Työ ja raha

Valmiina työhaastatteluun?

Teksti: Anna.fi

Työhaastattelussa on näytön paikka. Vaikka osaamisesi näyttäisi paperilla kuinka hyvältä tahansa, työpaikan saamiseen tarvitaan myös persoonan peliin pistämistä – ja ennen kaikkea valmistautumista.

Valmiina työhaastatteluun?

Työnhakuun valmennetaan mitä erilaisimmilla tavoilla. Olipa kyse opaskirjoista, työvoimatoimiston työnhakuvalmennuksesta tai eri oppilaitosten laatimista ohjeistuksista työhaastatteluja varten, jotkut jutut toistuvat. Pääpiirteissään niiden kaikkien viesti on: tiedä mihin menet ja mitä siellä teet.

Tiedä mihin menet

Tutustu yritykseen. Selvitä tarpeelliset taustatiedot, kuten onko yritys ollut viime aikoina julkisuudessa, avainhenkilöt, tuotteet, asiakkaat, kilpailijat, sekä miten firmalla yleensä ottaen menee. Varmistu myös yrityksen arvoista, että voit sitoutua niihin.

Selvitä, mitä hakemasi työn toimenkuvaan kuuluu. Kokoa tarvittavat työnäytteet ja todistukset siistiin kansioon. Valitse harkiten, mitä näytät haastattelijalle: kaiken pitäisi jotenkin liittyä juuri tähän hakemaasi työhön tai kertoa sinusta jotain olennaista.

Ei näin

”Halusin ihan mihin tahansa toimistotyöhön. Soitin randomina erääseen isännöitsijätoimistoon, enkä ihan rekisteröinyt, mitä sieltä vastattiin. Työntekijä oli kuitenkin haussa, joten sovin haastatteluajan. Kun olin menossa haastatteluun, jouduin soittamaan hissiaulasta, että mikä yrityksen nimi oikein oli, isännöitsijätoimistoa kun ei mainittu lainkaan rapun osoitetaulussa. Kyse olikin arkkitehtitoimistosta. Noloa, ja lisää oli tulossa. Vasta haastattelussa minulle valkeni, että työ pitäisi sisällään muun muassa kirjanpitoa. En osaa kirjanpitoa. En oikeastaan osannut mitään, mitä työssä tarvittiin”, kertoo nainen, 24.

Tiedä mitä teet

Ennakoi kysymyksiä. Yleensä haastattelussa kysytään ainakin seuraavia:

Missä olet todella hyvä?
Missä sinun pitäisi kehittyä?
Miksi juuri sinut pitäisi valita hakemaasi työtehtävään?
Millainen on mielestäsi hyvä työyhteisö?
Missä olet viiden vuoden kuluttua?

Mieti kysymyksiin napakat vastaukset. Valmistaudu perustelemaan vastauksesi. Joskus asioiden paperille kirjoittaminenkin auttaa, kunhan et ota lappua enää haastatteluun mukaan!

Kannattaa myös varautua kertomaan jostakin epäonnistumisesta. Tentin reputtaminen ei sitten ole todellinen epäonnistuminen, kerro jotain traagisempaa! Riskinottokin voi kannattaa, kuten tässä:

”Mietin kysymystä hetken ja kerroin sitten, että olin kuullut olleeni erään entisen esimieheni mielestä laiska. Silloin todella koin epäonnistuneeni. Myöhemmin sain tietää, että juuri tuo rehellinen vastaukseni ratkaisi edukseni. Jäin haastattelijoiden mieleen”, kertoo mies, 27.

Haastattelun lopulla haastattelija yleensä kysyy, onko haastateltavalla jotain kysyttävää. Mieti etukäteen joitakin kysymyksiä, että et jää tilanteessa sanattomaksi. Jos palkkataso ei ole tullut aikaisemmin puheeksi, se voisi olla yksi kysymyksistäsi, vaikkakaan ei ehkä ensimmäinen.

Satsaa ensivaikutelmaan

Yritä jäädä haastateltavan mieleen – hyvällä tavalla. Pukeudu siististi ja asiallisesti, mutta kuitenkin omalla tyylilläsi. Hymyile ja puhu reippaasti ja artikuloi selkeästi, ei kuitenkaan liioitellen. Älä missään tapauksessa ota rohkaisuryyppyä! Vältä myös hyvin voimakkaita deodorantteja ja hajuvesiä.

Kun tapaat haastattelijan, kättele ja esittele itsesi selvästi ja iloisesti, vaikka olisit joutunut odottamaan vuoroasi pitkäänkin. Työhaastatteluun ei kannata mennä anteeksi pyydellen, mutta vältä liiallista itsevarmuutta. Ole rehellinen ja tilanteeseen nähden mahdollisimman oma itsesi.

Jos et ole muutamaan vuoteen tai ehkä koskaan ennen ollut työhaastattelussa, harjoittele tilannetta. Pyydä jotakuta jo pitkään mahdollisesti samalla alalla töissä ollutta ystävää tai sukulaista pitämään sinulle lavastettu työhaastattelu. Se vähentää jännitystä ja auttaa sinua hiomaan jännityksestä johtuvat maneerit pois käytöksestäsi.

Muista myös nämä

* Älä puhu pahaa entisistä työnantajistasi tai työtovereistasi.
* Ole ajoissa.
* Älä syö purkkaa tai pastilleja haastattelun aikana.
* Kysy lopuksi milloin valinta tehdään ja keneltä voit sitä tiedustella.

Teksti: Emma Suominen

X