Muumilaakson Mörkö tänä päivänä.
Viihde

Mörkö – lapsuustraumojen hahmosta kansallissankariksi: 5 + 1 asiaa, joita et välttämättä tiennyt Möröstä

Mörkö on koko kansan rakastama, mutta myös kaikkien aikojen pelätyin muumihahmo. Nyt Mörkö on saanut uuden merkityksen – se yhdistetään MM-jääkiekkosankari Marko Anttilaan eli Mörkö-Markoon. Keräsimme yhteen mielenkiintoiset faktat Möröstä – montako tiesit?
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Yle, Petri Kaipiainen, Arabia

Mörkö (ruots. Mårran, eng. The Groke) on Tove Janssonin luoma Muumi-tarinoiden hahmo, jonka nimen taakse kätkeytyy monta merkitystä.

Muumien Mörkö on hyinen ja aavemainen hahmo, jota Muumilaakson väki kavahtaa. Yksinäisillä vuorilla asusteleva Mörkö levittää pelkoa ja hyytävää kylmyyttä ympärilleen – hänen jalkojensa alla maakin jäätyy. Nykyään Mörkö tarkoittaa myös toista jäällä seikkailevaa hahmoa, nimittäin Mörkö-Markoa.

Tiesitkö jo nämä faktat Möröstä?

1. Mörkö on oikeasti naispuolinen hahmo

Mörön kauhistuttavaa olemusta pohtiessa harva on tullut ajatelleeksi, että Mörkö on naispuolinen hahmo. Tämä käy ilmi esimerkiksi siitä, että häneen viitataan ruotsin kielessä feminiinisellä kolmannen persoonan pronominilla hon.

”Mörkö on salaperäinen, hiljainen, harmaa varjo, joka tuo mukanaan jäisen kylmyyden kaikkialle, minne kulkee. Hän voi jäädyttää sydämesi pelkällä läsnäolollaan.” – Nuuskamuikkunen (Muumilaakso, Yksin kotona -jakso)

Suomeksi Mörköä ovat kuitenkin näytelleet miehet: Tapio Hämäläinen, Tapani Perttu, Jarmo Koski ja Markus Bäckman. Uudessa Muumilaakso-sarjassa Mörön eli The Ghostin äänenä on Richard Ayoade.

Ei siis ihme, että tämän perusteella Mörköä on saattanut alitajuisesti erehtyä luulemaan mieheksi.

2. Mörön sanotaan olleen nimitys homoseksuaalisuuteen kohdistuvalle vihamielisyydelle

Muumittaja -blogin mukaan Mårran eli Mörkö oli Tove Janssonin ja hänen silloisen rakastajansa Vivican nimitys homoseksuaalisuuteen kohdistuvalle vihamielisyydelle. Siksi Tovelle oli tärkeää, että Tiuhti ja Viuhti – nuo pienet ja heiveröiset hahmot – päihittävät Mörön tarinoissa. Tiuhti ja Viuhti salakuljettavat mukanaan suurta salaista rubiinia, rakkauden symbolia, jota he yrittävät varjella kenties kateelliselta ja katkeralta Möröltä.

Muumien mörkö on kuvattu kirjoissa harmaana (vas.) ja televisiosarjassa lilana hahmona.

Muumien mörkö on kuvattu kirjoissa harmaana (vas.) ja televisiosarjassa lilana hahmona.

3. Mörkö pelotti etenkin 1990-luvun lapsia

Muumilaakson tarinoiden Mörkö on yksi suomalaisia lapsia eniten pelottaneista televisiohahmoista, eikä ihme! Piia Korhonen tutki sosiaalipsykologian väitöskirjassaan lasten pelottavia televisio-kokemuksia vuosilta 1993 ja 2003. Pelottavimmaksi ohjelmaksi koettiin molempina tutkimusvuosina Muumilaakson tarinoita -lastenohjelma – ja etenkin Mörkö. Yksi pelottavimmista kohtauksista lienee Mörön saapuminen Muumilaaksoon.

”En pelkää! Myöntäkää pois vain, ettei mörköjä ole olemassa! Pötypuhetta.” – Nipsu (Muumilaakson tarinoita, Tiuhti ja Viuhti -jakso)

Kohtaus, jossa pimeälle kuistille ilmestynyt Mörkö, joka tuijottaa tiukasti tyhjyyteen kiiluvilla silmillään, suupielet alaspäin ja hammasrivistöään vienosti esitellen, on jättänyt todennäköisesti vahvan muistijäljen monen 1990-luvulla televisiota tapittaneen lapsen mieleen.

4. Miksi Mörkö oli niin pelottava?

Miksi Mörkö oikeastaan on niin pelottava? Siihen on varmasti monia vastauksia, mutta kun Muumien kuistilla, pimeydessä, seisoo valtava hahmo, josta näkyy vain pyöreät silmät, pienet mustat pupillit ja jäätävä, valkoinen hammasrivivirnistys, pahinta on se hymy!

Uudessa Muumilaakso -animaatiosarjassa Mörön ulkoasu ei ole enää yhtä pelottava. Esimerkiksi suuren nenän alla kiiltävä pitkä hammasrivistö on piilossa– Mörön alaspäin vääntynyt suu tai vieno hymy on ollut yksi Mörön puistattavimmista piirteistä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Yle Areena (@yleareena) jakama julkaisu

5. Mörkö on yksinäinen ja väärinymmärretty hahmo

Eli siis pelkäsit lapsena Mörköä? Näin jälkikäteen voit tyynnytellä itseäsi ajatuksella, että Mörkö on ollut pitkälti väärinymmärretty hahmo. Ensisäikähdysten jälkeen tuntuukin, että Mörköä käy myös vähän sääliksi. Mutta miksi?

”Muumipeikko kuvitteli olevansa Mörkö. Hän laahusti hitaasti ja kyyryssä kuolleiden lehtien seassa, hän odotti hiljaa paikallaan levittäen huurua ympärilleen. Hän oli maailman yksinäisin olento.” (Muumipappa ja meri)

Mörkö ilmestyy paikalle kutsumatta ja puhuu harvoin mitään, mutta äänessä on surua, epätoivoa, jopa hämmennystä. Varhaisemmissa muumikirjoissa Mörkö kuvattiin vaarallisena hirviönä, mutta myöhemmissä teoksissa Mörkö esitettiin pikemminkin yksinäisyydestä kärsivänä traagisena hahmona.

Muumipeikko: Miksi hän on niin kauhea?

Nuuskamuikkunen: Ehkä hän ei olekaan. Ehkä hän heijastaa omia pelkojamme. Väärin ymmärretty hän ainakin on.

(Muumilaakso, Yksin kotona -jakso)

Mörköä on myöhemmin kuvattu hyväntahtoiseksi ja yksinäiseksi kulkijaksi, joka oikeasti kaipaisi vain ystävää – tai valoa sekä lämpöä.

Mörkö-muki

Erityisen suositussa muumimukissa Mörkö hakeutuu lyhdyn lämpöön. Mörkö-muumimukin suosio räjähti Suomen voittaessa jääkiekon MM-kultaa.

+ Mörkö-Marko

Jääkiekkoilija, Leijona-kapteeni Marko Anttila tunnetaan lempinimellä Mörkö. Suomi nappasi vuoden 2019 lätkän MM-kilpailuissa kultaa 3–1 maalein, ja oikealta laukova Marko-Mörkö nousi koko Suomen sankariksi. Hän iski maalin jokaisessa ratkaisuottelussa, finaalissa peräti kaksi.

Leijonat.com-sivuilla kerrotaan, että yli kaksi metriä pitkä Marko Anttila tunnettiin alun perin ”Lempäälän jättinä”.  Mörkö-nimi tuli vasta myöhemmin. Lempinimi on periytynyt Anttilalle suomalaiselta puolustajalegenda Marko Kiprusoffilta, joka tunnettiin niin ikään Mörkö-Markona.

Jääkiekkohuumassa Marko Anttilasta on tehty myös oma Löikö Mörkö sisään? –remix-biisi Antero Mertarannan selostuksen pohjalta – sekä tietysti lukuisia meemejä, joista yhtenä esimerkkinä juontaja Marja Hintikan Instagram-tilillään julkaisema.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Marja Hintikka (@marjahintikka) jakama julkaisu

Lähteet: Yle Areena, Moomin.com, Mörkö-wiki, Muumisitaatit.blogspot.com, Kotiliesi

Lue myös:

Minkä muumimukin valitset? Tämän valintasi kertoo sinusta

Muumi-kirjojen parhaat sitaatit – Näistä oivalluksista jokaisen pitäisi ottaa oppia!

X