Parasite voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon.
Yeo-Jeong Cho korealaiselokuvassa Parasite.
Viihde

Elokuva-arvostelu: Parhaan elokuvan Oscar-palkinnon voittanut Parasite on humaani kuvaus niukkuuden jalostamasta kekseliäisyydestä 

Yksityiskohdista taidetta tekevä aikalaisanalyysi Parasite nappasi Cannesin Kultaisen palmun, kuusi Oscar-ehdokkuutta ja on noussut USA:ssa yllätyshitiksi.
Teksti: Matti Rämö Kuvat: Futurefilm

Köyhän soulilaisperheen jäsenet keksivät tavan soluttautua yksi kerrallaan rikkaan perheen palvelijoiksi ja lasten apuopettajiksi. Saatuaan oven raolleen autonkuljettajaisä Ki-taekin (Kang-Ho Son) johtamat tulokkaat ottavat määrätietoisesti haltuun kaiken saamansa tilan. Köyhyyttä kuvatessa on tapana korostaa niukkuuden jalostamaa solidaarisuutta ja rakenteiden armoilla kärvistelevien alamaisasemaa. Eteläkorealainen Joon-Ho Bong on jättänyt holhoavaa hienotunteisuutta korostavat säännöt lukematta.

Parasite on ällistyttävä ja härskillä tavalla humaani kuvaus niukkuuden jalostamasta kekseliäisyydestä.

Sosiodraamana käynnistyvä, jännärinä etenevä ja brutaaliksi luokkasodan vertauskuvaksi paisuva elokuva kuvaa maailmaa, jossa pärjätäkseen pitää olla joko onnekas tai kiero. Pelkkä lahjakkuus ja sinnikkyys eivät kaikille riitä.

 Tähdet: *****

Parasite ensi-illassa 31. tammikuuta.

X