Viihde

Elokuvasuositus: Suurta rakkautta ja sodan kauhuja – Dome Karukosken Tolkien-elämäkertaelokuva kertoo tarinan, jonka arki on kaukana fantasiasta

Suomalaisohjaaja Dome Karukosken Tolkien-elokuva vetoaa tunteisiin. Ei tarvitse olla Tolkien-fani nauttiakseen tästä kirjailijan elämäkertaelokuvasta.

Teksti:
Kaisu Tervonen
Kuvat:
Filmikamari

Nicholas Hoult ja Lily Collins näyttelevät J.R.R. Tolkienin nuoruusvuosista kertovan elokuvan pääosissa.

Suomalaisohjaaja Dome Karukosken Tolkien-elokuva vetoaa tunteisiin. Ei tarvitse olla Tolkien-fani nauttiakseen tästä kirjailijan elämäkertaelokuvasta.

Elämäkertaelokuva Tolkienissa eivät hobitit hypi. Poikasena orvoksi jääneen J.R.R. Tolkienin arki on kaukana fantasiasta, mutta hän löytää jo koulussa toverit, joiden kanssa haaveilla taiteen mullistavasta voimasta. Elokuva kertookin ajasta ennen kirjailijanuraa. Orvosta pojasta kasvaa Oxfordin yliopistossa opiskeleva nuorukainen, sitten ensimmäiseen maailmansotaan käyvä sotilas.

Tolkien-elokuva muistuttaa Kuolleiden runoilijoiden seuraa

Suomalaisohjaaja Dome Karukoski siirtyy elokuvan myötä isoon liigaan, mutta ei huku Hollywoodiin, isompaan budjettiin tai suurempien tähtien alle.

Karukoski osaa kertoa tarinan, joka vetoaa tunteisiin: toisaalta nimihahmo kokee toveruutta ja suuren rakkauden, toisaalta äidin menetyksen ja sodan kauhut. Harry Gilby (nuori Tolkien) ja Nicholas Hoult (aikuinen Tolkien) kantavat tunteet uskottavasti.

Ei tarvitse olla Tolkien-fani nauttiakseen kirjailijan elämäkertaelokuvasta. Se muistuttaa enemmän Kuolleiden runoilijoiden seuraa kuin Taru sormusten herrasta -saagaa.

Tähtiä: 3,5/5

Tolkien ensi-illassa 3.5.2019

Lue lisää Annan elokuva-arvioita:

Baby Jane on intensiivinen kahden naisen rakkaustarina ja mielenterveysdraama

Juonittelua, draamaa ja suhdekoukeroita – Oscar-palkittu elokuva The Favourite ei jätä ketään kylmäksi

Aurora on nautinnollisen ronski esikoiselokuva – Miitta Sorvali ilahduttaa suorapuheisena sivuhahmona

X