Hyvinvointi 25.6.2012

Lempeä elämä: Miten saavuttaa läsnäolo lomalla

Teksti: Anna.fi

Kesäloma on monelle sitä aikaa, kun on vihdoinkin mahdollisuus vain olla. Monesti vapaus johtaa kuitenkin siihen, että lomalla tehdään asioita tai töitä, joita ei ole ehditty arkielämässä hoitaa ja hups, loman hujahdettua ohi olo onkin kaikkea muuta kuin levännyt. Jotta läsnäolo ei unohtuisi, kannattaa luoda itselleen muistutuslista. Kas tässä omani.

Älä laske päiviä

Moni loma livahtaa ohitse, kun jo alkumetreiltä asti alkaa haikailla niiden hupenemista ja päivitellä Suomen kesän lyhyyttä. Jos elää tulevaisuudessa, tämä hetki livahtaa ohitse. Keskity kiireettömään aamukahviin ja siihen, miltä ilma tuoksuu tänään – silloin unohdat miettiä huomista. Kun huomaat ajatustesi olevan huomisen huolissa, palauta itsesi tähän päivään. Liika miettiminen ei ainakaan pidennä tai paranna lomaasi!

Panosta laatuun. Jos lomasi tuntuu lyhyeltä (kukapa ei haluaisi lomailla niin pitkään että päivien haavemainen hitaus alkaa kyllästyttää?), sitä suuremmalla syyllä. Älä tee velvollisuusvierailuja, äläkä mene sukujuhliin mökille vain siksi, että siellä kuuluu käydä. Jos jokin kesälomatraditioistasi tuntuu ummehtuneelta tai kaipaat muuten vain vaihtelua, uskalla kuunnella intuitiotasi. Kukaan ei tule pelastamaan lomaasi viimeisenä päivänä, kun sinusta tuntuu, että se ei mennyt lainkaan kuten sinä itse olisi halunnut.

Lepää, vaikket olisikaan aivan puhki

Kesäloma on lepäämistä ja latautumista varten. Tunnustele huolella, olisiko saunan maalaaminen, aidan rakentaminen tai viljelypalstan ylläpitäminen sinulle rentouttavaa tekemistä vai voisiko se vahingossa lipsahtaa suorituksen puolelle. Tee vain sitä, mikä oikeasti huvittaa. Velvollisuudentunto on huono tekosyy käyttää loma johonkin arkiseen askareeseen, vaikka se hyvältä järkiratkaisulta tuntuisikin.

Jos kuitenkin edustat ihmistyyppiä, jonka mieli rentoutuu konkreettisen puuhastelun äärellä, älä pakota itseäsi riippukeinuun! Kuuntele itseäsi. Jos istut vuoden ympäri konttorissa, voi ulkona touhuaminen olla latautumiskeinoista paras. Älä siis takerru sääntöihin ja sellaisiin vinkkeihin, mitkä eivät tunnu omiltasi. Oma kehosi tietää, millaista lepoa tarvitset – kuuntele sen toiveita.

Elä hetkessä

Mitä enemmän elät nyt-hetkessä, sitä pidemmältä lomasi tuntuu ja sitä kauemmas työkuvioistasi pääset irrottautumaan. Kun lähdet lomalle, tee viimeisenä työpäivänäsi jokin rituaali (vaikka höpsökin!), joka auttaa sinua päästämään irti työajatuksistasi ja vetää konkreettisen viivan työ- ja lomaelämäsi väliin. Siivoa työpöytäsi täysin puhtaaksi, kävele suoraan lentokoneeseen tai pidä pieni meditaatio, jossa visualisoit arjesta irti päästämisen. Kirjoita työhön liittyvät huolesi tai ajatuksesi paperille, jonka jälkeen voit mytistää ne palloksi ja heittää paperinkeräykseen (tässä tapauksessa työhuolienkeräykseen). Olipa ele pieni tai suuri, sillä voi olla iso vaikutus!

Käytä aistejasi

Yksinkertainen neuvo, joka todella toimii. Miltä kukat tuoksuvat tänään? Ovatko tämän päivän mansikat yhtä makeita kuin eiliset? Kuuntele radiosta tuleva laulu alusta loppuun, istu katselemassa auringonlaskua, silittele kukkien terälehtiä – nythän sinulla ei ole kiire mihinkään.

…ja jos tunnistat kiireen, kysy mistä se ilmestyi

ja sano sen jälkeen sille määrätietoiset hyvästit.  Jos matkustat, älä tee itsellesi liian tiukkaa aikataulua. Jos lomasta tulee nähtäävyysennätysten metsästämistä, kiireistä elämysten keräilyä tai muuten vain liian aikataulutettua, hidasta. Jos lomakohteeseesi jää nähtävää vielä senkin jälkeen, kun olet astumassa paluulennolle, voit aina matkustaa uudelleen. (Pariisissakin usein rentouttavampaa on haistella paikallista elämää pikkukadun kulmakahvilassa kuin jonottaa tuntitolkulla tuhansien muiden turistien kanssa Eiffel-torniin.)

Kysy itseltäsi loman jälkeen

saitko hengähdystauoltasi sen, mitä kaipasit ja halusit. Jos sait, pohdintaa tuskin tarvitsee jatkaa ja voit palata sorvisi ääreen iloisin mielin. Jos kuitenkin jotain meni mönkään, tee rehellinen analyysi. Loman jälkeen on paras hetki pohtia, voisiko nihkeän paluutunnelman luoda työpaikka, josta et pidä tai työyhteisö, jossa et oikeasti viihdy. Jos rentouttava lomasi päättyy ahdistukseen ja tunnet jo viikon jälkeen olevasi yhtä stressaantunut kuin ennen lomaa, vihellä peli poikki ja mieti, oletko töissä väärässä paikassa. Kesäloman ei pitäisi olla asia, jota odotetaan jo alkusyksystä asti tai muuten elämä hujahtaa aivan liian nopeasti ohi.

Muista, että sinulla on valta päättää paitsi loma-, myös työelämästäsi.

Ihanaa lomaa juuri Sinulle!

(…toivottaa Jutta, joka ei tänäkään kesänä aio vielä kiivetä Eiffeltorniin, vaikka yleissivistyksen vuoksi ehkä pitäisi.)

Lomakuvat: Timo Utterström

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi