Työ ja raha

Työpaikka järven rannalla – kokeile etätyötä mökillä

Moni suomalainen haluaisi viettää enemmän aikaa mökillä. Etätöiden avulla haave voisi toteutua. Selvitä, olisiko sinusta etätyöhön.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Istock

Tutkimusten mukaan työn joustavuus lisää työntekijän hyvinvointia.

Moni suomalainen haluaisi viettää enemmän aikaa mökillä. Etätöiden avulla haave voisi toteutua. Selvitä, olisiko sinusta etätyöhön.

Jos saisit valita, kummat ottaisit: aamut ruuhkabussissa vai mökin kuistilla? Aivan, niin moni muukin. Suomalaisen työn liiton teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että neljännes mökkeilijöistä uskoo tulevaisuudessa lisäävänsä mökillä viettämäänsä aikaa.

Mökiltä haetaan usein rauhaa ja hiljaisuutta.

– Jos menossa on sellainen työn vaihe, että se vaatii keskittymistä, vetäytyminen mökin rauhaan voi olla hyväksi. Tähän ajaa myös muutos työpaikoilla: omista työhuoneista on siirrytty suurin ja avariin, yhteisiin tiloihin, joissa keskittyminen on vaikeaa, Vaasan yliopiston professori Hannu Katajamäki sanoo.

Etätyö ei kosketa enää pelkästään it-alan osaajia, tutkijoita tai toimittajia. Digitalisaatio on aiheuttanut sen, että paikasta riippumaton työ on mahdollista yhä useammassa ammatissa – ja ammattien kirjo vain kasvaa.  Hannu Katajamäki mainitsee esimerkkinä hallintotyöntekijät sekä yllättäen lääkärit.

– Nykyään etälääketiede mahdollistaa monia asioita. Hyvien videoyhteyksien avulla lääkäri voi tehdä diagnoosin, jopa joitakin toimenpiteitä, vaikka olisi kaukana potilaasta.

Esimerkiksi kainuulainen lääkäri Mauri Laakso on pitänyt etävastaanottoa jo kymmenen vuotta. Aluksi hän hoiti vain diabetespotilaita yhtenä päivänä viikossa, nykyään hän tekee nelipäiväistä etätyöviikkoa. Professori Katajamäki korostaakin, että tekniikka tarjoaa mahdollisuuksia muuhunkin etätyöhön kuin perinteiseen yksin puurtamiseen.

– Hyvillä verkkoyhteyksillä hoituvat myös palaverit, ja ihmiset voivat kohdata toisensa virtuaalisessa kokoushuoneessa.

Kärsiikö työteho?

Etätyötä on tutkittu 80-luvulta saakka. Silloin kuviteltiin, että etätyö mahdollistaisi sen, ettei pieniltä paikkakunnilta tarvitsisi muuttaa työn perässä taajamiin. Kiinteistä ”tietotuvista” eli etätyökeskuksista toivottiin maaseudun pelastajia. Ihan niin ei käynyt.

Muuttoliike suuntautuu edelleen suurille paikkakunnille. Etätyön sijaan onkin alettu puhua työn joustavuudesta. Työ on paikasta ja ajasta riippumatonta, jolloin työntekijällä on vaikutusvaltaa sen suhteen, missä ja milloin hän tekee työt. Tämä lisää myös työntekijöiden tyytyväisyyttä ja hyvinvointia. Työtehoihin se ei juurikaan vaikuta.

– On spekuloitu sillä, että työtä ei tehtäisi etänä yhtä tehokkaasti kuin työpaikalla. Tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, ettei työteho ainakaan laske etänä, professori Katajamäki sanoo.

Nykyajan ”etätyökeskuksia” ovat kahvilat, kirjastot ja kulkuvälineet kuten junat. Melkein missä tahansa voi työskennellä.

Milloin ollaan vapaalla?

Vapaa-ajan ja työajan erotteleminen toisistaan on sitä vaikeampaa mitä joustavammaksi työnteko käy.

– Vaarana on aivojen kuormittuminen. Jos koko ajan on läsnä tietoverkoissa, aivot eivät saa lepoa. Toisaalta moni kokee ongelmaksi myös sen, että jos sulkee itsensä loman tai viikonlopun ajaksi tietoverkkojen ulkopuolelle, työt ja viestit kasaantuvat.

Hannu Katajamäki on omassa työssään havainnut ilmiön, joka ennestään lisää kuormitusta.

– Perjantai-iltapäivisin kahden ja neljän välillä sähköpostilaatikkoon voi tulla vaikka millaisia kommentointipyyntöjä. Silloin monet puhdistavat ”työpöytää” ja laittavat projekteja eteenpäin.

Laiturinnokassa saa sitten miettiä vastausta valmiiksi maanantaihin mennessä. Ja sama toistuu, kun lomakausi on alkamassa.

– Kannattaisi muistaa se, että myös muut ovat viikonlopun vietossa tai lomalla, eikä voi odottaa valmiita vastauksia siihen mennessä kun itse palaa töihin. Mutta tämä kaikki liittyy siihen, että taukoja ei oikeastaan ole ja maailma pyörii koko ajan.

Lue myös Jyrki Lehtolan kolumni etätyöstä:

Mitä ihmettä tapahtui etätyölle? Miksi me jatkoimme raahautumista työpaikoille, kun teknologia oli tehnyt mahdolliseksi sen, että juuri sitä ei enää täytyisi tehdä?

X