Terveys

Stevia – Sokerin luonnollinen vaihtoehto

Teksti:
Anna.fi

Miltä kuulostaisi sellainen luonnollinen ja kaloriton makeuttaja, jota Brasilian ja Paraguayn alkuperäiskansat ovat käyttäneet jo vuosisatoja, mutta joka vasta viime vuosina on tullut suosituksi Suomessa? Kyseessä on stevia; tuo terveelliseksi ja hammasystävälliseksi sanottu pöytäsokerin korvaaja, jota myös ravintoterapeutit pitävät suositeltavana.

Mikä ihmeen stevia?

Stevia on stevia rebaudiana kasvin lehdistä uutettua luontaista, täysin kaloritonta makeutusainetta. Se on todellinen supermakeuttaja, sillä stevia on 300 kertaa tavallista sokeria makeampaa. Sitä tarvitsee siksi lisätä ruokaan vain pienen pieni hippunen.

Stevia sai viime vuosina täällä Suomessa huomiota siksi, ettei sitä aluksi saanut markkinoida elintarvikkeena. Steviakasvin lehtiuutteesta valmistettujen stevioliglykosidien käyttö makeutusaineena sallittiin kuitenkin Suomessa 2.12.2011 alkaen, mutta edelleenkään sitä ei saa markkinoida meillä elintarvikkeena.

EU:n lainsäädännössä stevioliglykosidit luokitellaan lisäaineiksi. Niillä on kaikilla siksi oma E-koodinsa, vaikka ne ovatkin peräisin luonnosta.

Stevia Ellien testissä

Sandra: Sopivasti makeaa viherpirtelöä

Suhtauduin aluksi hieman epäilevästi steviaan, sillä sen sanottiin olevan todella makeaa. Olen vähentänyt viime vuosina radikaalisti sokerin käyttöä, enkä enää juuri kaipaakaan makeaa. Halusin kuitenkin ehdottomasti kokeilla luonnolliseksi mainostettua steviaa. Lisäsin sitä nuppineulanpään verran aamupalaviherpirtelööni. Eron normaaliin kyllä huomasi heti! Miehenikin, jolle en sanonut etukäteen lisääväni pirtelöön mitään tavallisuudesta poikkeavaa, kysyi heti onko pirtelö tänään tavallista makeampaa.

Aluksi omaan makuuni makeutta oli ehkä hieman liikaa, mutta nyt kun olen jatkanut stevian lisäämistä pirtelöön joka aamu jo reilun kuukauden ajan, olen koukahtanut makeampaan pirtelööni. Kun steviaa lisää siihen vain hipun, makeutta tulee juuri sopivasti. Itse asiassa on ihan hauskaa syödä välillä jotain makeampaa (kun se on samalla terveellistä)! Aion jatkaa stevian käyttöä jatkossakin. Minusta se sopii parhaiten nimenomaan viherpirtelöihin.

Ella: Makeutta turkkilaiseen jugurttiin

Maistoin steviaa ensin sellaisenaan sormenpäällisen ja maku oli kyllä aika epämiellyttävä, jotenkin terävän salmiakkinen. Juon kotona yleensä espressoa ja siitä stevian metallinen maku puskee melko vahvasti läpi, vaikka sitä lisäisi vain pikkiriikkisen määrän. Myös tee on sen verran hento maultaan, etten ainakaan itse pysty sitä stevialla makeuttamaan.

Leivontaan stevia valitettavasti sopii vain harvassa tapauksessa, koska käytettävä määrä on massaltaan ja rakenteeltaan niin erilaista kuin sokeri. Sen sijaan erilaisissa jälkiruoissa se on kätevä makeuttaja. Esimerkiksi 2 dl turkkilaista jogurttia saa vahvan ja kermaisen makunsa ansiosta mukavan makeuden noin teelusikan kärjellisestä steviaa.

Jonna: Stevia käyttöön vasta sokeripaussin jälkeen

Haa! Vihdoinkin pääsin maistamaan tätä paljon keskustelua herättänyttä luonnon makeuttajaa. Vaikka en normaalisti juurikaan käytä makeutusta, välillä on kiva makeuttaa esimerkiksi smoothieita, vihreää teetä ja pakastemarjoja. Kokeilin steviaa ensimmäisenä smoothieen, jossa oli salaattia, kiiviä, mansikkaa ja vettä. Tiesin aikaisemmin lukemani perusteella laittaa steviaa isoon kulhoon vain veitsen kärjellisen, mutta sekin tuntui olevan aavistuksen liikaa.

Kun steviaa lisää ruokaan vain olemattoman vähän, homma toimii kuitenkin yllättävän hyvin. Olen makeuttanut sillä myös maito- ja soijakaakaoita ja se on tuntunut toimivalta. Ei toki yhtä toimivalta kuin hunajalla makeuttaminen, mutta paljon paremmalta kuin ilman mitään makeutusta. Sokerisyöppöjä stevian maku ei ehkä tyydytä. Kannattaa muistaa, että jos pitää sokeripaussia vaikka vain yhden viikon, makuaisti alkaa havaita ja hyväksyä vaatimattomammankin makean maun.

X