Terveys 4.12.2009

Luonnonmukaiset makeuttajat testissä

Teksti: Anna.fi

Maailmalta löytyy useita luonnollisia lähteitä, joilla ruokansa tai juomansa voi makeuttaa. Epäterveelliset makeutusaineet kannattaa korvata luonnollisilla ja ravinnerikkaammilla vaihtoehdoilla. Ellien valveutunut testiryhmä testasi Agave-nektarit ja Yacon-siirapin. Lue testiryhmän kommentit!

luonnonmukaiset makeuttajat

AgaveAgave-nektari

Agave-nektari on Meksikossa kasvavan agave-kaktuksen nektarista valmistettu luonnollinen makeuttaja, jolla on äärimmäisen matala glygeeminen indeksi (27). Agave on koostumukseltaan juoksevan siirappimaista ja sen maku on hedelmäisen makea. Agave-nektari imeytyy hitaasti verenkiertoomme, mikä tasapainottaa monille epämiellyttäviä verensokerin heitahteluja. Agave on mainio makeutusaine varsinkin sokeriherkille ihmisille ja diabeetikoille.

Hellävarainen tuotantomenetelmä, jossa nektari saadaan irroitettua elävän kaktuksen sisältä (lämpötila koko prosessin ajan alle 40 astetta), säilyttää tämän makeuttajan arvokkaat vitamiinit ja mineraalit, joita prosessoiduista makeutusaineista ei löydy.

Sinisestä Agave-kaktuksesta valmistetaan myös monelle tutumpaa tuotetta – tequilaa!

Lue lisää Agave-nektareista ja tilaa omasi Puhdistamosta!

Yacon-siirappi

Yacon-siirappi sopii makeuttamiseen hunajan tai agave-nektarin tavoin. Yacon-siirappia voi käyttää raakasuklaan valmistamiseen, leivontaan tai muuhun makeutukseen.

Yacon-siirappi tehdään Andeilla kasvavan Yacon-juuren sisältämästä nektarista. Tätä juurta on käytetty Perussa perinteisenä makeuttajana jo useiden vuosisatojen ajan.

Tuote on tehty tuorepuristamalla Yacon-juuresta, joten se ei ole jaloste vaan hyvin luonnollinen ruoka-aine. Yacon-siirappi on luontaisesti vähäkalorinen ja sisältää huomattavan pienen määrän mono- ja disakkarideja (alle 1g/annos), jotka nostavat nopeasti verensokeria. Vaikka yacon on herkullisen makea aine, sen sisältämät frukto-oligosakkaridit eivät imeydy kehoon, minkä vuoksi yacon-siirapin glygeeminen indeksi (GI) on erittäin matala.

Yacon-siirapilla voi olla seuraavia terveyshyötyjä
  1. Edesauttaa hyvää suolistoflooraa, etenkin bifidobakteereja.
  2. Ehkäisee ummetusta.
  3. Edesauttaa suolistosyövän ehkäisyssä.
  4. Parantaa magnesiumin ja kalsiumin imeytymistä, jotka tukevat esimerkiksi luiden vahvuutta.
  5. Parantaa vitamiinien imeytymistä (etenkin B-ryhmän vitamiinit).
  6. Auttaa ylläpitämään kolesterolia.
  7. Tukee immunijärjestelmän toimintaa samalla tavalla kuin aloe vera.
  8. Sisältää glykoravinteita.
  9. Mainio vähäkaloriselle ruokavaliolle tai painonpudotukseen.
  10. Mainio vähäsokerisille ruokavalioille.
  11. Mainio syöpää ennalta ehkäiseville ruokavalioille.
  12. Sisältää superfood-tason antioksidantteja.
  13. Sisältää 30% frukto-oligosakkarideja.
  14. Edesauttaa verensokeriin liittyvien sairauksien tukemisessa (hypoglygemia, diabetes jne.).

Yacon toimii prebioottina ja saattaa näin auttaa ruuansulatusta, suolen toimintaa sekä esimerkiksi kalsiumin, magnesiumin ja vitamiinien imeytymistä. Kliiniset tutkimukset odoittavat että frukto-oligosakkaridien lisääminen ruokavalioon voi lisätä suoliston hyvien bakteerien määrää ja vähentää samalla huonojen bakteerien määrää. Prebiootit toimivat ikäänkuin ruokana suoliston hyville bakteereille – probiooteille.

Yacon-juurta pidetään maailman rikkaimpana luonnollisena lähteenä frukto-oligosakkarideille (FOS). Suurin osa juurista varastoi hiilihydraatteja tärkkelykseksi, mutta yacon-juuri varastoi hiilihydraatteja frukto-oligosakkarideiksi. Tätä ryhmää voidaan pitää inuliinin sisar-ryhmänä, koska molekyylirakenne on samanlainen, mutta fruktoosisidokset ovat vain lyhyempiä.

Ihmiskehossa ei ole entsyymiä frukto-oligosakkaridien käyttämiseksi, joten se kulkee suoliston läpi antamalla vain vähän kaloreita vaikka on herkullinen makeuttaja. Tämä on mainio asia varsinkin verensokerinsa tasapainosta kiinnostuneille ihmisille. Yacon sisältää myös merkittäviä pitoisuuksia kaliumia ja antioksidantteja.

Myös Yacon-siirapin löydät Puhdistamosta!

Testiryhmä

Kristiina on perheen äiti, joka ei halua juottaa lapsilleen pillimehuja eikä syöttää yltiömakeita valmisjukurtteja. Kristiina pyrkii käyttämään makeutusta mahdollisimman vähän ylipäätään ja silloinkin luomuhunajaa, jos mahdollista. Joskus karkinhimo iskee ja silloin se on menoa.

Hanna on paatunut karkkihiiri ja kaikki sokerinen uppoaa melkein tilanteessa kuin tilanteessa. Kalorien säästämiseksi käytetyt keinotekoiset makeutusaineet hirvittävät yhä enenevässä määrin ja vaihtoehtoja olisi ehdottomasti löydettävä.

Anna-Mari on erityisen kiinnostunut vaihtoehtoisista makeuttamismuodoista. Pyrkii välttämään näkyvää sokerin lisäystä. Testaa tuotteita mm. marjojen kanssa, rahkassa, jugurtissa ja puuroissa.

Yacon Syrup

Yacon-siirappi tehdään Andeilla kasvavan Yacon-juuren sisältämästä nektarista. Tätä juurta on käytetty Perussa perinteisenä makeuttajana jo useiden vuosisatojen ajan.

 

Yacon
Kristiina Miltä maistuu?
Vihreä tee, marjat, smoothie ja kaakao Yacon maistuu makealle ja hyvälle, jälkimaku on hieman ”metallinen”. Tämän huomaa vain paljaaltaan nautittuna. Loistava tuote, kun haluaa makeutusta mutta ei kaloreita. Pieni määrä makeuttaa, joten tuote on varsin riittoisa.
Hanna Miltä maistuu?
Kahvi, Rooibos-tee, spelttipuuro ja maitorahka Jännän näköistä tumman värinsä ansiosta. Sellaisenaan maistettuna maku on todella vahva, joten tämä sopii parhaiten jo voimakkaan makuisiin ruokiin. Ei oikein istu esim. kahvin makeuttamiseen. Rooibos sen sijaan jaksaa peittää maun.
Anna-Mari Miltä maistuu?
Tee ja marjat Todella voimakas maku. Jopa liian voimakas makuuni. Tätä täytyy laittaa todella vähän. Plussaa kuitenkin lähes kalorittomuudesta.

 

Dark Agave Nectar

Tumma Agave on täysin suodattamaton Agave-siirappi, jonka tummuus tulee pidemmästä prosessointiajasta (verrattuna vaaleaan Agaveen). Maku on vahvempi, hieman vaahterasiirappimainen ja pieni hitunen vaniljan makua.

 

Dark Agave Nektar
Kristiina Miltä maistuu?
Smoothie, kaalilaatikko, kaakao, itsetehty marjamehu ja raakasuklaa Ihanan siirappisen täyteläinen maku. Tuote tuntuu sopivan joka paikkaan mihin makeutusta kaipaan. Plussaa myös kätevästä pakkauksesta.
Hanna Miltä maistuu?
Kahvi, Rooibos-tee, letut ja maitorahka Agave-nektareista tällä oli vahvin oma maku makeuden lisäksi. Maku on kuitenkin selkeästi Yacon-siirappia miedompi. Eniten mieleen tulee juuri vaahterasiirappi ja sen korvikkeena tämä toimiikin hyvin esim. lettujen päällä.
Anna-Mari Miltä maistuu?
Jäätelö, laatikkoruuat ja maitorahka Siirappisin kaikista testaamistamme agaveista. Tämä oli agave-nektareista ehkä vähiten minun makuuni. Muistutti myös minun mielestäni vaahterasiirappia.

 

Amber Agave Nectar

Vaalea Agave on täysin suodattamaton Agave-siirappi, joka puristetaan suhteellisen nopeasti ja alhaisessa lämmössä. Maku on melko neutraali, mutta hieman voimakkaampi kuin kirkkaassa agavessa.

 

Agave nektari
Kristiina Miltä maistuu?
Vihreä tee, marjamehu, jugurtti ja marjat Vaalean värinsä puolesta sopii lisättäväksi vaaleisiin ruokiin. Maku on makea ja miellyttävä. Pieni määrä riittää.
Hanna Miltä maistuu?
Kahvi, Rooibos-tee, spelttipuuro ja maitorahka Neutraalin makeuden lisäksi muuta makua ei juuri ole. Sen ansiosta tuote on todella monikäyttöinen. Toimii melkein kaikessa!
Anna-Mari Miltä maistuu?
Maitorahka, tuorepuuro ja mannapuuro Tämä oli ehdoton suosikkini kaikista! Pidin tämän tarpeeksi miedosta, mutta sopivan makeasta mausta.

 

Sunfood Clear Agave

Kirkas Agave on valmistettu melko hitaasti. Maku on neutraali, mutta hieman miedompi kuin vaaleassa agavessa.
 

Clear Agave
Kristiina Miltä maistuu?
Vihreä tee, marjamehu, jugurtti, marjat ja kaakao Tuote menee kaikkien kokeilemieni raaka-aineiden kanssa. Erittäin riittoisa.
Hanna Miltä maistuu?
Kahvi, Rooibos-tee, spelttipuuro ja maitorahka Maku on lähes yhtä huomaamaton kuin Amber Agave-nektarissakin, mutta pienen pienen metallisen sivumaun ansiosta jää kirkas nektari kakkossijalle. Toimii kuitenkin useimmissa herkuissa, kunhan määrän osaa mitoittaa oikein.
Anna-Mari Miltä maistuu?
Rahka, marjat ja tuorepuuro Toiseksi paras agave-nektareista. Maku ei ollut niin hyvä kuin amber agave -nektarissa, mutta hyvä kuitenkin. Kerran lorautin tätä aivan liikaa ja marjat meinasivat jäädä syömättä. Tätä ei paljon kannata laittaa.

 

Kommentit (4)

Agavessa on enemmän fruktooseja, kuin maissisiirapissa (jota yritän välttää), joka tekee siitä haitallisemman esim. munuaisille, fruktoosit eivät ole ainakaan suurina määrinä hyväksi terveydelle.
Näyttävästi tämän tuotteen kuvaus sivulla on kaupallinen ja omaa etua ajava.
Pieninä annoksina tuote kyllä luonnollisuuden takia on luultavasti parempi vaihtoehto.

http://elamakasissamme.blogspot.com/2010/05/agave-nektarin-fruktoosi.html




0



0

Mielenkiintoisia tuotteita, en ole aikaisemmin kuullutkaan. Minun pitäisi vähentää sokerin käyttöä, joten voisinkin kokeilla tuota Yacania. Onko muita kokemuksia?




0



0

Suosittelisin suhtautumaan hyvin kriittisesti Agaveen, mitä markkinoidaan oikein romanttisella nimellä ja tarinalla kuvineen. todellisuus on monasti kuitenkin karu. Tuote on HCFS:ääkin(high fructose corn syrup) surempi aineenvaihdunnan tuhoaja. Kemiallisesti tuotettu keinotekoinen makeutusaine, missä agavea ei ole kuin nimeksi. Tutustukaa kasviin enemmän ja tajuatte yhteyden..




0



0

Jos sokerin käyttöä tarvitsee vähentää, niin yksinkertaisesti vain vähentää sitä korvaamatta muilla makeuttajilla. Noin kahdessa viikossa makuaisti tottuu vähemmän makeaan ja muutaman kuukauden kuluttua ”alkuperäinen” makeus tuntuu jo ällöttävältä.




0



0

Agavessa on enemmän fruktooseja, kuin maissisiirapissa (jota yritän välttää), joka tekee siitä haitallisemman esim. munuaisille, fruktoosit eivät ole ainakaan suurina määrinä hyväksi terveydelle.
Näyttävästi tämän tuotteen kuvaus sivulla on kaupallinen ja omaa etua ajava.
Pieninä annoksina tuote kyllä luonnollisuuden takia on luultavasti parempi vaihtoehto.

http://elamakasissamme.blogspot.com/2010/05/agave-nektarin-fruktoosi.html




0



0

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi