Viihde

Annan lukijat paljastivat suosikkikirjansa – montako Annan lukijoiden 10 ikisuosikista sinä olet lukenut?

Suosikkikirja on lähtemättömän vaikutuksen tehnyt kirja, jonka tarina ei unohdu aikojen saatossa ja jonka pariin jaksaa palata yhä uudestaan. Kysyimme Annan lukijoilta, mitkä ovat heidän suosikkikirjansa ja listasimme 10 eniten ääniä saanutta kirjaa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Klassikokirjat ovat Annan lukijoiden mieleen.

Suosikkikirja on lähtemättömän vaikutuksen tehnyt kirja, jonka tarina ei unohdu aikojen saatossa ja jonka pariin jaksaa palata yhä uudestaan. Kysyimme Annan lukijoilta, mitkä ovat heidän suosikkikirjansa ja listasimme 10 eniten ääniä saanutta kirjaa.

Monet Annan lukijapaneelin kyselyyn vastanneista olivat sitä mieltä, että yksi suosikkikirja on liian vähän – hyviä kirjoja on niin paljon, että yhtä ylitse muiden on todella vaikea nimetä. Tietyt teokset kuitenkin toistuivat monien vastauksissa.

Nämä ovat Annan lukijoiden suosikkikirjat:

1. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen – Annan lukijoiden suosikkikirja numero 1

Suomalaisen kirjailijan Mika Waltarin kansainvälinen menestyskirja Sinuhe egyptiläinen äänestettiin vuonna 2008 suomalaisten rakkaimmaksi kirjaksi. Sinuhe egyptiläinen oli Annan lukijapaneelinkin mieleen: se nimettiin selvästi kaikista useimmiten omaksi suosikkikirjaksi. Annan lukijoiden suosikkikirja on ilmestynyt vuonna 1945.

Annan lukijat hehkuttivat erityisesti muinaiseen Egyptiin sijoittuvan romaanin tarkkoja historiallisia yksityiskohtia sekä eläväistä kerrontaa.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Hienoa ja värikylläistä kerrontaa antiikin ajalta. Lukija voi kuvitella itsensä noille kujille ja maisemiin. Upeaa Waltarin tekstiä.”

”Luin kirjan 18-vuotiaaana ja olin täysin lumoutunut! Kiinnostukseni Egyptin historiaan heräsi.”

”Kirja on aikanaan lumonnut minut täysin. Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut egyptiläisten elämästä ja kulttuurista. Olen lukenut Sinuhe egyptiläisen useita kertoja ja aina se vie minut mukanaan muinaiseen Egyptiin.”

”Luin kirjan ensimmäisen kerran noin parikymppisenä. Kirja oli niin mukaansa tempaava, että se oli luettava saman tien kannesta kanteen. Ruokaakin laitoin niin, että toisessa kädessä oli kirja ja toisessa soppakauha. Myöhemmin luin sen vielä uudestaan ja voisin lukea vieläkin, koska eri ikäisenä asiat vaikuttavat ihmiseen eri tavalla.”

”Mahtava lukukokemus. Aina ihmettelen, että kirjoittaja on suomalainen, niin asiantuntevaa teksti on.”

”Kirja imee mukaansa, eikä kirjan lukemisen aikana enää muista, että joku on kirjan kirjoittamalla kirjoittanut. Myös yhteydet historiaan, vahvat henkilökuvaukset ja yhteiskunnalliset asiat viehättävät kirjoissa. Ei pelkkää liibalaabaa.”

”Kuuntelin Sinuhe egyptiläisen äänikirjana ja se oli HYVÄ. Kerronta oli kirjan aikakauteen sopivaa. Vaikka kirja on paksu, niin tarina piti otteessaan, eikä siihen kyllästynyt kesken, vaan sitä halusi kuunnella yhä enemmän.”

”Tässä kirjassa on koko elämä kuvattuna.”

2. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla – suomalaiskirjallisuuden historiallinen klassikko

Suosikkikirjakyselyssä toiseksi yltänyt teos on suomalaiskirjallisuuden klassikko ja historiallinen romaani. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogian osat julkaistiin vuosina 1959, 1960 ja 1962. Trilogia yhdistää yhden suvun elämän 1880-luvulta 1950-luvulle suomalaisen yhteiskunnan muutoksiin tavallisen ihmisen kannalta.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Luin kirjan ensimmäisen kerran 13-vuotiaana enkä ole vieläkään kyllästynyt. Ei mene yhtään vuotta, etten lukisi siitä muutamia lukuja yhä uudelleen. Erittäin hyviä kirjoja on tullut vastaan vuosikymmenien aikana, muttei toista Pohjantähden veroista lukuelämystä.”

”Hieno, Suomen historiaa kuvaava sukutarina.”

”Tarina naurattaa ja itkettää, se on inhimillinen, lämmin, karhean rosoinen – siis kuin elämä itse. Mestariteos!”

”Se on tehnyt suurimman vaikutuksen ja opettanut mennestä ajasta. Jättänyt suurimman jäljen.”

”Historia, erityisesti Suomen itsenäistymisen ajan, on kiinnostanut aina kovasti. Linnan kyky kuvata ihmisiä ja kohtaloita on aivan vertaansa vailla. Dialogi on uskottavaa (samanlaista hän on varmasti koko lapsuutensa ja nuoruutensa kuullut). Pakko lukea aina tietyin väliajoin. Erityisesti vuoden 1918 tapahtumien kuvaus koskettaa syvältä joka kerta.”

”Mikrohistoriallinen, tietystä näkökulmasta kirjoitettu kertomus itsenäistyvän ja itsenäistyneen Suomen historiasta. Kirja tempaisi mukaansa, vaikka en itse edusta samaa historiallista taustaa.”

”Yksi romaani kirkastaa minulle Suomen tarinan isovanhempieni ajoista eteenpäin loistavalla kielellä ja huumorillakin.”

”Koskettava tarina, hahmot, joihin kiintyy, ja osa meidän suomalaisten historiaa. Historiaa tulisi kuunnella, sillä on paljon kerrottava ja paljon opetettavaa.”

”Itkin kirjaa lukiessani.”

”Se vaan puhuttelee vuosikymmenestä toiseen. Kerronta, tapahtumat ja historia, jota ei voi unohtaa.”

3. Margaret Mitchell: Tuulen viemää – suosikkikirja, joka sisältää kaikkien aikojen rakkaustarinan

Annan lukijat suitsuttivat yhdysvaltalaiskirjailija Margaret Mitchellin Tuulen viemää -teoksen vaikuttavuutta ja upeaa rakkaustarinaa. Romaani on vuodelta 1936.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Nuorempana minuun vaikutuksen tehnyt kirja, jonka pohjalta oli mukava katsoa elokuvakin.”

”Luin Tuulen viemää teini-ikäisenä, ja se oli suuri lukuelämys. En ole sen jälkeen kokenut samanlaista tunnetta. Johtuu varmaan suurelta osin vanhenemisesta.”

”Kirja kertoo historiallisesti ajasta ja miten silloin elettiin. Kirja myös sisältää kaikkien aikojen rakkaustarinan!”

”Vaikuttava.”

”Maailman kirjallisuuden klassikko.”

”Luin kirjan, kun olin lapsi/nuori, ja se oli vaikuttava ja kiehtova, en pysty selittämään – edelleen, kun esimerkiksi jossain on nimi Tara tai Scarlet, niin heti ajattelen Tuulen viemää. Olen nähnyt myös elokuvan.”

4. J. R. R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta – ajaton tarina hyvän ja pahan taistelusta

Englantilaiskirjailija J. R. R. Tolkienin vuonna 1954 julkaistu Taru Sormusten Herrasta on tehnyt vaikutuksen Annan lukijoihin. Kyseinen fantasiaromaani oli monen Annan lukijan mukaan jotain sellaista, jota ei aiemmin oltu nähty.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Luen kirjan kerran vuodessa. Olen tehnyt niin jo 18-vuotiaasta asti, joten tänä vuonna luen sen 17. kerran. Jokaisella lukukerralla huomaan jotain uutta, joka on jäänyt huomaamatta tai painunut unohduksiin. Kirjan mukana tulleesta kartasta on mukava seurata sormuksen ritarien matkaa läpi Keskimaata.”

”Se vain on kolahtanut lujaa tajuntaani. Mielikuvituksen huippua.”

”Sen voi lukea tai kuunnella aina uudelleen. Ajaton tarina hyvän ja pahan taistelusta.”

”Teki minuun teininä aivan valtavan vaikutuksen! Fantasiakirjat ovat ihania, sillä niissä painitaan elämän eettisten kysymysten äärellä ja ne sisältävät aina opetuksia.”

”Olen lukenut kirjan ensimmäisen kerran 70-luvun alussa. Siihen voi upota aina, jos sattuu, ettei muuta mielekästä löydy.”

”Tämä kirja oli täysin erilainen kuin mikään muu kirja aiemmin (ja niitä aiempia on tuhansia). Tarua, nykypäivää ja tulevaisuutta hienosti kirjoitettuna. Upea!”

”Kiehtova ja mukaansatempaava maailma. Aikaa kestävä klassikko, jonka taustalla syvempi merkitys. Kiinnostavat hahmot.”

Suosikkikirjat: kuvassa kirjoja
Suosikkikirja jaksaa kiinnostaa vuosienkin jälkeen.

5. Leo Tolstoi: Anna Karenina – surullinen rakkaustarinasuosikki

Venäläiskirjailija Leo Tolstoin Anna Karenina -romaanin surullinen rakkaustarina on koskettanut Annan lukijoita kauneudellaan. Kirja on julkaistu vuonna 1877.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Harvoja kirjoja, jonka olen lukenut kaksi kertaa. Teos oli aivan eri lukukokemus lukioikäisenä ja reilu kolmikymppisenä äitinä. Tarina on ajaton ja antaa ajattelemista mihin tahansa elämänvaiheeseen.”

”Kun haluan lukea kaunista kieltä, otan hyllystä Anna Kareninan.”

”Rakkaudettoman avioliiton kahlitsema Anna Karenina antautuu houkutukselle ja ryhtyy vaaralliseen suhteeseen komean Vronskin kanssa. Jännitystä ja intohimoa 1800-luvun klassikossa.”

6. Ulla-Lena Lundberg: Jää – suosikkikirja, jota haluat suositella myös muille

Ei pelkkiä vanhoja suosikkeja! Annan lukijapaneelin rakastama Jää on suomenruotsalaisen kirjailijan Ulla-Lena Lundbergin romaani, joka kertoo tarinan nuoren papin perheestä, joka alkaa rakentaa elämäänsä sotien jälkeen pienessä saaristoseurakunnassa. Jää julkaistiin vuonna 2012 ja se sai samana vuonna Finlandia-palkinnon.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Vaikka olen lukenut varmasti tuhansia kirjoja hömpästä laaturomaaneihin, Jää tulee ensimmäisenä mieleen kirjana, jota haluaisin suositella myös muille. Se on hienosti kirjoitettu ja koskettava. Huomaa, että kirjoittaja tuntee asian ja aikakauden.”

”Vavisuttavan vaikuttava.”

”Suosikkeja on paljon, mutta tämä ehkä kuitenkin jäänyt parhaiten mieleen.”

7. Colleen McCullough: Okalinnut – suosikkirja, jota ei malta päästää käsistään

Australialaiskirjailija Colleen McCulloughin eppinen romaani Okalinnut kertoo päähenkilöidensä Meghann ”Meg” Clearyn ja hänen perheensä sekä pappi Ralph de Bricassartin kohtaloista yli puolen vuosisadan ajan. Okalinnut on julkaistu vuonna 1977.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Okalinnut (yli 500 sivua) luin yhteen kyytiin malttamatta mennä nukkumaan. Lumosi minut.”

”Kiehtova ja mukaansatempaava.”

”Kirjasta oli myös tv-sarja, joka koukutti.”

8. Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi – suosikkikirja ikään katsomatta

Ranskalaiskirjailija Antoine de Saint-Exupéryn kulttimaineeseen kaikenikäisten keskuudessa noussut pienoisromaani Pikku Prinssi on voittanut myös Annan lukijat puolelleen. Koko perheen suosikkikirja on julkaistu vuonna 1943.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Se on niin kaunis ja ikuinen.”

”Löysin sen jo 15-vuotiaana ja kirjan mietelmät ovat kulkeneet mukanani 70-vuotiaaksi saakka. Kun nykyinen mieheni oli työmatkalla Afrikassa, Namibiassa, annoin kirjan hänelle mukaan ja hän sai lukea sitä siellä.”

”Tähän kirjaan palaan monta kertaa ja siitä oivaltaa aina jotain uutta, aivan ihana teos, myös kirjoittajan tarina on kiehtova arvoitus.”

9. Sofi Oksanen: Puhdistus – paljon kiitosta saanut nykypäivän klassikko

Sofi Oksasen runsaasti kiitosta kerännyt ja useilla tunnustuksilla palkittu uuden ajan klassikkoteos Puhdistus on puhutellut myös Annan lukijoita. Puhdistus on julkaistu vuonna 2008.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Ostin pokkarin lentokentältä tammikuussa 2013 lähtiessämme Meksikoon viettämään mieheni 50-vuotispäiviä. Kirja oli vaan jäänyt aiemmin hankkimatta, vaikka paljon luenkin. Niinhän siinä sitten meni, että pari päivää meni pokkaria lukiessa enkä saanut itseäni liikenteeseen Aliiden tarinan parista. Huikea teos.”

”Sofi Oksasen Puhdistus nappasi minut mukaansa heti ensimmäisistä virkkeistä alkaen. Sen tarina on koskettava ja tärkeä, rakenne mielenkiintoinen, kieli yhtä aikaa kaunista ja kaunistelematonta.”

10. L. M. Montgomery: Sininen Linna – lohtukirjojen aatelia

Romanttisten tyttökirjojen kirjoittajana tunnetun kanadalaiskirjailija L. M. Montgomeryn Sininen Linna -rakkausromaani ilahduttaa Annan lukijoita kerta toisensa jälkeen onnellisella lopullaan.

Näin Annan lukijat perustelivat juuri tämän kirjan valintaa suosikkikirjakseen:

”Kirja, jonka lukemisesta tulee aina hyvä mieli. Viatonta elämää, onnellinen loppu.”

”Luen tämän teoksen usein uudelleen, lohtukirjojen aatelia. Joissain kirjoissa on lohdullisia aineksia ja jos elämä potkii päähän, on hyvä sukeltaa tuttuun ja lohduttavaan maailmaan. L. M. Montgomery hallitsee tätä maailmaa hienosti. Sininen linna on vähemmän tunnettu hänen kirjoistaan, mutta tarina ja henkilöt lämmittävät sydäntä.”

X