Työ ja raha

Ujo, näin pärjäät työelämän kiperissä tilanteissa ja etenet urallasi – 6 ongelmaa ja ratkaisua

Kun ujo haluaa pärjätä tai edetä urallaan, hän pohtii erilaisia kysymyksiä kuin rohkeampi työtoverinsa. Miten osaan olla esillä? Jaksanko olla niin sosiaalinen kuin hyvän pomon pitäisi? Laadimme asiantuntijan avulla uraoppaan ujoille.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
123Rf

Kun ujo haluaa pärjätä tai edetä urallaan, hän pohtii erilaisia kysymyksiä kuin rohkeampi työtoverinsa. Miten osaan olla esillä? Jaksanko olla niin sosiaalinen kuin hyvän pomon pitäisi? Laadimme asiantuntijan avulla uraoppaan ujoille.

Nykyään työssä kuin työssä vaaditaan sosiaalisuutta ja esilläoloa. Vaan entä jos sattuu olemaan ujo? Tietokirjailija Kati Tiirikaisella on hyviä uutisia: ujo voi oppia selviytymään työelämän kiperistä paikoista, kuten ylennyksestä, kokouksista tai asiakastapaamisista.

– Jos oma työ mahdollistaa sen, voi epämukaville tilanteille altistua hiljalleen: ensin voi mennä pieneen kokoukseen turvallisen tuntuisen työkaverin kanssa tai käydä vain kahvilla tutuimman asiakkaan kanssa, sanoo Tiirikainen, joka haastatteli kirjoittamaansa Ujon urakirjaa varten useita työelämässä menestyneitä ujoiksi tunnustautuneita.

Hän neuvoo listaamaan hankalilta tuntuvat tilanteet.

– Silloin saattaa huomata, että vaikeaa ei olekaan kaikki.

Kysyimme lukijoilta, mitä pulmatilanteita ujous on heille aiheuttanut. Kati Tiirikainen kertoo, miten ratkaiset ongelmat.

1. Ongelma: En saa suunvuoroa

”Työkokouksissa minun on vaikea saada suunvuoroa. Kun joskus pääsen ääneen ja kaikki hiljenevät kuuntelemaan minua, menetän uskoni siihen, mitä olin sanomassa. Jälkeenpäin harmittaa. ”

Ratkaisu: Vahvista ääntäsi

”Ääntään voi opetella käyttämään lukemalla ääneen. Jos oma ääni on heiveröinen, parasta mahdollista harjoitusta on lukea vahvalla, kantavalla äänellä vaikkapa jollekin tutulle vanhukselle. Ujon ei tarvitse olla huolissaan, ettei fiksuja sanoja löydy, koska ne voi lukea suoraan kirjasta. Kun oma äänesi alkaa tuntua tutummalta ja vahvemmalta, voi olla, että sinun alkaa tehdä mieli käyttää sitä enemmän. ”

Lue myös: Häviätkö arjen tärkeät neuvottelut? – Näin opit taitavaksi neuvottelijaksi

2. Ongelma: Jatkuva sosiaalisuus uuvuttaa

”Työhöni kuuluu paljon sosiaalista kanssakäymistä, ja olen iltaisin poikki. Kuinka jaksan?”

Ratkaisu: Pidä lataustaukoja

”Sosiaaliset tilanteet eivät kuormita pelkästään ujoja, vaan melkein kuka tahansa voi kokea olonsa hankalaksi kokouksissa ja tapaamisissa. Sosiaalinen epämukavuus on eri asia kuin ujous. Siitä voi seurata jopa uupumusta, sillä jatkuva seurassa oleminen voi viedä voimia. Jos sosiaalinen ponnistelu uuvuttaa, on parasta pitää lataustaukoja. Kaikkia kokouksia tai tapaamisia ei kannata vältellä, mutta ehkä joskus voit mahdollisuuksien mukaan olla osallistumatta tai järjestää vastapainoksi samalle päivälle myös jotain yksin tekemistä, jos se on luontaisempi työtapa.”

3. Ongelma: Soittaminen jännittää

”Löysin ilmoituksen avoimesta työtehtävästä. Siinä on puhelinnumero, josta kysellä lisätietoja. Tuntemattoman kanssa puhelimessa puhuminen jännittää todella paljon.”

Ratkaisu: Kohtaa pelkosi pikkuhiljaa

”Voisitko ensin soittaa jonkin helpomman puhelun? Kannattaa hiljalleen altistaa itseään aina hieman vaativammalle tilanteelle. Siten voi opetella uusia taitoja niin, ettei epämukavuuden kokemus kasva kerralla sietämättömäksi. Toisaalta kannattaa keskittyä siihen, mikä on merkittävää oman työn tai uran kannalta.”

Lue myös: Ujous ahdistaa – Miten päästä eroon ujoudesta?

4. Ongelma: Paineita tutustumisesta

”Työpaikallani myllätään työryhmiä vähän väliä. Uusien työkavereiden kanssa olisi päästävä tutuksi nopeasti, mikä aiheuttaa suorituspaineita.”

Ratkaisu: Anna itsellesi lupa olla ujo

”Pätkätyöt ja muuttuvat organisaatiot aiheuttavat suorituspaineita etenkin ujoille. Kiire voi saada työntekijän tuntemaan, että heti pitäisi loikata uusiin yhteisöihin ja kiiruhtaa verkottumaan. Usein ujouteen yhdistyy hitaus. Se ei tarkoita tehottomuutta vaan sitä, että ihminen ottaa enemmän aikaa lähestyäkseen toisia. Hän ei esimerkiksi verkotu salamannopeasti mutta saattaa toisaalta olla hyvä kypsyttelemään ideoita. Ujoa auttaa, jos ymmärtää, että itseään ei tarvitse väkisin runnoa uuteen muottiin. Ujoudelleen voi antaa luvan. Hyväksyminen ei aina ole helppoa. Jos asiaa pystyy ajattelemaan muistakin näkökulmista kuin itsesyytösten tai kritiikin kautta, se on helpompaa.”

Lue myös: Miten menestyä työelämässä? Näin onnistut uudessa työpaikassa

5. Ongelma: Minäkö esimieheksi?

”Minulle on tarjottu esimiehen paikkaa. Joutuisin vetämään kokouksia ja olemaan paljon enemmän äänessä kuin nykyään. Voiko minusta tulla hyvä esimies, vaikka en pidäkään siitä, että huomio kiinnittyy minuun?”

Ratkaisu: Luota osaamiseesi

”Ilman muuta ujo voi olla hyvä esimies. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tehty selvityksiä siitä, että kaikkein menestyneimpien yritysten johdossa on usein pikemminkin ’työ- kuin näyttelyhevonen’. ’Työhenkilöllä’ on voimakas tahto ammattilaisena mutta ihmisenä hän on usein pidättyväinen, vetäytyvä, sävyisä ja ujokin. Tämä ei tarkoita, ettei yhtä lailla vähemmän ujo voisi olla hyvä johtaja.”

Lue myös: Julkkispomot kertovat: näin menestyt työelämässä

6. Ongelma: Pelkään epäonnistumisia

”Ihailen ihmisiä, jotka mokaavat ja osaavat sitten nauraa itselleen hyväntahtoisesti. He eivät häpeä virheitään. Miten oppisin suhtautumaan lempeämmin kömmähdyksiini?”

Ratkaisu: Mokaile vaikka tahallasi

”Leena Harkimo on mielestäni puhunut erinomaisesti siitä, kuinka paljon häntä auttaa ajatus siitä, että hän on tunteva ihminen ja että tunteet saavat myös näkyä. Lempeä suhtautuminen itseä kohtaan auttaa kaikessa tekemisessä. Voi myös olla, että mitä enemmän ihminen mokaa − vaikka joskus pienissä asioissa ihan tahallaankin − sitä enemmän siihen tottuu ja alkaa tajuta, etteivät kömmähdykset ole kovin vaarallisia.”

Lue myös: Esiintymisjännitys stressaa – Opettele hallitsemaan ja purkamaan jännitystä

X