Työ ja raha

”Halusin elää hetkessä ja nauttia elämästä” – sitten Minna Nikula päätti vaurastua ja jakaa nyt vinkit, kuinka opit rakastamaan rahaa oikein

Raha-asioiden haltuunotto lisää onnellisuutta monella tavalla, mutta sen esteenä saattavat olla omat ajatusmallit tai tiedon puute. Näillä neuvoilla voit parantaa neljää tärkeää rahataitoasi ja päästä vaurastumisen polulle.

Teksti:
Eeva-Stiina Pesonen
Kuvat:
Istock

Vaurastuminen voi olla mahdotonta, jos ajattelee rahasta negatiivisesti.

Raha-asioiden haltuunotto lisää onnellisuutta monella tavalla, mutta sen esteenä saattavat olla omat ajatusmallit tai tiedon puute. Näillä neuvoilla voit parantaa neljää tärkeää rahataitoasi ja päästä vaurastumisen polulle.

Raha on monelle arkipäiväinen asia, jolla hoidetaan lainaa ja maksetaan laskut. Vaurastuminen kiinnostaa monia, mutta tutkimusten mukaan suomalaiset ovat vielä rahoja tilillä makuuttavaa kansaa siinä missä ruotsalaiset sijoittavat ja tavoittelevat vaurastumista innokkaasti. Sijoittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, koulutukseen tai tulotasoon katsomatta, kunhan kehittää omia rahataitoja.

Mitä raha-asioiden hallitseminen sitten tarkoittaa? Varallisuusvalmentajat korostavat neljää tärkeää rahataitoa, joita ovat kyky ansaita rahaa, kyky säästää, kyky sijoittaa ja kyky hyödyntää vipuvoimia sijoittamisessa.

– Olen huomannut, että useimmilla on parannettavaa ainakin jossain näistä. Vaikka osaisi säästää, voi esimerkiksi tulopuolella olla petrattavaa, sanoo Vauras Nainen -verkkopalvelun varallisuusvalmentaja Minna Nikula.

Naisten ja miesten rahankäytössä on hieman eroja. Miehet ottavat enemmän riskejä kuin naiset, mutta naisilla on vähemmän maksuhäiriömerkintöjä, tietää professori Minna Autio, joka on tutkinut kuluttamista Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.

Lue lisää: Hyvätuloinen Tuija, 33, ei halua puhua perheelleen raha-asioistaan – psykologin mukaan raha on tabu, koska siihen liittyy vaikeita tunteita

1. Mieti suhdettasi rahaan – mitä ajatuksia vaurastuminen herättää?

Rahan hyvä hallinta vahvistaa itseluottamusta ja luo uskoa tulevaan. Vaurastuminen puolestaan lisää itsenäisyyttä ja valtaa omaan ajankäyttöön. Kun talous on kunnossa, ei tarvitse olla riippuvainen muista.

Vaurastumisen tavoittelu kannattaa aloittaa oman rahasuhteen pohtimisesta, sillä mitä enemmän raha itselle merkitsee, sitä epätodennäköisemmin se valuu sormien välistä kuin hiekka.

– Näen paljon esimerkkejä siitä, että omat ajatukset pidättelevät meitä vaurastumasta. Jos esimerkiksi ajattelee, että vaurastuminen ei ole mahdollista minulle, ei varmasti näe mahdollisuuksia vaurastua eikä aktiivisesti hakeudu opiskelemaan ja kehittämään omia rahataitoja. Tai jos ajattelee, että vaurastumista tavoittelevat ovat ahneita ja moraalittomia, ei varmasti halua kuulua niiden joukkoon, sanoo Nikula.

Vaurastumisen tavoittelussa yhtä voi jarruttaa myös tulotaso, toista osaamisen puute sijoitusasioissa. Yksi tekijä on todennäköisesti vaatimattomuuden ja niukkuuden arvostus, joka on suomalaista kansanperintöä ja jonka juuret ovat 1800-luvun nälkävuosissa ja luterilaisessa harkitsevaisuudessa.

– 1980-luku oli ensimmäinen vuosikymmen, jolloin menestystä alettiin näyttää ja nautinnot sallittiin avoimemmin. Silloinkin osa paheksui juppeja ja kylpyläkapitalismia. Rahankäytön moraalimme on tiukka, sanoo Autio.

Yhä edelleen moni liittää vaurauteen negatiivisia mielikuvia ja ajattelee, että on paha asia olla kiinnostunut rahasta tai haluta sitä. Näyttäisi olevan suotavampaa suhtautua siihen välinpitämättömästi.

Näin oli myös Nikulan kohdalla.

– Olin ennen holtiton himo­shoppaaja ja elin velkakierteessä. Minun ajatusmaailmassani säästäminen oli tylsää puuhaa. Halusin elää hetkessä, olla spontaani ja nauttia elämästä. Tämä kuitenkin käytännössä varmisti sen, että en vaurastunut vaan pysyin jumissa velkakierteessä. Lopulta ahdistuin siitä, kuinka haavoittuvainen taloustilanteeni oli ja kuinka riippuvainen palkkatyöstäni olin. Se ahdistus sysäsi minut haluamaan muutosta, hän kertoo.

Jotta muutos ja vaurastuminen on mahdollinen, on hyvä kuulostella, mitä ajatuksia raha oikeasti herättää. Ajatukset voi kirjoittaa paperille ja sen jälkeen analysoida niitä: Mitä teemoja listalta löytyy? Onko sinulla käsitystä siitä, mistä ajatukset ovat tulleet? Ovatko ne oikeasti tosia, aina ja kaikille? Miten ne edistävät taloudellista hyvinvointiasi? Miten ne haittaavat sitä?

2. Mikä on motivaatiosi?

Raha-asioissa petraamisen ja vaurastumisen tärkein lähtökohta on motivaatio – että on jokin itselle merkityksellinen syy, miksi vaurastuminen kiinnostaa.

– Minua innoitti ajatus taloudellisesta riippumattomuudesta. Siitä, että voisin joka päivä vapaasti valita, mitä teen, Nikula sanoo.

Autio vinkkaa, että vaurastumista kannattaa ajatella hyvänä asiana myös koko kansakunnalle.

– Kansakunnan vaurastuminen tuottaa yleistä taloudellisen turvallisuuden tunnetta esimerkiksi sosiaaliturvan avulla.

3. Vaurastuminen onnistuu vain, jos perusasiat ovat kunnossa

Jos rahasuhde, motivaatio ja kyky ansaita rahaa ovat kunnossa, voi alkaa miettiä säästämistä ja käydä läpi omat tulot ja menot. Niiden pohjalta voi laatia budjetin.

– Ei kannata odottaa, että säästää vasta sitten, jos rahaa jää tilille kuun lopussa. Parasta on maksaa ensin itselleen eli automatisoida siirrot säästö- tai sijoitustilille siten, että ne lähtevät heti ensimmäiseksi palkasta ennen muiden laskujen maksua, sanoo Nikula.

Autio muistuttaa, että jos huomaa, että itsellä on ongelmia rahankäytössä, on hyvä olla aktiivinen suhteessa velkojiin ja pyytää asiantuntija-apua.

4. Kerää tietoa sijoittamisesta

Sijoittaminen vaatii hieman perehtymistä, jos ei ole aiemmin sitä harjoittanut.

Varallisuusvalmentajat kannustavat opiskelemaan ja verkostoitumaan sellaisten kanssa, jotka ovat talousasioissa itseä edistyneempiä. Netissä on Vauras Nainen -yhteisön lisäksi muun muassa Mimmit sijoittaa -yhteisö, Talousklubi Isosisko sekä Facebookissa oleva Ompeluseuran talousgurut -ryhmä, joihin voi hakeutua oppimaan. Niissä jaetaan vinkkejä niin sijoittamiseen kuin yleiseen taloudenhallintaan, lisäansioihin ja arjessa säästämiseen.

Julkisuudesta tutuilla sijoittajilla, kuten Merja Mähkällä, Julia Thurénilla ja Jasmin Hamidilla on helposti lähestyttävä ote sijoittamiseen, ja he jakavat vinkkejä muun muassa somekanavissaan.

Tietoa voi hakea myös varallisuusvalmentajalta, omasta pankista tai lukemalla rahataitoihin keskittyviä kirjoja, joita on paljon.

Raha-asioiden oppimisesta voi alkukankeuden jälkeen innostua ihan yhtä lailla kuin mistä tahansa harrastuksesta.

Lue lisää: Kiinnostaako lisätienesti? Katso 10 tapaa saada lisätuloja helposti – numero 4 ei vaadi edes kotoa poistumista!

5. Luota itseesi ja ole suunnitelmallinen

Rahataitoja voi kehittää aivan kuka tahansa, olipa sitten rikas tai vähävarainen. Jotta vaurastuminen onnistuu, tärkeintä on Aution mukaan olla suunnitelmallinen.

– Kaikkien kannattaa pohtia rahasuhdetta, omaa taloutta ja kulutustottumuksia.

Vaikka sijoittaminen tuntuisi vaikealta, vaurastumisen kannalta tärkeintä on, että pitkällä aikavälillä on enemmän palkkatuloja kuin menoja.

Nuorten Osakesäästäjien aktiivi, finanssialan opiskelija ja talousbloggaaja Laura Linkoneva on hyvä esimerkki siitä, että raha-asioiden haltuun ottaminen onnistuu lähes keneltä tahansa.

Linkoneva oli vuonna 2013 syrjäytymisen partaalla. Kun hän lähti vihdoin opiskelemaan ja sai muutenkin elämästä otteen, hän päätti alkaa sijoittaa. Aluksi rahastoon laitettava summa oli 20–50 euroa kuukaudessa.

– Sijoittamisen voi aloittaa vaikkei olisikaan ekonomi. Itse aloitin amispohjalta työskennellessäni varastossa, hän kertoo.

Hänen neuvonsa on seuraava: maksa ensin korkeakorkoiset velat, aloita sijoittaminen, karsi menoja.

– Nälkä todennäköisesti kasvaa syödessä ja talousuutiset alkavat kiinnostaa. Kannattaa aloittaa rennosti eikä olettaa, että vaurastumispäätöstä seuraavalla viikolla olisit kroisoksena palmun alla. Eli tarvitset pitkää pinnaa ja hyviä hermoja.

X