Työ ja raha

Työttömyys hävettää, lannistaa ja ahdistaa – Miten päästä irtisanomisesta yli?

Irtisanomisen aiheuttamat tunteet voivat lamauttaa ihmisen kokonaan. Lue, millaisia vinkkejä asiantuntija antaa työttömyyden tunteiden helpottamiseksi.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: 123RF

Työttömyys ei tee välttämättä vain lovea lompakkoon, vaan se on usein kova kolaus myös mielelle.

– Irtisanotuksi tulemiseen liittyy monia tunteita, kuten epäonnistumista ja häpeää, mikä on aivan normaalia, sanoo erityisasiantuntija Anne Salmi Työterveyslaitokselta.

Mutta miten ikävistä tunteista voi oikein päästä yli? Listasimme viisi työttömyyteen liittyvää tunnetta, joihin pyysimme Anne Salmelta neuvoja.

1. Pettymys itseen

– Suomalaisessa yhteiskunnassa työtä arvostetaan korkealle, ja meillä vallitsee yhä protestanttinen työnetiikka. Ajatellaan siis, että ikään kuin ainoa arvokas tapa elää on tehdä työtä. Työttömäksi jääminen voi siis tuntua henkilökohtaiselta epäonnistumiselta.

Työ ei kuitenkaan määritä ihmisarvoa. Ihminen on ihan yhtä arvokas kuin aiemminkin, vaikkei hänellä enää olisi työpaikkaa. Kannattaa myös pohtia sitä, mitkä muut asiat kuin työ ovat itselle merkityksellisiä, tärkeitä ja arvokkaita.

Työttömäksi jääneen on myös hyvä pitää yllä omaa pystyvyysuskoaan, eli uskoa itseensä ja omiin kykyihinsä. Tässä voi auttaa esimerkiksi tulevaisuusleikki. Ensin oma nykytilanne kirjoitetaan rehellisesti paperille. Sitten viereen kirjoitetaan se, millaisessa tilanteessa haluttaisiin olla puolen vuoden tai vuoden kuluttua. Lopuksi vielä sanallistetaan suunnitelma siitä, mitä aikoo tehdä, jotta visio tulee toteutumaan. On nimittäin totta, että myös sanat luovat todellisuutta.

Lue myös: Käännä torjutuksi tuleminen voitoksesi – Nämä ohjeet toimivat sekä ihmissuhteissa että työelämässä

2. Häpeä työttömyydestä

– Häpeä on vaikea tunne, sillä se voi lamaannuttaa ihmisen kokonaan. Jos häpeää työttömäksi jäämistään, kannattaa muistaa, ettei kyse välttämättä ole itsestä yksilönä, vaan laajemmasta yhteiskunnallisesta murroksesta. Enää ei ole varmoja tai pysyviä työpaikkoja. Teknologia kehittyy ja työtehtävät muuttuvat. Koko ajan tarvitaan uudenlaista osaamista, ja kaikilla on myös mahdollisuudet hankkia sitä.

Uskon myös, että avoimesti työttömyydestään puhuminen auttaa poistamaan häpeää. Työttömiä on tällä hetkellä paljon, eikä kyse ole homogeenisesta massasta. Jokaisella on yksilöllinen tilanteensa ja oma tarinansa, joka kannattaa ilman muuta jakaa. Se, että kertoo reippaasti etsivänsä uusia töitä, voi myös auttaa työpaikan löytämisessä.

3. Turhautuminen työnhakuun

– Kaikki joskus työttömänä olleet tietävät sen, että työn hakeminen käy työstä. Voi tulla turhautunut ja toivoton olo, jos hakemuksia on lähettänyt satamäärin, eikä mistään tule vastausta.

Suomessa voitaisiin ottaa mallia Yhdysvalloista, joissa sanotaan, että ollaan ”töiden välissä”. Se on hieman positiivisempi näkökulma kuin se, että ollaan ilman töitä. Työttömyys on myös mahdollisuus uuteen, vaikka sanonta onkin klisee. Irtisanotuksi tulleella on esimerkiksi hyvä tilaisuus kouluttaa itseään. Aikuisten oppimiskyky on valtava, vaikka jotkut saattavat ajatella, ettei ikääntyneempi enää mitään opi. Jos on paljon tietoa ja kokemusta pohjalla, uuden tiedon omaksuminen voi olla jopa helpompaa.

Työhakemuksia kirjoittaessa kannattaa muistaa tehdä oma osaamisensa näkyväksi. Hakemuksia rakennetaan usein vain työkokemuksen varaan, vaikkei kaikki hyödyllinen oppi tule vain työelämästä. Työelämään palaamassa olevalla äidillä voi esimerkiksi olla loistava organisointikyky ja muita arjessa kehittyneitä taitoja, jotka ovat arvokkaita myös työelämässä.

Lue myös: Miten menestyä työelämässä? Näin onnistut uudessa työpaikassa

4. Ahdistus irtisanomisesta

– Vaikka kehotan ajattelemaan työttömyyttä uutena mahdollisuutena, en tarkoita sitä, että kaikki pitäisi kuorruttaa sokerilla. Tietysti ihmisillä on enemmän esimerkiksi toimeentuloon liittyviä ongelmia silloin, kun ei olla töissä.

Onnellisuus ei kuitenkaan ole asia, jota olisi vain työssäkäyvillä ja työttömillä ei. Työttömyyteen liittyvää ahdistusta voi helpottaa se, että ajatellaan työelämää omana matkanaan, johon kuuluu erilaisia tilanteita ja vaiheita.

Hyvinvointiaan voi myös ylläpitää säännöllisellä päivärytmillä ja terveellisillä elämäntavoilla. Alkoholiin ei kannata turvautua, sillä se vain lisää ahdistusta ja masennusta. Jos mieli on jatkuvasti maassa, on univaikeuksia eikä elämästä saa otetta, kehotan hakemaan apua terveydenhuollon ammattilaisilta.

Lue myös: Osaatko olla onnellinen? Viisi ohjetta onnellisempaan elämään

5. Yksinäisyys yt-neuvottelujen jälkeen

– Jos elämä on rakentunut kovasti työn varaan ja suurin osa ihmiskontakteista on ollut työpaikalla, työttömäksi jääminen voi olla kova pudotus ja aiheuttaa yksinäisyyttä.

Missään nimessä ei kannata jäädä yksin vaikeiden tunteidensa kanssa. Perheeltä ja sukulaisilta kannattaa hakea tukea, mutta uusia kavereita ja vertaistukea voi saada myös erilaisten koulutusten ja harrastusten kautta. Niistä saa samalla myös mielekästä tekemistä päiväänsä.

Lue myös: Heidi sai ensimmäisen ystävän vasta aikuisena

X