Äänikirjat ovat käteviä monessa tilanteessa – vaikka sohvalla rentoutuessa.
Viihde

Mikä on paras äänikirjapalvelu? Vertailimme suomenkielisiä äänikirjoja tarjoavat palvelut

Äänikirjapalveluissa on paljon samaa, mutta eroavaisuuksia löytyy esimerkiksi valikoimassa ja käyttöliittymän miellyttävyydessä. Vertailimme neljä äänikirjapalvelua, joista löytyy tällä hetkellä suomenkielisiä kirjoja.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Äänikirjat sopivat moneen tilanteeseen: niitä voi kuunnella esimerkiksi lenkillä, siivotessa, työmatkalla tai vaikka iltasatuna ennen nukkumaanmenoa. Suomenkielisiä äänikirjoja löytyy jo monesta palvelusta, mutta mitä eroa palveluilla on ja mikä niistä on paras?

Vertailimme neljä äänikirjapalvelua, joista saa tällä hetkellä kuunneltua suomenkielistä kirjallisuutta. Kaikki palvelut tarjoavat myös e-kirjoja.

Palveluissa on paljon yhtäläisyyksiä. Kaikkia voi käyttää eri älypuhelimilla tai tableteilla. Kaikissa kirjat on mahdollista ladata myös offline-tilaan, jolloin nettiyhteyttä ei tarvita. Kaikista löytyy myös uniajastin, jolloin äänikirja hiljenee käyttäjän valitseman ajan kuluttua.

Joitain eroavaisuuksia äänikirjapalveluista kuitenkin löytyy. Esittelemme äänikirjapalvelut paremmuusjärjestyksessä jutun kirjoittajan oman testikokemuksen perusteella.

BookBeat

BookBeat on Bonnierin omistama kirjojen striimauspalvelu. BookBeatin kuukausihinta on 16,90 euroa, ja summalla voi kuunnella niin paljon kirjoja kuin haluaa. Hintaan kuuluu perhejako eli sovellusta voi käyttää samoilla tunnuksilla monella eri laitteella.

Kirjoja on saatavalla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kirjoja voi kuunnella tai lukea älypuhelimella tai tabletilla.

BookBeatissa on hyvä valikoima ja sovellus suosittelee käyttäjälle kirjoja tämän mieltymysten mukaan. Kirjat on myös jaoteltu genreittäin ”kirjahyllyihin”, joista on helppo löytää kuunneltavaa.

BookBeatin käyttöliittymä on miellyttävä. Kirjojen ääneenlukunopeutta pystyy nopeuttamaan tai hidastamaan.

Storytel

Storytel on iso ruotsalainen striimauspalvelu, joka maksaa kuukaudessa 16,99 euroa. Suomen, ruotsin ja englannin kielen lisäksi Storytelistä saa kirjoja myös venäjäksi.

Storytelissä on pieniä positiivisia eroja verrattuna BookBeatiin. Äänikirjaan pystyy muun muassa lisäämään kirjanmerkkejä, ja kun äänikirjan lukunopeutta nopeuttaa, kirjan kesto muuttuu todellisuutta vastaavaksi toisin kuin BookBeatissa.

Huono puoli BookBeatiin verrattuna on, että Storytelissä ei näe prosentteina, kuinka paljon äänikirjaa on vielä jäljellä. Storytelissä lukunopeutta voi nopeutta, muttei hidastaa.

Storytel tuottaa myös Storytel Original -kirjoja, joissa suomenkielinen tarjonta on kuitenkin ainakin vielä melko suppea. Storytel on tuottanut myös omia podcasteja sekä lanseerannut oman e-kirjojen lukulaitteensa.

Nextory

Myös Nextory on ruotsalainen äänikirjapalvelu, joka on hiljattain laajentanut Suomeen. Nextoryssa on mahdollista valita kolmesta erilaisesta tilistä.

Hopea maksaa 13,99 euroa kuukaudessa, mutta se ei sisällä pääsyä uutuuskirjojen pariin. Kulta-tilaus maksaa 16,99 ja sillä saa koko valikoiman yhdelle käyttäjälle. Perhetilaus maksaa 19,99 ja sillä samaa käyttäjätunnusta voi käyttää 2–4 käyttäjää.

Nextory eroaa aiemmin esitellyistä äänikirjapalveluista siten, että kaikki kirjat ladataan aina puhelimeen. Silloin uuden kirjan kuuntelua ei voi aloittaa ihan yhtä spontaanisti, sillä kirjan lataamisessa kestää hetkinen ja se tarvitsee hyvän verkkoyhteyden. Näinpä vaikka koko työmatka voi mennä siihen, että latailee kirjaa laitteeseensa.

Myös Nextoryssa äänikirjaan pystyy lisäämään kirjanmerkkejä, kuten Storytelissä. Lukunopeutta voi nopeutta, muttei hidastaa. Valikoima Nextoryssa on ainakin toistaiseksi hieman suppea.

Elisa Kirja

Elisa Kirja on vertailussa mukana olevista äänikirjapalveluista ainoa, joka ei toimi kuukausimaksulla. Tässä palvelussa kirjat ostetaan yksittäin ja ne maksavat noin 10–20 euroa kappaleelta. Elisa Kirja tarjoaa monia klassikkokirjoja ilmaiseksi, mutta suurin osa niistä on e-kirjoja ja äänikirjoja on vain vähän.

Elisa Kirja mainostaa, että palvelu tarjoaa maan laajimman valikoiman e- ja äänikirjoja. Valikoima vaikuttaakin erittäin laajalta. Kirjoja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kirjat ladataan aina puhelimeen, jolloin ne toimivat ilman verkkoyhteyttä.

Sovellus ei vaikuta tukevan Applen laitteita kovin hyvin, sillä niillä ei voi ostaa kirjoja suoraan sovelluksesta, vaan se täytyy tehdä selaimen kautta kirjautumalla käyttäjätunnuksellaan Elisa Kirjan verkkosivulle. Verkkosivut tuntuvat ensimmäisellä kerralla sekavilta ja esimerkiksi palveluun rekisteröitymiseen johtavaa reittiä on vaikea löytää.

Android-puhelimella tai -tabletilla suoraan sovelluksesta ostaminen sen sijaan onnistuu. Älypuhelinten ja tablettien lisäksi kirjoja voi lukea tai kuunnella myös tietokoneella tai millä tahansa MP3-tiedostoja toistavalla laitteella.

Äänikirjojen kuuntelussa Elisa Kirja tuntuu hieman köykäiseltä verrattuna muihin äänikirjapalveluihin. Siinä ei esimerkiksi ole lukunopeuden valintaa. Varsinaisen uniajastimen sijaan Elisa Kirjassa on torkku, joka muistuttaa, kun käyttäjän valitsema aika on kulunut.

Positiivista verrattuna muihin palveluihin taas on se, että äänikirjoilla on sisällysluettelo, jonka avulla voi halutessaan siirtyä eteenpäin kirjassa.

X