Hyvinvointi

Life coach palveluksessasi: Menesty ihmissuhteissa

Teksti:
Anna.fi

Haluaisitko, että sinulla olisi ihania ystäviä ja hyviä ihmissuhteita? Olet ehkä saattanut jäädä odottamaan tällaista hetkeä ja unohtanut, että kaikki on sinusta itsestäsi kiinni. Seuraavien vinkkien avulla parannat ihmissuhdeasioitasi huimasti.

1. Kartoita tilanteesi

Et voi luoda mukavaa ihmissuhdeverkostoa ympärillesi, ellet ensin kartoita, missä mennään. Kirjaa ylös kaikki ihmiset, joiden kanssa olet tekemisissä kuukausittain. Merkitse jokaisen henkilön perään, antaako tämä ihminen sinulle energiaa ja vai viekö hän sitä. Merkitse myös, haluatko viettää aikaa kyseisen ihmisen kanssa vai et. Kuulostaa ehkä hurjalta, mutta ystäväpiirin siivous silloin tällöin voi olla hyvin terapeuttista ja eheyttävää.

Aseta itsellesi tavoite, jossa sinulla on aikaa ihanille ja parhaille ystävillesi vähintään viikoittain. Vähennä reippaasti ajankäyttöä niiden kanssa, jotka syövät energiaasi ja eivät kunnioita sinua. Muista myös, että sinun ei tarvitse miellyttää kaikkia, eikä sinun ole pakko olla jonkun ystävä, vaikka hän olisi sinun sukulaisesi tms.

On myös hyvä muistaa, että ihmissuhteet elävät koko ajan. Sinä kasvat ihmisenä ja elämäntilanteesi muuttuvat. Sen myötä muuttuvat myös ihmissuhteesi.

2. Hoida suhteitasi

Ihmissuhteet eivät hoidu itsestään, niitäkin pitää huoltaa. Tee suunnitelma siitä, miten hoidat ihmissuhteitasi ja varaa aikaa kalenterista ystävillesi. Älä odota kutsua muilta, vaan ole itse aktiivinen. Tee suunnitelmia pitkälle ja lyhyelle tähtäimelle.

Hyvä suunnitelma sisältää tavoitteita viikko-, kuukausi- ja vuositasolle ja joustaa aina tarvittaessa tilanteen mukaan. Sunnuntaisin voit esimerkiksi käydä kävelyllä ystäväsi kanssa, kerran kuukaudessa voit panostaa kulttuuririentoihin ja kerran vuodessa voit viettää ystäviesi kanssa mökki- tai risteilyviikonlopun.

Mitä aikaisemmin olet liikkeellä, sen parempi. Äläkä vedä herneitä, jos kaikki eivät pääse mukaan. Jos liiallinen suunnittelu ahdistaa, sopeuta sitä omien tuntemustesi mukaan. Suunnitelman on tarkoitus palvella ihmissuhteitasi eikä päinvastoin.

3. Luo ihmissuhteistasi tasapainoisia

Toimivat ihmissuhteet ovat tasapainoisia. Ystävyyssuhteet sekä antavat että ottavat. Silloin tällöin on hyvä tehdä inventaariota tämänkin suhteen.

Mieti, että ovatko ystävyyssuhteesi tasapainoisia.  Jos olet pelkästään saajana, mutta et anna mitään, ystävyyssuhde ei ole toimiva. Tämä toimii myös päinvastoin. Jos pelkästään annat saamatta mitään, on sekin epäreilua ystävillesi. Tiedosta myös, mitä ystävyyssuhteiltasi haluat ja mitä olet valmis antamaan.

Tämä on asia, jota ei välttämättä kannata miettiä yksin, vaan siitä kannattaa rohkeasti keskustella myös ystävien kanssa. Keskustelu vie ystävyyssuhteenne uudelle ja laadukkaammalle tasolle.

4. Hyödynnä tekniikkaa

Nykyaikana olemme valitettavan kiireisiä, eikä ihmissuhteiden hoitamiseen tunnu löytyvän aikaa. Silloin kannattaa hyödyntää nykyajan tekniikkaa. Ihmissuhteiden hoitaminen ei tarkoita välttämättä tapaamisia: myös puhelinsoitoilla, tekstareilla, meileillä ja Facebookin avulla voi pitää yhteyttä ystäviinsä. Eikä kannata unohtaa ihania vanhanajan kirjeitä ja kukkalähetyksiäkään.

Harvalla on tunti päivässä aikaa ystäville, mutta 5 minuuttia voi aina nipistää jostakin. Esimerkiksi ihanan tekstarin voi lähettää vaikka kaupan kassajonosta.

5. Ota rennosti

Ystävyyssuhteiden hoitamisesta ei kannata ottaa stressiä. Mikäli haluat kutsua ihmisiä kylään, sinun ei tarvitse valmistella kolmen ruokalajin illallista visuaalisine lisukkeineen (jos et välttämättä halua). Tärkeintä on yhdessä vietetty aika ja tunnelma.

Nyyttärit on helppo tapa viettää yhdessä vaivatonta aikaa. Yhdessä kokkaaminen on myös juuri nyt todella trendikästä. Mikäli et halua kutsua ystäviä kotiisi, voitte tavata yhtä hyvin myös kahviloissa tai piknikillä.

6. Nosta kissa rohkeasti pöydälle

Hyviin ihmissuhteisiin liittyy avoin ja rehellinen keskustelu. Mikäli jokin asia jää mietityttämään, ota se reilusti puheeksi. Liian usein hyvät ystävyyssuhteet kaatuvat epämääräisiin oletuksiin ja epäilyihin.

Esimerkiksi masentunut ei halua pitää yhteyttä, koska haluaa olla omissa oloissaan. Toinen taas miettii, että nyt se on suuttunut. Tällaista tapahtuu yllättävän usein. Huolehdi siitä, että et itse sorru samaan.

7. Luo hyvä suhde itseesi

Ihmiset, joilla on hyvä suhde itseensä, viihtyvät hyvin myös toisten seurassa. Toiset ihmiset toimivat nimittäin peileinämme. Jos kunnioitat itseäsi, kykenet kunnioittamaan muita ja myös sinua kunnioitetaan. Samoin on luottamuksen, arvostuksen ja rakkauden laita: Se, miten kohtelet itseäsi, näkyy muiden kohtelussa sinua kohtaan.

Varmistaaksesi hyvät ihmissuhteet elämässäsi kunnioita, arvosta ja rakasta itseäsi. Voit vaikka piirtää itsestäsi kuvan, jossa olet itsesi paras ystävä. Mieti sen jälkeen, miten kohtelisit häntä, jos hän olisi sinun paras ystäväsi. Usko tai älä, olet sen ansainnut!

8. Luo positiivista fiilistä

Joku fiksu on joskus sanonut, että ihmiset eivät muista sitä, mitä olet heille sanonut tai tehnyt. He muistavat tunteen, jonka olet heidän mieliinsä jättänyt. Luo siis positiivisia tunnetiloja ja varmista menestyksesi ihmissuhteissa.

Tämä ei tarkoita sitä, ettetkö voisi ottaa esiin ikäviä asioita. Olennaista on se, miten tuot ne esille. Harva jaksaa kuunnella valittajia, optimisteja kylläkin. Suhtaudu siis asioihin toiveikkaasti ja näe asioissa kolikon parempi puoli.

Ongelmat voi aina nähdä haasteina ja niihinkin voi suhtautua ratkaisua etsien. Ihmisissä kannattaa keskittyä siihen, mikä heissä on hyvää. Omat heikkoutensa he tunnistavat ilman sinuakin.

9. Hyväksy

Jokaisen ihmisen perustarpeisiin kuuluu hyväksytyksi tuleminen. Monet ihmiset hakevat hyväksyntää muilta tavalla tai toisella.

Totuus on kuitenkin se, että hyväksyntä lähtee omasta itsestä. Hyväksy siis itsesi sellaisen kuin olet. Hyväksymällä itsesi kykenet hyväksymään myös muut sellaisena kuin he ovat. Hyväksy myös se tosiasia, että et voi muuttaa muita kuin itseäsi.

10. Kuuntele

Kuunteleminen on äärimmäisen jalo taito. Jos osaat kuunnella muita heidät hyväksyen ja heitä kunnioittaen, sinulla tulee olemaan aina ystäviä.

Olet varmasti kuullut sanonnan, että ihmisellä on syystä kaksi korvaa ja vain yksi suu. Sillä on taatusti myös ihmissuhteissa merkityksensä, joten hyödynnä tätä oppia.

Kun ihmisellä on huolia hän kaipaa kuuntelijaa, ei neuvojaa. Jos kykenet kuuntelemaan ilman, että neuvot ja teet päätöksiä muiden puolesta, olet jo mestarillisella tasolla. Neuvojen sijaan voit esittää eteenpäin vieviä kysymyksiä, kuten ”Miten haluaisit asian olevan?” tai ”Miten haluat minun sinua auttavan?”

Meillä jokaisella on kyky ratkoa omat haasteemme, kunhan meille annetaan siihen tilaisuus.

11. Investoi ihmissuhteisiisi

Ihmissuhteiden hoitaminen vie aikaa ja vaivaa, mutta maksaa toki itsensä takaisin. Näe tämä investointina, joka kannattaa.

Olet joka tapauksessa joka päivä tekemisissä eri ihmisten kanssa, joten siitä kannattaa tehdä mahdollisimman mukavaa. Sitä paitsi elämässä tulee hetkiä, jolloin tarvitset sinulle tärkeiden ihmisten apua. Se voi olla esimerkiksi hetki, jolloin liittosi kariutuu, rahasi loppuvat tai tarvitset muuttoapua.

Ihmissuhdetaitosi voivat olla myös ponnahduslauta urallesi. Hyvää tyyppiä on helppo suositella tarvittaessa. Ryhdy siis hyväksi tyypiksi ja ota ilo irti ihmissuhteistasi!

Anne Karilahti, Valmentamo

X