Sjögren: Liian tunnollinen. (Diagnos: Duktig). Suom. Sanna Manninen. Otava 2005. 150 s.n.

X