Terveys

Ruokapiirissä herkutellaan luomulla

Teksti:
Anna.fi

Ruokapiirin jäsenenä voi nauttia pientilojen luomutuotteista. Mutta miten ruokapiirit toimivat ja miten sellainen perustetaan?

Ruokapiirissä herkutellaan luomulla

1. Mikä on ruokapiiri?

Ruokapiirit ovat maailmalla suosittu ilmiö, joka on innostanut myös monet suomalaiset tilaamaan porukalla tuotteita lähitilalta. Ruokapiirissä joukko kuluttajia tilaa yhdessä suuremman määrän maatalous- ja muitakin tuotteita suoraan paikallisilta maanviljelijöiltä, jalostajilta tai luomutuotteiden maahantuojilta. Lisäksi saatetaan tilata ei-kotimaisia luomu- tai reilun kaupan tuotteita tukuista.

Yhteistilaukset tehdään tilausluettelon perusteella yleensä kerran kuussa, joskus useammin. Yhteistilaukset toimitetaan ruokapiirin jakelupisteelle ennalta sovittuna päivänä, jolloin ruokapiirin jäsenet hakevat tilaamansa tuotteet itselleen. Joissain ruokapiireissä tuottaja toimittaa tilaukset suoraan jäsenille.

2. Miten liittyä ruokapiiriin?

Monet ruokapiirit ottavat uusia jäseniä ja ovat ilmoittaneet yhteystietonsa erilaisille netistä löytyville ruokapiiri-sivustoille. Osalla ruokapiireistä on myös omat kotisivut tai Facebook-sivu. Katso, toimiiko alueellasi ruokapiiriä esimerkiksi näiltä sivuilta: Ruokapiiri.fi ja Terveydenjuuri.fi. Ruokapiireistä voi kysyä myös Luomuliitosta.

3. Haluaisin perustaa ruokapiirin. Miten aloitan?

Ruokapiirin voi perustaa kuka vain. Mukaan tarvitaan alkajaisiksi noin kymmenkunta kiinnostunutta taloutta mielellään samalta alueelta. Mieti tai kysele, millaisia tuotteita ihmiset haluaisivat tilata ja kuinka usein. Ruokapiiri tarvitsee myös sopivat tilat tilausten lajittelu- ja jakelupisteeksi sekä yhteisen tilin rahaliikennettä varten. Ruokapiirit toimivat yleensä täysin vapaaehtoisvoimin. Vastuuhenkilöt täytyy päättää heti alkuun.

Laadi alustava tuoteluettelo. Kun otat yhteyttä tuottajiin, sopikaa ruokalähetyksen toimitusperiaatteista ja maksutavasta sekä säännölliset välit toimituksille.

4. Miten saan kontaktin tuottajiin?

Jos tiedossasi ei ole sopivia tuottajia lähialueelta, voit etsiä sellaisia Luomuliiton sivuilta tai Loydaluomusi.fi -sivustolta. Voit olla myös yhteydessä Luomuliiton paikallisyhdistykseen tai ProAgrian paikalliskeskuksen luomuyhteyshenkilöön. Pirkanmaalla luomutuottajat esittäytyvät sivustolla Luomulaituri.net. Etelä-Suomen Luonnonmukaisen Viljelyn Yhdistys listaa luomutuottajia sivuillaan. Kotiseudullasi toimivia elintarvikeyrityksiä voit etsiä Aitojamakuja.fi -sivustolta.

Maahantuojia, joilta voi tilata luomutuotteita isoissa tukkupakkauksissa kaupan hintoja edullisemmin, ovat esimerkiksi Itu Biodyn, Aduki ja Makrobios.

5. Miten tilaukset kannattaa hoitaa? Entä rahaliikenne?

Pienissä ruokapiireissä tilaukset kirjataan usein käsin. Kun jäsenten määrä kasvaa, nettipohjainen tilausjärjestelmä voi helpottaa tilausten kokoamista. Nettitilausjärjestelmästä laskut on helppo tulostaa. Sellaisen perustamiseen voi hyödyntää ruokapiiri.fi-sivuston palvelua. Isommat ruokapiirit ovat usein yhdistysmuotoisia, jolloin jäseniltä voidaan kerätä pientä jäsenmaksua mahdollisten kulujen kattamiseksi.

Maksukäytännöt vaihtelevat: osa ruokapiireistä kerää toimitusten maksut piirin yhteiselle tilille, josta ne maksetaan tuottajalle. Osassa ruokapiireistä jäsenet maksavat tuotteensa laskulla suoraan tuottajalle.

6. Mistä toimitukset jaetaan?

Jakopaikka voi olla esimerkiksi asukastupa, päiväkoti tai koulun keittiö – paikka, jonne kaikkien on vaivatonta saapua, ja jossa yhteinen ruokalähetys on helppo ottaa vastaan, lajitella ja jakaa. Pienissä ruokapiireissä jako voidaan järjestää jäsenten kotona. Myös lähikauppaa voi kysyä mukaan yhteistyöhön. Kauppias hyötyy ruokapiirijaosta lisääntyvänä asiakaskuntana.

Jos ruokapiirin käytössä on kylmätiloja, helpottuu esimerkiksi lihan ja maitotuotteiden tilaaminen.

Lähteet ja lisätietoa:
Ruokapiiri.fi
Terveydenjuuri.fi
Luomuliitto.fi
Luonnonlapsi.fi

Teksti: Lilli Berghäll

X