Kuvituskuva.
Moikkaaminen ei ole aina helppoa.
Viihde

Kaikkia tietysti tervehditään, mutta… – 11 moikkausmokaa, jotka ovat jokaiselle tuttuja

Tervehteminen, tuo arkipäiväinen asia. Miten se voi olla joskus niin vaikeaa?
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Hei, hellou, terve, tere, moro, moi…moikata voi monella tapaa. Tervehtiminen ei kuitenkaan aina suju niin hyvin kuin haluaisi. Kuulostavatko nämä moikkausmokat tutuilta?

1. Tervehtimisen vaikeus, kun vastaan tulee ei-tarpeeksi-tuttu

Varttituttuun törmääminen voi olla kertakaikkisen tuskaista – etenkin jos ei tiedä, pitäisikö henkilöä tervehtiä vai ei.

Entistä kiusallisemman tilanteesta tekee, jos katseenne kohtaavat, mutta kumpikaan ei tee elettäkään moikatakseen. Tapahtuneen jälkeen olo on sekä helpottunut että epäilevä: ”Huh, ei kai se minua tunnistanut, vai tunnistiko sittenkin? Oliko nyt ihan tökeröä jättää moikkaamatta?”

2. Kuiskausmoro

Kuiskausmoro on tervehtimisyritys, jossa huulet kyllä muodostavat sanat ”moooi” tai ”heei”, mutta muuten suusta ei kuulu pihahdustakaan. Tapahtuu etenkin silloin, kun tervehtiminen tulee puskista tai olo on hieman epävarma.

3. Kuulumispähkäily

Tuttuun törmääminen pitkästä aikaa voi synnyttää introvertissa myös tämän pulman: riittääkö pelkkä moikkaus vai pitäisikö ihan kohteliaisuuden vuoksi pysähtyä ja kysellä kuulumisia? Jostain syystä tuntuu, että aina valitsee väärin.

4. Rappukäytäväetiketti  

Rappukäytävät ovat moikkausten pyhäkkö. On heitä, jotka tunnolliset moikkaavat jokaista naapuria ja vaihtavat samalla jopa muutaman sanasen, ja sitten heitä, jotka kävelevät jurosti ohi katse maassa tai seinään suunnattuna.

Kysymys kuuluukin, kuinka monta tervehdystä moikkaaja voi heittää naapurin jörölle ennen luovuttamista? Ja kannattaako taloyhtiön teinit jättää suosiolla rauhaan?

5. Julkkiksen moikkaus vahingossa

”Onpa tutun näköinen ihminen, tervehdinpä ihan varmuuden vuoksi.” Passeli ajatus niin kauan, kunnes tajuat, ettet oikeasti tunne henkilöä – olet nähnyt hänet vain televisiossa.

6. Tuplamoikat

Nolostumisen aihetta on myös siinä, kun työpaikalla moikkaa vahingossa samaa vastaankävelijää kaksi kertaa. Nyt se luulee, etten edes tunnista kuka se on!

7. Tutun lähestyminen takaapäin

Esimerkki vaivaannuttavasta tervehtimisestä on myös, jos tunnistat edessä kulkijan tutuksesi ja mietit, pitäisikö henkilöä lähestyä takaapäin ja huikata moikat olan takaa.

Tilanteessa voi toki tyytyä hidastamaan omaa vauhtia ja odottaa, että toinen on tarpeeksi kaukana kohtaamisen välttämiseksi. Eihän sitä tiedä, onko kävelijä edes se, joksi häntä luulet.

8. Moikka ja kävely samaa matkaa

Tämä voi tapahtua esimerkiksi kaupassa: Tervehdit jotakuta ja pian sen jälkeen olette molemmat kykkimässä samassa hyllynvälikössä. Kiusallista.

9. Piinaava katse

Entä, mikä on oikea tapa ajoittaa moikkaus, kun kävelette tutun kanssa toisianne kohti pitkästä matkasta? Katsellako seiniä vai tuijottaako 20 metrin lähestymismatka silmiin kuin joku stalkkeri?

10. Kätellä vai eikö kätellä?

Joissain tilanteissa voi tuntua luontevalta tervehtiä toista kättelemällä, etenkin jos kyseessä on tärkeä ensitapaaminen. Kiusaantumisen huipentuma onkin, kun olet itse menossa toista kohti käsi ojossa eikä toinen vastaa eleelläkään. Kaikki me olemme jatkaneet käden liikettä epätyylipuhtaaksi hiusten haromiseksi.

11. Moippa!

Se tunne, kun aivosi muodostivat liian monta tervehtimisvaihtoehtoa yhtä aikaa. Elää myös muodoissa mei, hoi ja heikka!

X