Ihmiset ja suhteet

Ihastun toisiin

Teksti:
Tiina Komi
pariskunta halaa

Parisuhde ei suojaa rokotuksen tavoin ihastumiselta. Onnellisessakin suhteessa elävä voi ihastua ulkopuoliseen. Tosin hyvä, molempien tarpeita tyydyttävä parisuhde vähentää ihastumisen tarvetta.

Satunnaiset ihastukset ovat arjen ilopilkkuja. Ihastuttavien ihmisten kohtaaminen rikastuttaa elämää.

Ihastumisessa on eri tasoja. Työkaverin osaaminen, ystävän huumori tai naapurin reippaus herättävät ihastusta. Kyse ei kuitenkaan ole vielä sellaisista ihastuksen tunteista, jotka vievät jalat alta.

Ihastumisen kokemus on yksilöllinen. Yksi hurmaantuu viattomasti vähän väliä, toinen taas järkyttyy syvästi omista tunteistaan. Monet suhtautuvat tunteeseen ohimenevänä väreilynä, mutta on ihmisiä, jotka ovat pian valmiita jättämään parisuhteensa ja ratsastamaan uuden ihastuksen kanssa kohti auringon laskua.

Kotilääkärin nettikyselyyn vastanneista yli kolmannes oli sitä mieltä, ettei hyvässä parisuhteessa ihastuta ulkopuolisiin. Enemmistön mielestä ihastuminen on kuitenkin normaalia.

- Ihastuminen toimii peilinä ja kertoo ihastujalle, mitä hän tarvitsee ja kaipaa juuri nyt, sanoo parisuhdetyötä tekevän Kataja ry:n toiminnanjohtaja Liisa Välilä.

Kuule ihastuksen viesti

Heijastamme ihastuksen kohteeseen piirteitä ja ominaisuuksia, joita tarvitsemme. Esimerkiksi, jos kaipaamme läheisyyttä ja lämpöä, saatamme ihastua työkaveriin, jolla on tapana halailla. Tai kuuntelijan puutteessa elävä ihastuu hyvään keskustelijaan. Arvostuksen ja ihailun kaipuukin voi altistaa ihastumiselle.

Ulkopuoliseen ihastuminen voi toimia myös keinona vältellä kipeiden tai vaikeiden asioiden esiin nostamista omassa parisuhteessa. Ihastus on kuin peitto, jonka suojaan voi kääriytyä.

- Tunteeni eivät kerro puolisostani vaan minusta. Vieraaseen ihastuminen ei tarkoita sitä, että omassa puolisossa on jotain vikaa, hän on huono tai väärä kumppani.

Ihastus viestii meille asioista, joita emme välttämättä edes itse tiedosta. Siksi on tärkeä kysyä itseltään, miksi ihastuin juuri nyt ja juuri tähän ihmiseen. Tunteen takaa löytyy usein rakkauden ja huomioin toiveita. Kun tiedät, mitä haluat ja tarvitset, voit saavuttaa haluamasi ilman tykästyksen kohdettakin.

Ihastuksella on herkkyyskautensa aivan kuin polkupyörällä ajamaan oppimisessa. Tietyissä olosuhteissa ja elämäntilanteissa ihastuminen on todennäköisempää kuin toisissa. Esimerkiksi pikkulapsivaihe ja erilaiset kriisit, kuten puolison sairastuminen, voivat altistaa ihastumisille. Myös omaan elämänkaareen liittyvät kehitysvaiheet voivat tehdä meistä herkkiä ihastumaan ulkopuoliseen.

Ihastuminen kertoo muutostoiveista ja kaipuusta parempaan. Ihastuksen kohde saatetaan nähdä vastauksena omiin toiveisiin. Hänellä on juuri sitä, mitä itseltä puuttuu. Todellisuus voi olla toista.

Sijoitamme ihastuksen kohteeseen ominaisuuksia, joita hänessä ei aina edes ole. Jos ihastus on muuttumassa vakavaksi, on hyvä miettiä, mitä kuvittelee toiselta saavansa ja ovatko nämä toiveet realistisia.

Olet vastuussa tunteistasi

Ihastuksen tunne on auvoisa. Ihastus voi toimia kuin vitamiinipiikki. Se antaa valtavasti energiaa, voimaa ja iloa. Tunne valaisee harmaata arkea kuin kevätaurinko lumihankea. Elämä hymyilee. Jos ihastuksen kohde on työkaveri, työntekoon tulee uutta kipinää. Aamulla on kiva nousta ylös, laittautua ja tanssahdella töihin.

Mitä pidempään ihastus jatkuu, sitä ristiriitaisemmaksi tunteet muuttuvat. Hämmennys ja syyllisyys alkavat kalvaa ja epätietoisuus tulevasta kaihertaa.

Tunne voi olla täysin yksipuolinen. Se voi olla myös nuoruuden kaukorakkauksien kaltaista salaista palvontaa. Molemminpuolinen ihastus voi johtaa tunteista tekoihin, jos ihastumisen tunteita ruokitaan ja niille annetaan tilaa. Tunteita voi sekä ruokkia että sammuttaa ajatusten ja tekojen avulla.

Jokainen on vastuussa omista tunteistaan. Tunteet sinänsä eivät ole vääriä tai vaarallisia, mutta se miten tunteen vallassa toimii, voi olla väärin.

- Tunteiden ei pidä antaa määrätä valintojamme. Ihastuessa kannattaa pitää järki kädessä.

Entä kannattaako ihastumisesta kertoa puolisolle? Liisa Välilä neuvoo punnitsemaan tunteidensa vakavuutta sijoittamalla sen asteikolle nollan ja kympin välille. Nolla-asteinen ihastus on huoletonta, näitä tulee ja menee -tyyliin. Kympin ihastus on todella vakavaa.

- Lievistä ihastumisista ei välttämättä kannata kertoa puolisolle. Vakavasta 9-10-luokan ihastumisesta puolestaan voi olla hyvä jutella jonkun ulkopuolisen kanssa ennen kuin tekee mitään. Parit ovat erilaisia ja kannattaa sopia etukäteen suhteen rajat ja pelisäännöt.

Voimme vaikuttaa omiin tunteisiimme monin tavoin, esimerkiksi pitämällä huolta tarpeistamme. Parisuhdetta vaalimalla voi suojautua ihastumisia vastaan.

- Mitä etäisemmäksi suhteen kumppaniin päästää, sitä suuremman tilan antaa uusille ihastuksille.
Useimmat ihastuvat muihin parisuhteesta huolimatta. Se on luonnollista eikä siitä kannata tehdä ongelmaa. Suurin osa antaa ihastuksen tunteen hiipua itsestään. Parisuhteissa arvostetaan ja vaalitaan uskollisuutta.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja Liisa Välilä, Kataja ry.

Tietoa parisuhteesta ja kursseista: www.katajary.fi

X