Työ ja raha

Viisi vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle – näin pääset helposti alkuun

Valitse passiivirahasto, hajauta ja ota itse selvää sijoittamisesta, neuvoo aloittelevaa sijoittajaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen.

Teksti:
Piritta Palokangas
Kuvat:
Istock

Jos haluat säästöillesi tuottoa, sijoittaminen on parempi vaihtoehto kuin rahojen säilöminen pankkitilille.

Valitse passiivirahasto, hajauta ja ota itse selvää sijoittamisesta, neuvoo aloittelevaa sijoittajaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen.

1. Suunnittele ja perehdy

Suunnittele enemmän, miten säästät rahaa kuin miten käytät rahaa. Sijoitusmarkkinoihin kannattaa perehtyä itse. Mieti myös mikä on sijoituskohteesi, sillä se määrää myös sijoitusaikaa.

2. Unohda säästötilit, jos haluat tuottoa

Sijoittaminen on parempi vaihtoehto kuin rahojen jemmaaminen säästötilille, koska pankkitili ei tuota käytännössä mitään ja inflaatio nakertaa rahan arvoa päivä päivältä pienemmäksi. Pankkitilillä kannattaa pitää vain sen verran rahaa, että selviää pakollisista menoista, ja että pahan päivän varalle on jonkinlainen puskuri.

3. Sijoitusrahastolla alkuun?

Sijoitusrahasto on hyvä valinta aloittelevalle sijoittajalle, koska se tarjoaa automaattisesti hajautetun sijoitussalkun, jolloin yhteen yritykseen liittyvä riski pienenee, ja sijoittamisessa voi lähteä liikkeelle pienilläkin summilla. Passiivirahasto on aktiivirahastoa parempi valinta, koska siinä on pienemmät kulut.

4. Mieti sijoittamisen aikaväli

Kannattaa miettiä etukäteen, mikä on oma sijoitushorisontti eli aikaväli, jolla haluaa sijoittaa, ja millaista tuottoa sijoituksille saa. Esimerkiksi: 35-vuotias henkilö aloittaa eläkesäästämisen ja suunnittelee jäävänsä eläkkeelle 65-vuotiaana. Jos hän sijoittaa 10 000 euroa 30 vuodeksi kolmen prosentin vuosituotolla, pääoma kasvaa 24 273 euroon. Kymmenen prosentin vuosituotto kasvattaisi pääoman 174 494 euroon.

5. Millaista riskiä siedät?

Korkeampaan tuottoon liittyy aina suurempi riski, mutta jos pelkää, että häviää rahansa kokonaan, riski ei ole realistinen esimerkiksi rahastoon sijoitettaessa. Jos taas ei kestä pientäkään salkun arvon laskua, silloin rahat kannattaa kyllä pitää pankkitilillä. Jos sijoitushorisontti on pitkä (yli 10 vuotta), silloin riskit tasaantuvat.

X