Viihde

”Voitko soittaa, mulla on saldo lopussa?” 16 asiaa, jotka vain ysärillä kasvaneet voivat ymmärtää

Elitkö lapsuutesi tai nuoruutesi 1990-luvulla? Nämä asiat vain ysärillä kasvaneet muistavat vielä kuin eilisen.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Ysärilapsen elämä oli aivan erilaista, kuin nyt.

Elitkö lapsuutesi tai nuoruutesi 1990-luvulla? Nämä asiat vain ysärillä kasvaneet muistavat vielä kuin eilisen.

Kännyköiden logot, maata laahaavat farkut ja Macarena – voi niitä aikoja! Ysärilapsien ja -nuorten elämä oli aika erilaista, kuin nykyään.

Muistatko nämä asiat 1990-luvun lapsuudesta ja nuoruudesta?

1. Parhaiden biisien nauhoittaminen kasetille oli tarkkaa hommaa. Kun oma lempikappale tuli radiosta pitkän odotuksen jälkeen, sormi piti olla jo valmiina kasettinauhurin näppäimellä, jotta biisin pystyi nauhoittaa oikeasta kohdasta. Juontajat puhuivat aina musiikin päälle, mikä oli todella ärsyttävää.

2. Pahinta oli, jos joku nauhoitti C- tai VHS-kasetille tallentamasi musiikin tai ohjelman päälle. Kiitos vaan!

3. Koulussa oli ATK-tunteja, eli ”automaattinen tietojenkäsittely” -tietokonetunteja. Jokaisella oli oma nimikoitu korppu, joita opettaja säilytti luokan kaapissa.

4. Kun soitit kaverille tai ihastukselle, aina sai jännittää, kuka oikein vastaa puhelimeen. Puhelimeen saattoi nimittäin vastata ihastuksen sijaan hänen vanhempansa tai sisaruksensa, ja sepä vasta oli todella noloa.

Vastatessasi lankapuhelimeen et sanonutkaan ”Haloo” tai ”Hei” – sanoit koko nimesi tai sukunimesi. Eikä koskaan voinut tietää, kuka soittaa. Tästä syystä myös pilapuheluiden soittaminen oli helppoa, koska niistä ei jäänyt kiinni.

Thanks a lot, Carol @mystylesays

A post shared by Lola Tash and Nicole Argiris (@mytherapistsays) on

5. Aamupalapöydässä tuli luettua muropaketin kaikki kyljet viisi kertaa. Vessassa suurinta viihdykettä olivat sampoopullojen etiketit.

6. Valokuvaaminen oli harvinaisempaa herkkua, ja kuvia otettiin harkiten. Kameralla pystyi ottamaan maksimissaan 36 kuvaa. Kun kameran filmi loppui, kuvat piti viedä valokuvaamoliikeeseen kehitettäväksi. Filmin kehittymistä piti odottaa monta päivää vain huomatakseen, että puolessa kuvista välkkyy mukana myös sormenpää. Kun digikamerat tulivat, selfieitä otettiin etenkin peilin kautta.

7. Sweet Valley High, The Babysitters Club, Goosebumps, Replica ja muut varhaisunuorille suunnatut amerikkalaiset kirjasarjat olivat suuressa suosiossa ysärinuorten keskuudessa. Kuuluitko Sisters club -kirjakerhoon tai ehkä Pollux-kerhoon, josta sai tyttökirjojen sijaan ihanimmat hevoskirjat?

Ja muistatko vielä Noidan käsikirjan? Se oli kirjaston lainatuin kirja!

Henkilön Cara (@bibliogirlxo) jakama julkaisu

8. 2000-luvun alussa ilmainen viestisovellus MSN Messenger, eli kansankielellä mese, nousi suureen suosioon. Monet illat menivätkin tietokoneella roikkuessa ja kavereiden kanssa mesettäen – sillä tekstiviestithän maksoivat. Mesen profiilin kirjoitettiin käyttäjänimen perään biisien sanoja tai mahdollisesti tyttö- tai poikaystävän nimi ja sydän.

Monissa kotitalouksissa oli ainoastaan yksi tietokone, ja sen käyttöä piti vuorotella. ”Hei mun pitää nyt mennä, mun sisko tulee tähän. Moikka!”

Olitko sinäkin Spice Girls -fani?

9. Spice Girls -keräilykortit, -elokuvat, ja -tikkarit, joiden sisällä oli purkka – spaissarihypetys oli iso osa ysärinuorten elämää. Oliko suosikkisi  Mel C, EmmaVictoria, Mel B vai Geri?

10. ”Varokaa heikkoa jäätä! Mmmh.” Pikku Kakkosen jäävaroitus on jättänyt monelle sielupololle aikamoiset traumat. Video ja sen äänimaisema karmaisevat vieläkin: kokeile vaikka katsomalla se täällä.

11. Sisustukseen kuuluivat CD-telineet ja laavalamput.  Vesisängyt ja akvaariot olivat himoittuja sisustuselementtejä.

12. Farkkujen lahkeiden piti olla niin leveät ja pitkät, että ne laahasivat maata ja jäivät usein myös kantapään alle. Siksi lahkeet olivat usein märät ja ne olivat kantapään kohdalta aivan kuluneet ja rei’illä.

13. Kännyköiden näytöt olivat mustavalkoisia ja soittoäänet yksisävelisiä piipityksiä. Niihin sitten tilattiin näyttölogoja ja soittoääniä – jos vain raaskittiin, sillä niiden tilaaminen oli nimittäin melko kallista. Logo- ja soittoäänikatalogeja  löytyi etenkin nuortenlehdissä, kuten Suosikissa ja SinäMinässä.

14. Macarenan koreografia tulee edelleen selkäytimestä. Ja kyllä, nyt sinulla soi Macarena päässä.

15. Puhelinta ja nettiä ei voinut käyttää samaan aikaan. Internetin käyttö oli muutoinkin kallista ja kömpelöä. Muistatko äänen, joka kuului kun internet yhdistämisestään puhelinverkkoon?

16. Kännyköiden käyttö oli melko kallista, joten monet vanhemmat asettivat lastensa liittymiin saldorajat. ”Voitko soittaa, mulla on saldo lopussa?” nuoret pyysivät. Kun saldo oli aivan lopussa, soitettiin kavereille tai vanhemmille ”häläreitä”: puhelimen annettiin hälyttää vain pari kertaa, puhelu katkaistiin ja sitten odotettiin, että toinen soittaisi sinulle takaisin.

X