Työ ja raha

Työskentele tehokkaammin – 8 käytännön vinkkiä

Teksti:
Anna.fi

Tuntuuko siltä, että töissä on aina kiire? Eikö aikaa jää ystäville ja harrastuksille? Opi käyttämään tahdonvoimaasi ja löydät tehokkaan työskentelyn salat.

Työskentele tehokkaammin – 8 käytännön vinkkiä

Tunnistatko seuraavan ihmistyypin? Hän etenee määrätietoisesti elämässään. Hän menestyy ja saa paljon aikaiseksi töissä, mutta aikaa riittää myös kuntoiluun, hemmotteluun ja ystäville. Mikä on hänen salaisuutensa?

– Kun menestyjiä on tutkittu, lahjakkuutta tärkeämpi ominaisuus on usein tahdonvoima. Menestyjät asettavat itselleen päämääriä ja hakeutuvat niitä kohti peräänantamattomasti. Heillä on sisua ja itsekontrollia, filosofian tutkija Frank Martela sanoo.

Martela on julkaissut kirjan Tahdonvoiman käyttöohje.

– Tiedetään, että ne ihmiset, joilla on eniten tahdonvoimaa, käyttävät sitä kaikkein vähiten arjessaan. He käyttävät kyllä tahdonvoimaa mutta lähinnä ennakointiin ja suunnitteluun.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos haluat mennä huomenna jumppaan, pakkaa jumppakassisi valmiiksi jo tänä iltana. Kun olet tehnyt itsellesi lähtemisen helpoksi, houkutus jättää jumppa väliin on pienempi.

Pelkkä kontrolli ei kuitenkaan riitä. Tavoitteeseen pääsee paremmin, jos osaa olla lempeä itselleen.

– Jos esimerkiksi myöhästyy deadlinesta, itseään ei kannata alkaa sättiä. Paljon tehokkaampaa on, kun antaa itselleen heti anteeksi ja alkaa sitten miettiä, mikä meni vikaan.

Sättiminen johtaa vain negatiiviseen mielentilaan, jolloin arviointikyky heikkenee eikä järkevää tilanneanalyysiä enää synny. Siis hallitse mielesi, jätä surkuttelu ja siirry eteenpäin huonoista fiiliksistä. Katso tapahtumaa realistisesti. Mistä myöhästyminen johtui? Mitkä tapahtumat johtivat tähän? Mitä olisit voinut tehdä toisin? Mitä teet seuraavalla kerralla eri tavalla?

Vaikka harva meistä haaveilee huippu-urasta, voi menestyjien kokemuksia hyödyntää ihan tavallisessakin työssä. Frank Martelan opeilla pystyt vähentämään kaaoksen tunnetta töissä ja sinulle saattaa jäädä jopa enemmän vapaa-aikaa.

1. Satsaa aamuun

Tahdonvoimaa on eniten hyvin nukutun yön jälkeen. Siksi urakkaan kannattaa tarttua heti aamulla.

– Minulla on tapana järjestellä työtehtäväni energiatasoni mukaan. Koska itselläni aamun tunnit ovat moninkertaisesti tehokkaampia kuin iltapäivätunnit, teen aina aamulla keskittymistä vaativia töitä, esimerkiksi kirjoitan, Martela sanoo.

2. Vähemmän nettiä

Usein Frank avaa sähköpostinsa vasta lounaan jälkeen. Aamutunnit ovat liian arvokkaita hukattaviksi nippelijuttuihin.

– Säädä meiliohjelmasi niin, että kone hakee saapuvat postit vain kerran tunnissa. Voit myös ottaa avuksesi esto-ohjelmia. FB Limiter tai Anti-Social estävät pääsysi someen joksikin aikaa.

3. Muistin avuksi

– Jos huomaan, että alan kesken kirjoittamisen pohtia jotain epäoleellista asiaa – esimerkiksi, että pitäisi varata hammaslääkäri – teen itselleni muistutuksen puhelimeen iltapäiväksi. Kun tiedän, että puhelin muistuttaa minua siitä myöhemmin, ei tahdonvoimani ja keskittymiseni kulu asian miettimiseen.

Kannattaa myös koota muistilistoja ja palata niihin loppupäivästä tai muuna sopivana hetkenä.

4. Hoida yksi asia

Tuntuuko, että hoitamattomat työt kaatuvat niskaan? Kun keksit jonkin pienen jutun, jonka pystyt hallitsemaan, vyyhti alkaa aueta.

Jos sinulla on esimerkiksi puheluja hoitamatta, aloita niistä. Käytä tahdonvoimaasi ja hoida puhelut pois. Päätä sitten, että tästä eteenpäin hoidat vastaamattomat puhelut aina saman päivän aikana. Kun huomaat, että selviät tästä, saat itsevarmuutta järjestellä muitakin kasautuneita töitäsi. Hallinnan tunteesi palaa.

5. Siivoa postisi

Tavoitteen voi jakaa myös osatavoitteisiin. Jos sähköpostilaatikkosi pursuaa tavaraa, voit jakaa urakkaa monelle päivälle. Tärkeintä on, että aloitat ikävän homman etkä enää lykkää sitä.

– Paras tapa tässä on huijata itsensä aloittamaan. Sovi esimerkiksi itsesi kanssa, että siivoat meilejäsi joka päivä varttitunnin. Ei sen enempää. Kun urakalla on selkeä takaraja, siihen on helpompi tarttua.

Pian huomaatkin, että olet siivonnut koko meiliboksisi ja työpöytäsi siihen päälle. Kun asiat nytkähtävät liikkeelle, motivaatio syntyy kuin itsestään.

– Ryhdikkyydellä on tapana siirtyä myös muille elämän osa-alueille. Sähköpostikaaoksen haltuunotto voi näkyä vapaa-ajalla esimerkiksi kuntoiluintona tai kodin suursiivouksena. Hallinnantunne ruokkii itse itseään.

6. Karsi valintoja

Jokainen valintatilanne verottaa voimia ja vie palan tahdonvoimaamme. Jo ennen työpäivän alkua olemme tehneet kymmeniä päätöksiä. Mitä syön aamupalaksi? Millä menopelillä menen töihin? Jotta energiaa riittäisi vielä tärkeisiin päätöksiin, valintatilanteita kannattaa karsia.

Barack Obama pukeutuu vain harmaisiin tai sinisiin pukuihin. Kun häneltä kysyttiin miksi, hän vastasi säästävänsä resurssinsa tärkeisiin päätöksiin: ”En halua tehdä päätöksiä siitä, mitä syön tai mitä puen päälleni. Minulla on muutenkin jo aivan liikaa asioita päätettävänäni.”

Tärkeät päätökset kannattaa tehdä aamulla, kun päivän tahdonvoima-annosta on vielä jäljellä. Jos tärkeä kokous on vasta iltapäivällä, minimoi päätöksesi ennen sitä. Anna työkaverisi valita lounasravintola ja ota sama annos kuin hänellä. Säästä voimasi todelliseen koetukseen.

7. Pidä taukoja

Jos ajattelua vaativa työ ei etene, pidä tauko. Laita puhelimen hälytys soimaan vartin päähän, ota mukava asento ja anna mielesi vaellella vapaasti. Kun kello piippaa, tartu taas hommiin.
Voit myös lähteä ulos kävelylle, mutta jätä tietokone ja kännykkä rauhaan. Netissä pörräys ei toimi taukona stressaantuneille aivoillesi.

Jos tämäkään ei auta, kannattaa vain hyväksyä se, että tänään et pysty kunnolla keskittymään. Tahdonvoimalla itsensä pakottaminen ei auta nyt asiaa. Siirry suosiolla sälähommien pariin.

8. Löydä motivaatiosi

Mieti, mitkä asiat motivoivat sinua. Minkä päämäärän eteen olet valmis tekemään töitä? Sitoudu päämäärän ainoastaan, jos olet kirkastanut sen itsellesi.

Motivoivat jutut tunnistaa siitä, että niitä tekee mielellään. Silloin ei tarvita tahdonvoimaa.

– Työssä pitäisi olla riittävästi hetkiä, jotka ovat palkitsevia. Silloin olemme kuin vahingossa myös tehokkaimmillamme.

On tärkeää löytää oma sisäinen motivaatio, koska pelkällä tahdonvoimalla töiden puskeminen käy hetken päästä liian kuluttavaksi. Jos jatkuvasti joutuu pakottamaan itseään, elämästä katoaa ilo. Silloin kannattaa alkaa miettiä alan vaihtoa.

Teksti: Kaisa Pastila
Kuva: Colourbox

Anna 44/2013

X