Viihde

Aikatauluttaja, ylisuorittaja vai ruokahifistelijä – millainen joulutyyppi sinä olet?

Ho, ho, ho! Joulu on täällä taas ja samoin joulun rakastetuimmat ja vihatuimmat hahmot. Tunnistatko nämä klassiset joulutyypit ja onko sinussa kanttia myöntää, ketä itse eniten muistutat?

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Joulu voi aiheuttaa stressiä tai sitten ei. Millainen joulutyyppi sinä olet?

Ho, ho, ho! Joulu on täällä taas ja samoin joulun rakastetuimmat ja vihatuimmat hahmot. Tunnistatko nämä klassiset joulutyypit ja onko sinussa kanttia myöntää, ketä itse eniten muistutat?

Aikatauluttaja

Jouluaamuna herätys kello seitsemän, riisipuuro luumusopalla seitsemän kolmekymmentä, Joulupukin Kuuma linja, hautakierros, joulurauhan julistus… Iltakuuteen mennessä ruuat on syöty, lahjat avattu ja kahvit juotu. Homma paketissa!

Aikatauluttajalla on nimensä mukaisesti minuuttiaikataulu koko joululle. Hyväksi havaitulla metodilla on menty jo parikymmentä vuotta, joten miksi vaihtaa toimivaa konseptia? Valitettavasti rentous on joulupyhistä kaukana, sillä aikaa tuskin jää edes konvehdin valitsemiseen ilman, että aikatauluttaja hoputtaa selän takana kohti seuraavaa aktiviteettia.

Aikatauluttajalle joulu on suoritus, jossa annetaan pisteitä tehokkuudesta, ei tunnelmasta. Varaudu siis syömään joulupuuroa, koristelemaan kuusta, laulamaan joululauluja ja lämmittämään saunaa yhtä aikaa – sekä kuuntelemaan pyhien jälkeen rättiväsyneen aikatauluttajan marinaa siitä, miten kaikki meni taas niin  nopeasti, ettei mistään ehtinyt nauttia.

Ylisuorittaja

Ihanaa, enää kolme kuukautta jouluun, tuumii joulun ylisuorittaja viritellessään valonauhoja ikkunoihin naapureiden kauhuksi jo syyskuun puolella. Jouluhullun mielestä joululauluja voi hyvin kuunnella ympäri vuoden, ja kesähelteilläkin kannattaa pitää silmät auki alennusmyynneissä – koskaan ei tiedä, milloin täydellinen joululahja tulee vastaan!

Ylisuorittaja nauttii hampaat irvessä kaikesta jouluun liittyvästä, myös suursiivouksesta, lipeäkalasta ja Mamban joululevystä. Jouluhullun fanaattisuuteen kannattaa suhtautua lempeällä ymmärryksellä. Tyypin koko vuosi saattaa mennä pilalle siitä, että unohdit vetää aattoiltana päällesi sen vilkkuvalla poron nenällä varustetun jouluneuleen, jonka sait lahjaksi, muistatko keneltä? No, pukin pikku apurilta tietenkin!

Marttyyri

Joulumarttyyri on tunnettu juhlapyhiin liittyvistä uhkauksistaan, kuten ”Ensi joulun vietän kyllä Thaimaassa!” Uhkaukset tosin jäävät usein vain uhkauksiksi, joita marttyri ei koskaan toteuta, koska minkälainen joulu se nyt muka jossain ulkomailla olisi? No ei niin minkäänlainen! Jouluna kuuluu siivota ja leipoa, askarrella ja koristella – siinäkin tapauksessa, ettei yhtään huvittaisi. Marttyyri suorittaa jouluaskareita marinan säestämänä, vaikka ei yhtään jaksaisi, mutta koska on pakko, koska joulu.

Yleensä tämä perheellinen joulumarttyyri kerää koko suvun luokseen joulupyhiksi, niin kuin kaikkina muinakin vuosina, sillä eihän suvun perinteitä voi noin vain rikkoa. Ja kuinka hauskaa se marttyyrina muiden passaaminen sitten loppujen lopuksi olisi ilman kunnon yleisöä?

Näpertäjä

Näpertäjän joulunvietto alkaa jo hyvissä ajoin, koska hänen to do -listansa on kilometrin mittainen. Näpertäjällä on kotona kansiollinen erilaisia askarteluohjeita ja -tarvikkeita, joiden avulla hän loihtii liukuhihnalta kuusenkoristeita, saippuoita, kynttilöitä ja joulukortteja.

Näpertäjällä on usein jokin trendikäs jouluprojekti meneillään, kuten tonttuovi tai isoon lyhtyyn perustettu joulumaailma, jonka yksityiskohtien hiomiseen hän on valmis uhraamaan kymmeniä tunteja, euroista puhumattakaan. Näpertäjän loihtimat monimutkaiset joulukortit aiheuttavat ahdistusta vastaanottajissaan, sillä viime hetkellä ruokakaupasta hankitut tusinakortit eivät vain vedä vertoja käsin tehdyille taidonnäytteille.

Näpertäjä tekee luonnollisesti kaikki lahjansa itse (myös opettajille sekä naapureille) ja aiheuttaa kauhua tyrkyttäessään ideologiaansa muillekin: ”Mitä jos annettaisiin tänä vuonna vain itse tehtyjä lahjoja?”

Koristelija

Koristelijan joulu alkaa, kun tuttu ajan patinoima joulukoristelaatikko kaivetaan vintiltä esiin. Oi sitä muistojen tulvaa ja tunteiden vyöryä! Koristelijan kodissa ei ole joulukuussa paljasta seinä- tai pöytäpintaa, sillä joka nurkka on koristeltu erilaisin asetelmin, tonttu-ukoin, enkelein ja pikkupossuin.

Perinteiselle koristelijalle joulun tärkeimmät tekijät ovat suvussa vuosia kulkeneet aarteet ja lasten tekemät väkerrykset, kuten se vessapaperirullasta askarreltu tonttu-ukko, jota perheen jo edesmennyt koira maisteli kymmenen vuotta sitten.

Koristelijan jouluhömpötys on läheisten mielestä hellyttävää siihen asti, kun romut pysyvät tämän omassa kodissa. Valitettavasti koristelijalla on tapana lahjoittaa kokoelmistaan myös muille. Jos kuvittelit saavasi koristelijalta lahjaksi toivomasi sähköhammasharjan, luulit väärin. Paketista paljastuu todennäköisesti lapsena askartelemasi joulutonttu, jota avulias koristelija on pitänyt sinulle jemmassa kaikki nämä vuodet. Ihanaa!

Kyläluuta

Rai rai ja tipe tipe tip tap! Kyläluuta rakastaa joulua, kunhan sen eteen ei itse tarvitse tehdä mitään. Pikkujouluissa ja muissa ilmaisen viinan bileissä viihtyvä kyläluuta panostaa jouluun juuri sen verran, mitä itsensä koristamiseen tarvitaan.

Kotona kyläluuta ei viitsi jouluruokia vääntää tai villakoiria metsästää, riittää kun tukka on kuosissa ja mekko silitettynä. Joulunajan kyläluuta kiertää kyläpaikasta toiseen nauttimassa jonkun muun tekemistä jouluherkuista, kauniisti koristelluista kodeista ja lämpimistä glögipannuista. Innokkaimmat kyläluudat ovat niin omistautuneita jouluvierailuun, että heitä saa suorastaan hätistellä palaamaan kotiinsa loppiaisen jälkeen. Arkeen kyläluuta laskeutuukin vailla ongelmia, eikä ollenkaan ymmärrä, miksi toiset ovat niin väsyneitä. Olisipa kohta taas joulu!

Ruokahifistelijä

Kukas se siellä keittiössä hikoilee? No, joulun ruokahifistelijä tietenkin! Lähisikalassa rakkaudella kasvatattu joulupossu on jo uunissa ja itsetehty konjakkisinappi tietenkin jääkaapissa, salaisen reseptin mukaan leivotun ruislimpun satavuotias perintöjuuri on ruokahifistelijän tärkein aarre.

Jo kuukausia aikaisemmin ruokahifistelijä on aloittanut reseptien keräämisen ja joulumenun tarkan suunnittelun. Perinteiset jouluherkut saavat uutta twistiä kauden trendimausteista ja joskus kokeilut menevät niin pitkälle, että syöjiltä tarvitaan enemmänkin ymmärrystä. Ruokahifistelijälle joulun tärkein tekijä on maittava ruoka, sillä joulupöytäänhän se tunnelma keskittyy, eikö? Auta armias, jos ruokahifistelijä huomaa jälkiruokaa lusikoidessaan, että yksi kymmenestä kalapöydän silliherkusta unohtui sittenkin jääkaappiin, eikä kukaan päässyt sitä maistamaan! Se on kuulkaas joulu pilalla.

Joulunvihaaja

Tämä, usein hieman vanhempi henkilö, on sitä mieltä, että joulu on turhaa hapatusta, jonka soisi menevän ohi mahdollisimman nopeasti. ”Ei tehdä tästä nyt numeroa” on tyypin lempihokema, eikä hän vaivaudu panostamaan jouluun edes tehdäkseen muille mieliksi.

Jos pikkujoulukutsussa pyydetään ottamaan mukaan tonttulakki, tällä kaverilla sitä ei varmasti ole – eikä tule. Väkipakolla halpahallista hommattu lahja, yleensä edellisvuotinen suklaarasia, on paketoitu sanomalehteen, sillä lahjapaperit ja joulukoristeet ovat joulunvihaajasta rahan tuhlausta ja ärsyttävää hypetystä. Jos aatonvietto käy ilonpilaajan mielestä liian riehakkaaksi, hän tappaa tunnelman tehokkaasti möläyttämällä kuusen alla pöriseville pikkulapsille, ettei joulupukkia ole olemassa.

Lähteet: Thrillist, YellowBrickRoad

Lue myös:

Näin vältät joulun perhe- ja parisuhderiidat – 4 vinkkiä

Sukujuhlat helvetistä – Sinkku, näin torppaat nolot utelut

Onko joulupöydässäsi narsisti? Näistä merkeistä tunnistat!

X