Työ ja raha

Onko sinulla huono esimies? Lue 6 syytä, miksi hirviöpomoa kannattaa arvostaa

Kliseinen sanonta ”se mikä ei tapa, vahvistaa” pitää paikkansa ainakin työelämässä. Surkeasti alaisiaan johtavasta esimiehestä on sinulle hyötyä, jos valittamisen sijaan opettelet ottamaan opiksi hänen virheistään.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Colourbox

Kliseinen sanonta ”se mikä ei tapa, vahvistaa” pitää paikkansa ainakin työelämässä. Surkeasti alaisiaan johtavasta esimiehestä on sinulle hyötyä, jos valittamisen sijaan opettelet ottamaan opiksi hänen virheistään.

1. Saat paksun nahan

Jos pomosi syyttää sinua asioista, joihin et ole voinut vaikuttaa, hänen käytöksensä paljastaa, ettei hän itse ole tilanteen tasalla. Sen sijaan, että antaisit haukkujen lannistaa itsesi, opettele suhtautumaan tylytykseen neutraalisti. Esimiehesi reaktio kertoo enemmän hänen omasta osaamisestaan ja epävarmuudestaan kuin sinun ammattitaidostasi. Älä siis ota moitteita henkilökohtaisesti, vaan kasvata itsellesi paksu nahka.

Lue lisää: Voidaanko lopettaa riitely?

2. Opit kyseenalaistamaan auktoriteetit

Räyhäävä, muita syyllistävä pomo on usein joutunut itse liian suuriin saappaisiin. Hän pitää paljon melua ohjatakseen huomion pois omista virheistään. Usein alaiset eivät uskalla kyseenalaistaa kovan oloisen pomon osaamista tai sanoa tälle vastaan. Johtajan titteli ei kuitenkaan automaattisesti tee kenestäkään kaikkitietävää.

Jos tyydyt vain myötäilemään esimiehesi oikkuja, joudut ennemmin tai myöhemmin pomosi syntipukiksi hänen yrittäessään pelastaa omaa nahkaansa. Jos tiedät, että olet itse oikeassa ja pomosi väärässä, sano se.

Lue lisää: Miten menestyä työelämässä? Näin onnistut uudessa työpaikassa

3. Opit ottamaan haluamasi

Huono esimies ei ole kiinnostunut alaistensa tavoitteista tai kehittymistarpeista. Voi myös olla, että esimies ei yksinkertaisesti tajua liian hellävaraisia vihjeitä esimerkiksi ylennystoiveista. Tällaisen pomon kanssa sinun on pakko oppia avaamaan suusi ja pitämään huoli omasta edustasi. Et voi olettaa, että muutenkin hukassa oleva esimies veisi sinua eteenpäin urallasi. Sinun on tehtävä se itse – eikä terve kunnianhimo ole koskaan haitannut ketään työelämässä.

Lue lisää: Kiltti tyttö ei pääse pomoksi

4. Opit organisoimaan

Tarkkailemalla surkean pomon käytöstä huomaat, kuinka paljon hänellä menee aikaa turhaan papereiden pyörittelyyn sekä ihmisten manipulointiin. Häntä seuraamalla opit helposti, kuinka itse tekisit asiat toisin ja tehokkaammin. Huonojen esimiesten ongelma on se, etteivät he uskalla kysyä neuvoa kollegoiltaan. Sehän paljastaisi heidän heikkoutensa. Asiat selviävät kuitenkin usein nopeammin apua pyytämällä ja tehokkaalla organisoinnilla.

Lue lisää: Vain uraohjus menestyy – Nämä työmyytit eivät pidä paikkaansa

5. Ymmärrät ihmissuhdetaitojen arvon

Olet varmasti nähnyt, miten pahaa verta huono esimies aiheuttaa koko tiimissä. Siksi ymmärrät, miten tärkeitä hyvän johtajan ihmissuhdetaidot ovat. Kaikille räyhäävä esimies kerää nopeasti alaistensa vihat niskaansa, eikä mikään yhdistä työyhteisöä yhtä tehokkaasti kuin kääntyminen omaa pomoa vastaan. Valitettavasti huonot johtajat eivät ymmärrä lopulta häviävänsä.

Lue lisää: Ehdottomasti esimiesainesta!

6. Luovuutesi alkaa kukoistaa

Koska et voi kysyä neuvoa pomoltasi tai luottaa tämän osaamiseen, sinun on oltava luova ja keksittävä ratkaisut itse. Selvästikään se, mitä esimiehesi tekee, ei toimi. Siksi sinun kannattaa alkaa ajatella asioita laatikon ulkopuolelta. Kokeilemalla rohkeasti ja luottamalla omiin ratkaisuihisi, voit päästä paljon pidemmälle kuin edelleen lähtöruudussa räpiköivä pomosi.

Lue myös:

Pomohoroskooppi Työntekijähoroskooppi 10 asiaa, joita menestyjät eivät sano

Lähteet: The Muse, Lifehack

X