Viihde

Vuoden 2016 parhaat kirjat – nämä lukutoukka itse ostaisi

Jännitystä, romantiikkaa, huumoria ja kiinnostavia henkilötarinoita. Poimi toimituksen suosikeista joulun kirjalahjat.

Teksti:
Anna

Jännitystä, romantiikkaa, huumoria ja kiinnostavia henkilötarinoita. Poimi toimituksen suosikeista joulun kirjalahjat.

Jännityksen kaipuuseen

kirjat_saisio

Pirkko Saision Mies ja hänen asiansa on koukuttavan jännittävä teos. Asianajajan piinaviikosta kertova monologi on murhamysteereineen kuin dekkari mutta sopii myös jännitysgenreä vierastavalle. Kirjassa näet näkyvät Saision viisaus ja elämänkokemus. Isoon osaan nousevat kaunis ja tarkasti havainnoiva kieli sekä juristin toiminnan moraali. Miltähän tuntuisi juristina puolustaa raakaa murhamiestä?

Sanna Wirtavuori

Kekkos-fanin pakollinen

kirjat_kekkonen

Maarit Tyrkön Presidentti ja toimittaja avaa vielä yhden näkökulman mieheen, josta on kirjoitettu lähes kaikki. Liki kilon painoinen kirja listaa poliittisten urotekojen lisäksi Kekkosen hiihtämät kilometrit, syömät ateriat ja käymät illalliskeskustelut. Tämän tästä esiin putkahtaa salaperäinen entinen rakastajatar A (Anita Hallama), joka näyttää pitävän valtion päämiestä yhä pihdeissään. Presidentti ja luottotoimittaja punovat juonia tämän pään menoksi kuin pahaiset teinit. Arvailujen varaan ei enää jää Tyrkön ja Kekkosen suhteen laatu. ”Minä nimittäin pidän sinusta – eikä hitolla – rakastan Sinua”, Kekkonen tunnustaa kirjeessään.

Miia Siistonen

Nopeisiin nautintoihin

kirjat_jan

Ani harva osaa kirjoittaa seksistä hyvin. Heihin kuuluu Jan Forsström, jonka esikoisnovellikokoelman Eurooppalaisia rakastajia tekstit käsittelevät nyrjähtäneitä ihmissuhteita, valtaa, häpeää ja hysteeristä hyväksynnän hakua, usein seksuaalisuuden välityksellä. Seksi saa uusia merkityksiä novellista toiseen. Näistä teksteistä ei taatusti kiihotu, mutta lyhyiden tekstien matkassa oivalluksen nautinnon saa kokea monta kertaa.

Maria Tojkander

Talven synkistämälle

kirjat_mark

Mark Levengoodin Vasten auringon siltaa on kevyt, omaelämäkerrallinen kirja, jonka lukee äkkiä mutta joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Levengood tekee tunnistettavia havaintoja ja kääntää ne hykerryttäviksi sattumuksiksi. Kirja sopii kaikille talven synkistämille. Pieniä tarinoita voi lukea vaikkapa yhden päivässä.

Laura Koljonen

Nolojen tilanteiden naiselle

kirjat_bridget

Helen Fieldingin Bridget Jones -kirjoista neljäs, Vauvapäiväkirja, ilmestyi suomeksi lokakuussa (suom. Annika Eräpuro). Se sijoittuu aikaan ennen edellistä kirjaa (Mad About the Boy, 2013), jossa Bridget oli viisikymppinen yksinhuoltaja. Vauvapäiväkirjassa Bridget paljastaa, miten hänestä tuli äiti. Silloin kuvioissa oli kaksi isäehdokasta: Mark Darcy ja Daniel Cleaver. Tuttuun tapaan Bridget ajautuu nolosta tilanteesta toiseen. Kirja on omiaan sellaiselle arjen tallaajalle, joka ei enää muista, miltä tuntuu hekottaa ääneen kirjaa lukiessa.

Piia Sainio

Taiteen ystävälle

kirjat_elaman

Koska keramiikkataiteilija Rut Brykin näyttely alkuvuodesta taidemuseo Emmassa jäi minulta hyvistä aikeista huolimatta näkemättä, otan ilolla vastaan Harri Kalhan teoksen Rut Bryk – elämän taide. Se on samalla kertaa muhkea taidekirja täynnä teoskuvia ja runsaasti elämäkerrallisia elementtejä sisältävä taiteilijakuvaus. Rut Bryk otti jo varhain tavoitteekseen tuoda esille ”sen, mitä olen aina etsinyt, jota kenties ei ole olemassakaan. – – Haluan näyttää ihmisille SIELUN”. Hänen on täytynyt päästä lähelle, niin sielukas on jo tämä hänestä kertova kirja.

Mervi Alatalo

Isän tytölle

kirjat_kaytto

Soili Pohjalainen on ihastuttava tulokas kirjailijakaartiimme. Esikoisteos Käyttövehkeitä on huumorin sävyttämä kertomus autokauppiasisästä ja Saana-tyttärestä, joiden suhde ei ole ongelmaton mutta omanlaistaan rakkautta täynnä. Vaikka Saana saa välillä hävetä rehvakasta ja viinaan menevää isäänsä, hän on tämän puolella aina. Tarina liikkuu menneisyydestä nykyaikaan ja kasvaa Saanan kasvukertomukseksi, kun se kuvaa surutyötä, jonka hän käy läpi isän kuoleman jälkeen. Osuva ajan- ja ihmiskuvaus tuo lukijalle tunnistuspintaa ja ahaa-elämyksiä.

Iina Alanko

Nykyrunoutta nykymiehistä

kirjat_alfa

Räppäri Paperi T eli Henri Pulkkinen ravisuttaa runokirjallaan Post-alfa ennakko-oletuksia miehuudesta ja runoudesta. Riimipareilla tai loppusoinnuilla ei leikitellä, eivätkä runot noudata mitään kaavaa. Nykyajan kolmekymppistä kaupunkilaismiehuutta pohtiva teos on kuin sekoitus perinteistä runokokoelmaa, Facebook-päivityksiä, rap-lyriikoita ja muistikirjaa. Runoja voi napsia sieltä täältä tai kirjan voi lukea kannesta kanteen yhtenä tarinana. Lukiessa päässä voi alkaa soida räppibiitti.

Elisa Hurtig

Romantiikannälkään

kirjat_jos

Jos olisit tässä on jatkoa Jojo Moyesin edelliselle kyyneliä heruttaneelle rakkausromaanille Kerro minulle jotain hyvää (molemmat suomensi Heli Naski), jonka lopussa pyörätuoliin joutunut Will kuolee. Jatko-osassa Willin kuolemasta on kulunut puolitoista vuotta ja Louisan elämä polkee yhä paikallaan, vaikka hän Willille muuta lupasikin. Teos on takuuvarma valinta romantiikannälkäisille ja niille, jotka uskovat, että ihmeitä voi tapahtua.

Iina Alanko

Kirjallisuuteen vihkiytyneelle

kirjat_rakkaus

Onko läheisesi Knausgårdinsa kahlannut? Jos, hänelle sopiva romaani on Johannes Ekholmin Rakkaus niinku. Kolmekymppinen Joona kapinoi isäänsä ja tämän edustamaa (kirjallistakin) maailmaa vastaan, josta on samalla riippuvainen. Kerronta kaiuttaa teoksen sisältöä ja ideaa mallikkaasti ja suorastaan pakottaa analysoimaan.

Maria Tojkander

Fanitukseen ja tirkistelyyn

kirjat_jari

Hurmaava esiintyjä, rakastettava ihminen. Sellaiseksi Siltsua eli Jari Sillanpäätä kuvaillaan, ja vaikutelma vahvistuu tämän kirjan lukemisen jälkeen. Mari Koppisen Jari Sillanpää paljaana ei kuitenkaan kaunistele eikä ylifanita, vaan myös kompuroinneista ja pettymyksistä kerrotaan avoimesti. Sujuvasti etenevä elämäkerta on hyvä lahjakirja siksikin, että se on kaunis esine. Sen jättää mielellään pöydälle ja selailee sieltä makupaloja pitkin joulunpyhiä. Kirja sopii asenneoppaaksikin: positiivisuus kannattaa.

Sanna Wirtavuori

Politiikasta kiinnostuneelle

kirjat_trump

Millainen Donald Trump on? Miten on mahdollista, että valheita suoltavasta miehestä tuli USA:n presidentti? Jos nämä kysymykset askarruttavat, kannattaa tarttua Laura ja Saska Saarikosken Trump – mies kuin Amerikka -kirjaan. Siinä käydään läpi Trumpin elämänvaiheita (myös hänen naisseikkailujaan!) ja analysoidaan häntä niin bisnesmiehenä kuin poliitikkonakin. Kirjaa kirjoittaessaan tekijät eivät vielä tienneet, voittaako Trump vaalit. Sen he kuitenkin jo uskalsivat sanoa, että vuosi 2016 jää historiaan hulluna vuotena.

Tyyne Pennanen

Kohtalokas elämä

kirjat_akte

“Aloin pelätä äitiä kaikkinensa. Hänen suoraryhtistä, tiukkaa hahmoaan, hänen ankaraa ilmettään, hänen virheetöntä nutturaansa, hänen paheksuvaa tuoksuaan.” Suomalaisen oopperan ensimmäisestä kansainvälisestä megatähdestä Aino Acktésta (1876–1944) kertova Raija Orasen romaani Ackté! tempaa mukaansa draaman määrällä. Se on myös hyvä kurkistusikkuna 1800-luvun Pariisiin ja 1900-luvun alun Suomeen. Viihdyttävä teos on täydellinen hengähdystauko arjesta.

Laura Koljonen

Lue myös:

Näitä asioita naiset toivovat lahjaksi kumppaniltaan – joululahjavinkit naiselle

X