Hyvinvointi

Kärsitkö esiintymisjännityksestä? Lue vuorovaikutuskouluttajan vinkit!

Teksti:
Anna.fi

Kun esiintymisjännitys iskee, ihmisen kehossa alkaa tapahtua. Adrenaliinin määrä kohoaa ja lisämunuainen erittää kortisolia. Samalla testosteronin määrä laskee. Tämä tekee ihmisestä luontaisesti hermostuneen. Vuorovaikutuskouluttaja Simo Routarinne antaa kuusi vinkkiä esiintymisjännityksestä kärsivälle.

Kotilääkäri, itsetuntemus, esiintymisjännitys, pelko, esiintymispelko

1. Apua yleisöltä

Vältä yksinpuhelua. Pysy toiminnallisena ja ole yhteydessä muihin. Hyvinä esiintyjinä pidetään usein ihmisiä, jotka keskustelevat muiden kanssa.

2. Siedätyshoitoa

Hakeudu sellaisiin tilanteisiin, jotka jännittävät. Aloita matalan kynnyksen kokemuksista.

3. Irti liiasta suunnitelmallisuudesta

On hyvä harjoitella asioita, mutta yhtä tärkeää on myös päästää irti suunnitelmallisuudesta. Suunnitellessaan luo odotukset siitä, miten esityksen tulisi mennä ja alkaa pelätä epäonnistumista.

4. Hengitysharjoitus

Hidasta hengitystä. Vedä henkeä sisään, pidätä hetki henkeä niin, että lasket yhteen ja hengitä ulos. Toista kymmenen kertaa. Harjoite vaikuttaa pallealihaksen kautta autonomiseen hermostoon, jolloin kortisoli laskee ja testosteroni nousee. Samalla jännittämisen fyysiset oireet lieventyvät.

5. Mindfullness

Tiedosta, että se, mitä tunnet, on vain tunne, joka tulee ja menee. Kokeile mielikuvaharjoittelua: jännitys on kuin tuuli tai virta, joka syöksyy kohti ja kulkee läpi. Tunnetta ei pidä vastustaa, vaan anna sen tulla ja olla.

6. Positiivinen psykologia

Vältä itsesi ja muiden arvioimista. Kun keskität ajatuksesi itsesi ja muiden positiivisiin puoliin, et huomioi myöskään sitä, missä itse olet huono tai mokaat.

Teksti: Heini Kilpamäki
Kuva: Colourbox

Kotilääkäri 6/2014

X