Viihde

Sarjasuositus: The Act kertoo tositarinan äärimmäisen häiriintyneestä äiti-tytärsuhteesta – äiti sepitti lapsensa sairastavan vakavasti yli 20 vuotta

Tositapahtumiin perustuva The Act -rikossarja kertoo tositarinan äidin ja tyttären häiriintyneestä suhteesta. Dee Dee Blanchard väitti lähes 24 vuotta tyttärensä Gypsy Rosen olevan vakavasti sairas.
22.6.2019 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: HBO

”Asiat eivät aina ole sitä, miltä ne näyttävät.” Näillä sanoilla seriffi Jim Arnott aloitti lehdistötilaisuutensa vuonna 2015. Sanoissa kiteytyy HBO:n tositapahtumiin perustuvan The Act -rikossarjan koko kaameus.

Pääosissa nähdään huikaiseva Patricia Arquette ja nuori näyttelijälupaus Joey King.

Huom. Juttu sisältää juonipaljastuksia.

Totuus on tarua karmaisevampaa

The Act kertoo tositarinan yksinhuoltajaäiti Dee Dee Blanchardista (Patricia Arquette), joka on pyörätuolissa istuvan tyttärensä Gypsy Rosen (Joey King) omaishoitaja.

Nuori tytär on kärsinyt vakavista terveysongelmista koko pienen ikänsä: vyötäröstä alaspäin halvaantunut Gypsy on letkuruokinnassa, öisin hengityskoneessa. Leukemian selättäneellä Gypsyllä on muun muassa astma, epilepsia, näkö- ja kuulovamma, lihasrappeuma ja aivovamma.

Mutta pahin on vielä tulossa – käy nimittäin ilmi, että todellisuudessa tytär on ollut koko ajan täysin terve.

Gypsy ei ollutkaan sairas, ei jälkeenjäänyt, eikä hän ollut edes 19-vuotias, kuten DeeDee-äiti oli viime metreillä väittänyt. Kaikki oli valhetta. Mutta miksi?

Äidin itse epäiltiin sairastaneen psyykkistä sairautta, välillistä Münchhausenin oireyhtymää.

Kuka on tarinan pahis?

Kun valheiden vyyhti aukeaa ja Gypsy kasvaa aikuisen naisen mittoihin, herää kysymys, kuka onkaan tositarinan pahis.

”Onnelliset loput eivät toteudu vain saduissa, vaan tosielämässä”, nuori Gypsy sanoi iloisesti kameroille istuessaan äitinsä vieressä.

Parhaillaan tytär istuu vankilassa osallisuudesta äitinsä murhaan.

Vinkki: The Act –sarjan jälkeen kannattaa katsoa HBO:n Mommy dead and dearest -dokumentti.

Münchhausenin oireyhtymä

  • Münchhausen-oireyhtymä on vaikeaan persoonallisuushäiriöön liittyvä toistuvan poikkeavan sairauskäyttäytymisen krooninen muoto.
  • Münchhausen-potilas sepittää tai aiheuttaa itselleen vakavien sairauksien oireita ja kiertää eri lääkäreiden vastaanotoilla ja sairaaloissa päästäkseen hoitoon. Oireyhtymästä kärsivä antaa myös valheellisia tietoja itsestään ja elämästään. Taustalla on halu saada huomiota, sympatiaa ja hoitoa.
  • Itse aiheutettujen häiriöiden ryhmään kuuluu myös lapselle sepitetty tai aiheutettu sairaus (syndrome Munchausen by proxy). Siinä lapsen sairaus on huoltajan – yleensä äidin – sepittämä tai aiheuttama. Huoltaja pyrkii saamaan lohtua ja ymmärrystä muilta asettumalla ”kärsivän vanhemman” osaan, mutta syyllistyy usein lapsen vakavaan kaltoinkohteluun.
  • Myös puoliso tai iäkäs vanhempi voi joutua sijaispotilaaksi.

Lähde: Duodecim

Lue myös: Mitä katsoa Netflixistä? Listasimme Netflixin, HBO:n ja Yle Areenan kiinnostavimmat sarjat – löydä itsellesi uusi suosikki

Lue myös

Suosittelemme