Viihde

Katson tv:tä työkseni – löysin kolme hienoa sarjaa, joita et varmasti vielä nähnyt

Suoratoistopalvelujen monenkirjavan tarjonnan joukossa on helmiä, joista kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Tässä kolme niistä.

Teksti:
Anu Räsänen
Kuvat:
Hbo Max, Netflix

Suoratoistopalvelujen monenkirjavan tarjonnan joukossa on helmiä, joista kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Tässä kolme niistä.

Katson tv:tä työkseni. Tämä tarkoittaa sitä, että minulle maksetaan tv-sarjojen esittelystä ja arvioinnista. Mutta se tarkoittaa myös sitä, että katson paljon tv:tä. Todella paljon. Minusta tuli luultavasti tv-kriitikko juuri siksi, että olen aina katsonut ja rakastanut telkkaria niin paljon.

Ja koska katson tv:tä ja selaan suoratoistopalveluja päivät pääksytysten, löydän usein ihania sarjoja, joista kukaan muu ei ole koskaan kuullutkaan.

Ginny & Georgia

Netflix

Ginny & Georgia alkoi vuonna 2021.

Ginny & Georgia on ensimmäinen varteenotettava ehdokas täyttämään Gilmoren tyttöjen jälkeensä jättämää tyhjiötä.

Suoraa kopiota on kuitenkaan turha odottaa, ja hyvä niin. Gilmoren tyttöjä ei voi kopioida (eikä jatkaa, minkä kammottavalla tavalla epäonnistunut Vuosi elämää -minisarja todisti). Meidän kaikkien on aika mennä eteenpäin.

Tässäkin sarjassa ollaan pikkukaupungissa Uudessa Englannissa, ja äiti on nuorekas ja teinitytär fiksu. Ginny & Georgia tuo kuitenkin lajityyppiin tummia sävyjä, räväkkää pukeutumista ja ajoittain ilkeäksikin äityvää huumoria.

Guardian-lehden kriitikko Lucy Mangan määrittelee sarjan Gilmoren tyttöjen ja Täydellisten naisten risteytykseksi, mikä onkin aika osuva määritelmä. Georgia-äidin menneisyydestä paljastuu salaisuuksia, jotka heittävät perheen päälle yhtä synkkiä varjoja kuin ennen vanhaan Wisteria Lanella.

Samalla nämä salaisuudet vetävät sopivalla tavalla maton katsojan jalkojen alta juuri, kun epäkypsälle Georgialle tekisi mieli huutaa kotisohvalta käsin: ”Olet ihan kamala äiti!”

Sarjan toinen kausi on jo kuvattu, mutta Netflix ei ole vielä kertonut sen julkistuspäivää.

The Sex Lives of College Girls

HBO Max

Kämppiksissä on sitä jotain.

Jälleen ollaan Uudessa Englannissa, tällä kertaa vermontilaisessa korkeakoulussa.

Loistokoomikko Mindy Kalingin ja hänen kirjoittajapartnerinsa Justin Noblen luoma sarja The Sex Lives of College Girls kertoo provosoivasta nimestään huolimatta paljosta muustakin kuin seksistä – häivyttämättä kuitenkaan sitä tosiasiaa, että kyllä, nuoret naiset harrastavat ja etenkin ajattelevat seksiä. Eikä se seksi, jota he harrastavat, aina ole kauhean onnistunutta.

The Sex Lives of College Girls on hauska ja lämminhenkinen, lempeän kuorensa alla myös yhteiskunnallinen sarja neljästä tytöstä, jotka päätyvät kämppiksiksi aloittaessaan opinnot.

Juuri tämä kämppäkaveruus on sarjan ihanin piirre. Se saa aikuiskatsojan samanlaisen nostalgisen liikutuksen valtaan kuin sisäoppilaitoskirjat, vaikka omat kokemukset kämppisasumisesta olisivat peräisin 1990-luvun hervantalaisesta opiskelijasolusta.

The Sex Lives of College Girlsin toisen kauden kuvaukset saatiin loppuun kesällä, mutta sen julkistuspäivää HBO Maxilla odotellaan vielä.

Vallan linnake – Voima ja kunnia

Netflix

Vallan linnake, ystävien kesken Borgen, sai laadukasta jatkoa.

Totta puhuakseni tästä sarjasta olet luultavasti kuullut. Ne alkuperäiset Vallan linnakkeen jaksot ehkä katsoitkin, mutta kun jatkokausi vuosien tauon jälkeen ilmestyi, päätit teeskennellä, ettet huomannut sitä. Ymmärrän. Emmehän halua uutta Gilmoren tytöt: Vuosi elämää -tason pettymystä.

Mutta ei hätää. Vallan linnake saa Voima ja kunnia -jaksoista ansaitsemansa jatkon. Brigitte Nyborg on nyt ulkoministeri, ja Katrine Fønsmark on edennyt TV1:n uutistoimituksen päälliköksi.

Nyborg ja Fønsmark kuuluvat ehdottomasti tv-draamojen hienoimpiin naishahmoihin. Heidän kauttaan Vallan linnake – Voima ja kunnia kertoo niistä ylimääräisistä esteistä, joita naiset yhä joutuvat urallaan ylittämään jopa näennäisen tasa-arvoisessa Pohjolassa.

Samalla sarja muistuttaa, että politiikassa hyvistenkin on pakko sekä tehdä kompromisseja että turvautua kyynärpäihinsä.

Jos et ole katsonut Vallan linnakkeen kolmea ensimmäistä kautta, ne löytyvät sekä Netflixistä että MTV-palvelusta. Uusiin jaksoihin pääsee kyllä kärryille historiaa tuntemattakin, mutta niistä nauttii enemmän, jos on seurannut päähenkilöiden elämää alusta saakka.

X