Työ ja raha

Tyytymättömyys työhön vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin ja voi johtaa jopa kokonaan yksin jäämiseen – toimi näin, jos olet tyytymätön työhösi

Tyytymättömyys työhön voi järisyttää koko elämää. Psykologi ja tietokirjailija Satu Pihlaja vinkkaa, mitä työhönsä tyytymättömän kannattaa tehdä asialle.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Tyytymättömyys työhön voi johtaa uupumiseen ja masennukseen.

Tyytymättömyys työhön voi järisyttää koko elämää. Psykologi ja tietokirjailija Satu Pihlaja vinkkaa, mitä työhönsä tyytymättömän kannattaa tehdä asialle.

Luulitko, että tyytymättömyys työhön näkyy vain työpaikalla? Jos ihminen on tyytymätön työhönsä, se vaikuttaa psykologi ja tietokirjailija Satu Pihlajan mukaan laajasti kyseisen henkilön kaikkiin elämän osa-alueisiin.

– Tyytymättömyys työhön purkautuu jokaiselle elämän osa-alueelle. Saattaa olla, että jos kaikki energia menee töiden väkisin tekemiseen, vapaa-ajalla ei jaksa enää oikein innostua mistään, vaikka esimerkiksi mieluisa harrastus voisi olla juuri sopivaa vastapainoa työlle, Pihlaja sanoo.

Tyypillisesti turhautumista töihin puretaan lähimpiin ihmisiin.

– Tyytymätön henkilö voi olla jatkuvasti valittava henkilö. Hän ei ehkä haluaisi valittaa jatkuvasti, mutta tulee kuitenkin tehneeksi niin, koska jonnekin tyytymättömyys työhön on pakko purkaa.

Pahimmillaan tyytymättömyys työhön voi johtaa uupumukseen ja depressioon sekä tehdä paljon tuhoa ihmissuhteisiin.

– Jatkuvaa valittajaa ei välttämättä halua tavata kukaan. Ihminen saattaa huomaa, että häntä ei enää kutsuta mihinkään tai pyydetä mukaan. Pahimmassa tapauksessa ihminen voi jäädä kokonaan yksin.

Tyytymättömyys työhön voi olla vaikea aihe ottaa esille työpaikalla

Itse töissä tyytymättömyys ei välttämättä edes näy niin vahvasti kuin vapaa-ajalla.

– On vallitseva ajatus, että kuuluu olla onnellinen siitä, että on töitä – varsinkin näinä aikoina. On puhuttu jopa vähän sellaisesta trendistä, että sosiaalisessa mediassa kuuluu esittää, että työ on hienoa ja ihanaa. Tyytymättömyydestä työhön oikein sovi puhua julkisesti. Jopa työpaikalla kyseiset keskustelut voivat olla vaikeita.

Jotta asiaan voi tulla muutos, Pihlaja kuitenkin rohkaisee keskustelemaan asiasta esihenkilön kanssa.

– Ei kannata ainoastaan kertoa, mikä kaikki on huonosti, vaan avata, mitä nykyisen sijaan toivoisi. Varsinkin isoimmissa organisaatioissa saattaa hyvinkin olla mahdollisuus vaihtaa positiota.

Lue myös: Masennus voi ilmetä monella tavalla – tunnista masennuksen eri alaryhmät

Jos tyytymättömyys työhön häiritsee, kartoita vaihtoehtoja

Myös opintovapaat ovat nykyisin mahdollisia, ja jos organisaation sisällä ei pestiä ole mahdollista päivittää tai ala ei tunnu omalta, Pihlaja kannustaa kartoittamaan täysin uusien polkujen mahdollisuutta.

– Jos tietää, mikä itseä voisi kiinnostaa, tuota vaihtoehtoa kohti voisi lähteä liikkumaan niin, että tutustuu alaan opiskelemalla esimerkiksi avoimessa yliopistossa tai käymällä jonkin muun kurssin, joka vie vähän vaihtoehtoa kohden. Näin voi tutkailla sitä, mikä kiinnostaisi. Tärkeää on juuri vaihtoehtojen avaaminen itselle ja esihenkilön kanssa keskustellen.

”Ihmiset vaihtavat työpaikkaa ihan liian myöhään.”

Parhaimmillaan tyytymättömyysenergian saakin kanavoitua toiminnaksi ja aktiivisuudeksi. Se voi johtaa itsensä kehittämiseen ja työpaikan vaihtamiseen.

– Kokemukseni mukaan ihmiset vaihtavat työpaikkaa ihan liian myöhään. Se on niin iso päätös ja vaikea tehdä. Siksi se viivästyy usein.

Lue myös Kotiliedestä: Tämän uupumus opetti: Ihminen voi väsyä, vaikka viihtyisi työssään

Vaikka asuntolaina on maksettava, vaihtoehtoja varmasti löytyy

Pihlaja on huomannut, että usein työhön suhtaudutaan niin, että sitä on vain pakko jatkaa, koska on esimerkiksi asuntolaina maksettavana.

– Tällainen ajatushan ei ole totta. Jos huomaa ajattelevansa näin, olisi hyvä etsiä itselleen ainakin pari–kolme vaihtoehtoa. Vaikka ne olisivat ihan mielikuvitusideoita, niin kannattaa kaivella omaa mielikuvitustaan ja pohtia, mitkä nuo vaihtoehdot voisivat olla. Pelkästään tunne siitä, että on vaihtoehtoja, voi helpottaa. Pakon tunne on ihmiselle melko ahdistava eikä palvele ihmistä mitenkään.

Tyytymättömyys työhön – kuvassa nainen katsoo väsyneenä työpöytäänsä.
Pahimmillaan tyytymättömyys työhön voi johtaa uupumukseen ja depressioon sekä tehdä paljon tuhoa ihmissuhteisiin.

Ajatus opiskelusta kuulostaa monen korvaan pienellä rahalla kituuttamiselta, vaikka se ei sitä välttämättä käytännössä olisi.

– Itsekin olin aikanaan yli vuoden opintovapaalla puolikkailla tuloilla. Aika monet kysyivät, miten aion pärjätä. He epäilivät, että eihän niin tule toimeen. Maksoin silti yksin koko ajan omaa asuntolainaani sen ajan, kun olin vapailla.

Tilapäistä tulojen laskua ei kannattaisi pelätä niin paljon

Pihlaja kuitenkin myöntää, että hänenkin oli hirveän vaikea luopua puolesta palkastaan, vaikka se oli ehdottomasti elämänlaadun parannus ja johti siihen, että hän rakensin yritystoimintaansa opintojen ohella – ja nykyään toimii yrittäjänä.

– Tilapäistä tulojen laskua ei kannattaisi niin paljon pelätä, hän toteaa.

Ja jos rahapuoli huolettaa ja vaikuttaa mahdottomalta laskelmien perusteella, kannustaa Pihlaja pohtimaan, olisiko puskurirahaston kerääminen mahdollista ennen opiskelujen aloittamista.

– Kun olisi se kuuluisa puskuri olemassa, vähän aikaa pärjäisi, vaikka ei heti valmistumisen jälkeen olisikaan uutta työtä. Niin on vähän turvallisempi tehdä sitä muutosta.

Pihlaja myös huomauttaa, että tyytymättömyys työhön voi näkyä myös niin, että töissä käyvällä menee rahaa itsensä lohduttamiseen esimerkiksi shoppailemalla.

– Itseä saatetaan lohdutella asioilla, jotka ovat itse asiassa vähän huonoja lohdutuksia: lyhytaikaisia ja sellaisia, joihin ihmiset tyypillisesti jäävät koukkuun. Rahaa saattaa mennä yllättävän paljon lyhyen tähtäimen mielihyvän lähteisiin, vaikka pidemmän tähtäimen itseä kehittävä toiminta usein olisi paljon tyydyttävämpää.

– Ihan hirveästihän vaatetta ja tavaraa on useimman meistä kotona, eikä se ole olennaista elämänlaadun kannalta. Jollekin toiselle se voi olla isompi juttu, mutta itse ainakin huomasin, että esimerkiksi vuosi ilman uusia vaatteita ei ollut minulle ollenkaan vaikea asia. Esimerkiksi se, että ehtii tapaamaan ihmisiä ja viettämään aikaa ystävien kanssa, on elämänlaadun kannalta isompi asia kuin se, onko rahaa ostaa uusia vaatteita.

Joskus uudet kuviot vapaa-ajalla voivat tuoda puhtia työssä jaksamiseen

Ja kaikille muutos työssä ei lopulta edes ole tarpeen. Jos on tyytymätön työhön, mutta työ ei lopulta näyttele suurta roolia elämässä, työpaikan vaihtamisen sijaan voi riittää, että vapaa-ajalta löytää kehittävää ja kiinnostavaa tekemistä, jonka turvin jaksaa hieman pakkopullalta tuntuvaa työtä paremmin.

– Harvalle meistä työ on kuitenkaan ihan koko elämä. On paljon ihmisiä, joille vapaa-ajan asiat ovat tärkeämpiä kuin työ.

X