Hyvinvointi

Uusin askelin onnellisuuteen

Teksti:
Anna.fi

Ota vastuu omasta onnestasi! Onnellisuusprofessori Markku Ojanen kertoo, miten se tapahtuu.

Uusin askelin onnellisuuteen

Oletko niitä, joiden mielestä onnellisuutesi puute on jonkun muun syytä? Onko lasisi puolityhjä ennemmin kuin puoliksi täysi? Et ole yksin, sillä 70 prosenttia ihmisistä on pessimismiin taipuvaisia. Se onnekkaampi 30 prosenttia saa geeniperimästään tukea positiiviselle ajattelulleen.

Tätä mieltä on onnellisuutta tutkinut emeritusprofessori Markku Ojanen. Hänen mukaan on kuitenkin virhe luulla, että onnellisuus lankeaisi kenellekään itsestään. Onnellisuus on mielentila, jonka eteen voi – ja pitää – tehdä työtä.

Kurssi pois katkeruudesta

On asenteita, jotka ovat Ojasen mielestä vahingollisia ja suorastaan estävät onnellisuuden. Niitä ovat ainakin täydellisyyden tavoittelu, katkeroituminen ja uhriksi asettuminen. Etenkin katkeroitumisen prosessi on pohdituttanut psykologeja.

– Usein katkeruuteen on olemassa oikeita syitä. Mutta miksi toiset selviävät kokemistaan vääryyksistä katkeroitumatta ja saattavat jopa kukoistaa, kun taas toiset jäävät kokemuksiinsa kiinni ja katkeroituvat?

Tähän mekanismiin ei Ojasen mukaan ole löytynyt mitään yksiselitteistä vastausta. Ne optimistisuuteen tai pessimistisyyteen kallistavat geenitkin selittävät vain pienen osan. Yksi katkeroitumiselta suojeleva tekijä saattaa olla se, jos vaikeuksissa saa tukea edes yhdeltä ihmiseltä. Katkeroituneen elämästä on voinut puuttua tällainen lähimmäinen.

– Voi olla, että jos kääntää kurssin pois katkeroitumisesta, kyseessä on tietoisempi prosessi. Ihminen voi ajatella, että ei tästä tule mitään, jos en ota itseäni niskasta kiinni.

Katkeroituminen liittyy usein siihen, että kokee olevansa uhri, mutta uhriutua voi ilman katkeruuttakin.

– Itsensä uhrina näkeminen on todella vahingollista. Silloin ei ota vastuuta omasta elämästään, eikä liioin onnellisuudestaan.

Asioiden liiallinen kaivelu ei sinällään auta eteenpäin. Elämä voi muuttua vain, jos sitä muuttaa tässä ja nyt.

– Vuosienkaan terapiasta ei ole hyötyä, jollei ryhdy ottamaan vastuuta juuri tästä hetkestä, jota nyt elää. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta silti se on tavoite, johon pitäisi pyrkiä.
Miten onnelliseksi tullaan?

Teksti: Sanna Puhto
Kuva: Colourbox.com

X