Viihde

Kyllästyttääkö netissä roikkuminen? 5 + 1 syytä, miksi sinunkin kannattaa pistää sometilisi hetkeksi jäähylle

Somessa on helppo pitää yhteyttä ystäviin ja sieltä saa nopeasti tietoa, mutta onko se kaikkien haittapuolien arvoista? Yhä useampi somen käyttäjä kyseenalaistaa sovellusten tarkoitusperiä. Kiivaan keskustelun innoittamana listasimme 6 syytä sille, miksi jokaisen tulisi pohtia somessa viettämäänsä aikaa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Tiesitkö, että some saattaa tehdä sinusta huomionhakuisen ja onnettoman?

Somessa on helppo pitää yhteyttä ystäviin ja sieltä saa nopeasti tietoa, mutta onko se kaikkien haittapuolien arvoista? Yhä useampi somen käyttäjä kyseenalaistaa sovellusten tarkoitusperiä. Kiivaan keskustelun innoittamana listasimme 6 syytä sille, miksi jokaisen tulisi pohtia somessa viettämäänsä aikaa.

Onko joku tutuistasi lähiaikoina poistunut Facebookista kokonaan tai lopettanut Instagramin päivittämisen? Huomaatko ihmisten puhuvan entistä kriittisemmin yhteisöpalveluista? Sosiaalinen media jakaa mielipiteitä – toiset puoltavat, toiset vastustavat. Moni kuitenkin kokee, että some haukkaa ison osan vapaa-ajasta, hyvässä ja pahassa.

Entä oletko itse ajatellut vähentäväsi somessa käytettyä aikaa? Jos näin on, kokosimme teknologiaguru Jaron Lanierin paljon puhutusta 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt –kirjasta muutaman syyn sille, miksi jokaisen kannattaisi pohtia somen käyttämistä.

1. Some koukuttaa katalasti

”Käyttäessäsi sosiaalista mediaa altistut sekä herkkupalojen että sähköiskujen virtuaalisille vastineille.”

Somen koukuttavuus tuskin yllättää monia. Palvelut aiheuttavat riippuvuutta, koska niiden kuuluukin tehdä niin. Sovellukset operoivat houkuttelemalla käyttäjiään palaamaan niiden ääreen päivittäin, kerta toisensa jälkeen.

Mutta miksi some on sitten niin koukuttava? Jaron Lanierin mukaan syy löytyy tavasta, joilla some pyrkii muokkaamaan käyttäytymistämme. Koemme nimittäin välitöntä mielihyvää, kun näemme sosiaalisessa mediassa uuden tykkäyksen, jaon tai kommentin.

Tätä Lanier ja Facebookin ensimmäinen johtaja Sean Parker kutsuvat dopamiinipiikiksi. Tykkäykset ovat kuin palkintoja, merkkejä sosiaalisesta hyväksynnästä.

Moni meistä kuitenkin tietää, ettei somessa saatu palaute ole aina niin positiivista. Tässä piileekin jutun juuri; epämiellyttävät kommentit ovat Lanierin mukaan yhtä koukuttavia kuin positiiviset.

Koska sosiaaliselle medialle ei ole vaihtoehtoista sovellusta, Lanierin mukaan somen palkitsemismekanismista pääsee parhaiten irti poistamalla kaikki sometilinsä.

2. Some tekee sinusta huomionhakuisemman

”Addikti voi peitellä riippuvuuttaan, varsinkin itseltään.  Ongelma tulee kuitenkin usein ilmi, sillä addiktio muuttaa ihmisen persoonallisuutta.”

Jaron Lanierin mukaan sosiaalinen media on eräänlainen addiktio. Kuten millä muulla tahansa riippuvuudella, myös somella on taipumus tehdä ihmisistä itsekkäitä ja ylimielisiä.

Ilkeälle käytökselle on kirjailijan mukaan kuitenkin hyvä syy; yhteisöpalvelut ruokkivat huomionhakuisuuttamme. Mitä ahkerammin päivitämme somea, sitä todennäköisemmin sovellukset palkitsevat meitä lisähuomiolla.

Lanierin mukaan kohtaamme sosiaalisessa mediassa paljon vihaa ja negatiivisuutta täten hyvin yksinkertaisesta syystä – ikävät ihmiset saavat usein suurimman huomion. Oravanpyörä on näin valmis. Käyttäjinä meillä on nimittäin taipumus mukauttaa käytöstämme lunastaakseemme koukuttavan pelin – eli somen – palkinnot.

 3. Kadotat kyvyn itsenäiseen ajatteluun

”Someen lähtiessäsi tulet pyyhkineeksi itsesi olemattomiin.”

Ihminen on kuin susi, joka toimii joko laumassa tai yksin. Yksinäisiä susia Lanier kuvaa vapaiksi ja itsenäisiksi ajattelijoiksi, jotka onnistuvat nauttimaan elämästä.

Laumassa elävät sudet keskittyvät taas vuorovaikutukseen ja hierarkian sisäisiin valtataisteluihin. Lanierin mukaan some altistaa meidät myös tämänkaltaiselle haitalliselle ryhmäajattelulle.

Tarkkailemme sosiaalisessa mediassa tiivisti muita käyttäjiä, mikä voi puolestaan johtaa siihen, että emme huomaa, mitä silmiemme edessä oikeasti tapahtuu. Menetämme siis kyvyn itsenäiseen ajatteluun mukautuessamme lauman tapoihin.

4. Sanomasi kadottaa merkityksensä

”Verkossa meillä on hyvin vähän, jos ollenkaan mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, minkälaisessa kontekstissa sanomisiamme toistetaan.”

Jos sanat irrotetaan alkuperäisestä asiayhteydestä, niiltä katoaa merkitys. Jaron Lanier huomauttaa, ettemme koskaan voi olla varmoja, miten sanomisemme sosiaalisessa mediassa loppupeleissä vastaanotetaan, sekä millaisiin yhteyksiin ne liitetään.

5. Empatiakykysi on mennyttä

”Muut ihmiset muuttuvat merkityksettömiksi, ja siksi sinun on aiempaa vaikeampaa eläytyä heidän tilanteisiinsa.”

Sosiaalinen media tarjoaa sinulle sekunneittain omiin tarpeisiisi suunnattua sisältöä. Vaikka toiminnolla on hyötynsä, Jaron Lanierin mukaan seikassa piilee kuitenkin perustavanlaatuinen ongelma.

Ajatteluamme ei haasteta, sillä näemme vähemmän kuin koskaan sisältöjä, joita muut ihmiset näkevät. Täten meidän on vaikea myös ymmärtää toisiamme.

Menetämme empatiakykymme, sillä yhteisöpalveluissa sosiaalista kuplaamme eksyy harvoin näkemyksiä, jotka poikkeaisivat radikaalisti omistamme.

6. Some saattaa tehdä sinusta entistä onnettomamman

Jos havaitset sisimmässäsi kasvavan jotakin epämiellyttävää, kuten epävarmuutta, itsetunnon heikkenemistä tai halua hyökätä jonkun kimppuun ja lytätä hänet, sinun on syytä poistua palvelusta.”

Huomaatko vertailevasi itseäsi helposti toisiin? Tunnetko, ettet ole tarpeeksi kiinnostava? Lanierin mukaan somessa koettu onnettomuus ei ole harvinaista, sillä useat tutkimukset osoittavat palveluiden aiheuttavan käyttäjissään surun tunnetta.

Mutta miksi? Lanier toteaa, että jokaiselle käyttäjille luodaan yksilöllinen epäonnen muoto. Sosiaalinen media arvottaa käyttäjiään, minkä perustein sovellukset määrittävät, millaisia sisältöjä käyttäjät saavat eteensä.

Saatat löytää itsesi vertailemasta itseäsi muihin käyttäjiin, sillä pelkäämme sosiaalista epäonnistumista. Käyttäjinä haluamme Lanierin mukaan olla yhtä menestyksekkäitä somen pelissä kuin kaikki muut.

Lähde:  Jaron Lanier: 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt

X