Hyvinvointi

Life coach palveluksessasi: Oivalla oma roolisi

Teksti:
Anna.fi

Naisena oleminen on ihanaa: voi olla sekä äiti, vaimo, ystävä että uranainen. On kiva viettää iltoja ystävien kanssa, romanttisia hetkiä miehen kanssa, katsella lasten touhuja ja shoppailla kauniita vaatteita.

Vai onko? Onko totuus kuitenkin se, että työpäivän jälkeen riennät kotiin kaupan kautta pitämään huolta perheestäsi ja naisena oleminen on sinulle enemmän rasite kuin ihana mahdollisuus.

Miten voit nauttia naisena olemisen eri rooleistasi enemmän? Ota seuraavista vinkeistä vaarin.

1. Kartoita omat roolisi

Mieti, mitä rooleja sinulla on? Oletko äiti, vaimo, ystävä, tytär vai sisko ja mikä rooli sinulla on töidesi suhteen? Jotta voit löytää selkeyden elämässäsi, sinun tulee löytää selkeys myös eri rooliesi suhteen.

Kirjaa jokainen roolisi paperille ja mieti, mitä kukin rooli sinulle antaa ja mitä se ottaa? Mieti myös, onko sinulla riittävästi aikaa kaikille rooleillesi? Mieti myös, millaisia tunteita roolisi sinussa herättävät. Tuntuvatko roolit tasapainoisilta ja harmonisilta vai joltain muulta? Voit kirjoittaa jokaisen roolin perään, mitä ajatuksia se sinussa herättää.

Huomaat, että harjoitus avaa silmäsi.

2. Selkeytä tavoitteesi

Et voi saavuttaa tavoitettasi, jos sinulla ei sellaista ole. Siksi on hyvä rakentaa tavoite jokaisen roolin suhteen.

Tee jokaisen roolin kohdalla seuraava harjoitus.

  • Kuvittele, että vasemmalla näet itsesi roolissa nykyhetkellä ja oikealla itsesi tavoitteessa, jossa tunnet itsesi harmoniseksi ja nautit kyseisestä roolista.
  • Minkä eron huomaat?
  • Kirjaa tavoiteolotilasi ylös. Muista kirjata tavoitteesi myönteisesti eli ilman ei-sanaa. Esim. ”En ole väsynyt äiti”. => ”Minulla on energiaa nauttia äitiydestäni.”

Tavoitteen ei tarvitse merkitä sitä, että olet koko ajan jotain enemmän tai parempi. Olennaista on, että tunnet itsesi tasapainoiseksi ja harmoniseksi. Samoin on hyvä oivaltaa, että vähemmän on enemmän.

3. Toteuta tavoitteesi

Tavoite sellaisenaan tuntuu jo innostavalta, mutta on tärkeää myös toteuttaa se. Kun olet asettanut itsellesi tavoitteet, mieti mihin voit vaikuttaa ja mistä asioista voit päättää. Ruksaa jokainen tavoite, johon sinulla on vaikutusvaltaa. Huomaat, että mahdollisuuksia on ja paljon!

Tämän jälkeen on toimintasuunnitelman aika. Mieti, miten saavutat tavoitteesi ja millaisia askelia se sinulta vaatii. Askelten on hyvä olla niin pieniä, että niitä on helppo ottaa.

Huomio myös, että sinulla ei ole aikaa kaikkeen. Mieti, mistä olet valmis luopumaan. Hyvät suunnitelmat toteutetaan päivä kerrallaan. Halutessasi voit aamuisin kysyä itseltäsi, mikä auttaa minua tänään nauttimaan eri rooleistani tasapainoisesti ja harmonisesti. Alitajunta auttaa löytämään vastauksia juuri sinulle sopivalla tavalla.

4. Ota aikaa itsellesi ja eri rooleillesi

Tähän asti sinun aikasi on saattanut hujahtaa työn ja perheen puitteissa. Jossain vaiheessa saattaa kuitenkin käydä niin, että arki muuttuu tylsäksi, ilottomaksi ja rutiininomaiseksi ja huomaat kaipaavaasi jotakin muuta.

Löytämällä aikaa omille rooleillesi löydät taas elämänilosi. Esimerkiksi ystävän kanssa vietetty parituntinen maksaa itsensä monin verroin takaisin. Ystävän kanssa voit jakaa asioita, joista et muiden kanssa voi puhua. Tapaamisen jälkeen olet iloinen oma itsesi, josta perheesikin nauttii.

5. Ole läsnä perheellesi

Kun olet selkeyttänyt omat roolisi, voit keskittyä olennaiseen. Kun olet perheesi kanssa, olet perheesi kanssa. Samalla tiedät, että jonain toisena hetkenä sinulla on aikaa työllesi, parisuhteellesi, ystävillesi jne.

Läsnäolo tarkoittaa sitä, että olet myös henkisesti läsnä. Tunnistat varmaan hetken, kun olet kotona, mutta samalla ajatuksesi ovat töissä tai päinvastoin. Tämä on fyysistä läsnäoloa. Kun olet henkisesti läsnä, keskityt myös ajatuksissasi niihin asioihin, jotka ovat siinä paikassa ja hetkessä.

Läsnäolo tekee sinut ystävällisemmäksi ja tasapainoisemmaksi. Siitä on iloa sinulle ja perheellesi. Läsnäolevana tunnet kiitollisuutta ja näet hyvät asiat ympärilläsi. Toisin sanoen nautit elämästäsi.

6. Nauti parisuhteestasi

Parisuhde on hyvin olennainen asia elämässä, ja siitä on hyvä pitää huolta. Muuten se katoaa tai muuttuu riippakiveksi. On hyvä, että otat aikaa parisuhteellesi säännöllisesti, sillä joskus on hyvä olla pelkästään vain vaimo.

Parisuhteen hoitaminen ei tarkoita välttämättä viikonloppulomaa Pariisissa, vähempikin kyllä riittää. Tärkeintä on, että kahdenkeskistä aikaa puolison kanssa löytyy.

Parisuhteeseen investoiminen on myös asia, joka maksaa itsensä takaisin. Lapsillakin on parempi olla, kun vanhemmat voivat hyvin.

Unelmatilanteessa parisuhteelle on aikaa viikoittain, mutta se harvoin onnistuu. Hyvänä tavoitteena voisi olla vaikka yhteinen päivä kerran kuukaudessa.

7. Kuuntele itseäsi – nauti elämästäsi

Olennaista elämästä nauttimisessa on se, että olet oma itsesi. Jotta voit olla oma itsesi, sinun tulee kuunnella itseäsi. Itsensä kuunteleminen voi joskus olla vaikeaa, mutta sitä voi harjoitella vaikka päiväkirjan avulla.

Päiväkirjaan voi kirjoittaa päivän mittaan nousseita ajatuksia ja tuntemuksia. Tunteiden kuunteleminen on itsensä kuuntelemista ja sitä kautta löydät tasapainon ja mielenrauhan. Mielenrauhasta ja tasapainosta käsin löydät myös sopusoinnun eri rooliesi kesken.

Olivatpa elämäsi roolit sitten mitä tahansa, olennaista on että olet omat itsesi. Tarkoituksena ei ole esittää roolia!

Anne Karilahti, Valmentamo

X