Terveys

Saatko auringosta punoittavia läiskiä ja näppylöitä iholle? Aurinkoihottuma voi ilmaantua mille tahansa ihotyypille - näin tunnistat

Aurinko- eli valoihottuma oireilee yleensä silloin, kun iho ei ole vielä tottunut aurinkoon. Paras keino ehkäistä kutinaa, punoitusta ja näppylöitä aiheuttavaa vaivaa on suojautua UV-säteiltä vaatetuksen ja korkean suojakertoimen avulla.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Aurinkoihottuma kiusaa yleensä kesän ensimmäisinä lämpiminä päivinä.

Aurinko- eli valoihottuma oireilee yleensä silloin, kun iho ei ole vielä tottunut aurinkoon. Paras keino ehkäistä kutinaa, punoitusta ja näppylöitä aiheuttavaa vaivaa on suojautua UV-säteiltä vaatetuksen ja korkean suojakertoimen avulla.

Alkukesän aurinko aiheuttaa oireita joka viidennen suomalaisen iholle. Valo- eli aurinkoihottuma on auringon ultraviolettisäteilystä johtuva ihosairaus, joka kiusaa auringosta nauttivia yleensä loppukevään tai kesän ensimmäisinä lämpiminä päivinä. Oireilu helpottuu kesän mittaan, kun iho ehtii tottua aurinkoon.

– Aurinkoihottumasta kärsivän iho reagoi aurinkoon poikkeavasti siten, että ultraviolettisäteily aiheuttaa iholla tulehdusreaktion. Ihottuma oireilee yleensä voimakkaana kutinana, punoituksena ja näppylöinä muutama tunti auringossa oleilun jälkeen, ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta sanoo.

Oireet vaihtelevat lähes huomaamattomista vaikeisiin

Tyypillisin aurinkoihottumamuoto on Huttusen mukaan monimuotoinen valoihottuma, jonka aiheuttamat punoittavat ja kutisevat ihomuutokset kehittyvät useimmiten rintakehälle, käsivarsiin, ranteisiin ja kädenselkiin.

– Aurinkoihottuma ilmestyy sellaisille alueille, jotka altistuvat auringolle pitkästä aikaa. Kasvoilla oireilua esiintyy hieman harvemmin, sillä kasvojen iho on tottunut saamaan aurinkoa pieninä annoksina ympäri vuoden, hän sanoo.

Huttusen mukaan mikään tietty ihotyyppi ei ole toista alttiimpi aurinkoihottumalle.

– Aurinkoihottuman kohdalla ei ole merkitystä, kuinka hyvin iho muuten kestää aurinkoa, vaan myös esimerkiksi helposti ruskettuva ja harvoin palava voi sairastaa aurinkoihottumaa. Perimmäinen syy aurinkoihottumalle on epäselvä.

Joskus aurinkoihottuman taustalla voi olla ultraviolettisäteilyn ja tiettyjen lääkkeiden, kuten joidenkin psyyken-, särky- ja nesteenpoistolääkkeiden, yhteisvaikutus.

– Jotkut lääkeaineet voivat yhdessä auringon ultraviolettisäteilyn kanssa aiheuttaa ikäviä oireita. Siksi aurinkoaltistusta tulisi välttää tiettyjen lääkekuurien aikana, Huttunen sanoo.

Hänen mukaansa aurinkoihottuman kehittymistä voi pyrkiä ehkäisemään lähinnä auringonvalolta suojautumalla.

valoihottuma
Aurinkoihottuma oireilee yleensä voimakkaana kutinana, punoituksena ja näppylöinä muutama tunti auringossa oleilun jälkeen.

– Ultraviolettisäteilyltä kannattaa suojautua mahdollisimman peittävällä pukeutumisella sekä korkean suojakertoimen aurinkovoiteella. Jos on taipuvainen aurinkoihottumalle, suojakertoimeksi on hyvä valita 50. Kasvojen ihoa voi suojata myös leveälierisellä hatulla tai lippiksellä.

Aurinkoihottuma ei kasvata riskiä ihosyöville

Aurinkoihottuman hoidoksi riittää yleensä kotihoito.

Ihon tulehdusreaktiota voi Huttusen mukaan pyrkiä rauhoittamaan hydrokortisonivoiteen ja tarvittaessa omalle iholle sopivan perusvoiteen avulla. Jos ihottuma on erityisen paha, voi lääkäri määrätä siihen vahvempaa lääkevoidetta.

– Monimuotoinen valoihottuma lievittyy usein kesän mittaan ihon karaistumisen seurauksena. Aurinkoihottuma alkaa tavallisesti 20–30 vuoden iässä, mutta alttius häviää usein vuosien kuluessa itsestään.

Aurinkoihottuman ei ajatella olevan vaarallista tai altistavan ihosyöville.

– Tutkimusten valossa näyttäisi siltä, ettei aurinkoihottuman ja ihosyöpien välillä ole yhteyttä. Päinvastoin, aurinkoihottuma-alttius voi saada ihmisen suojautumaan auringolta tavallista paremmin ja siten vähentää myös ylimääräistä auringonottoa.

Huttunen kannustaa tarkistamaan, että käytetty aurinkovoide suojaa ihoa sekä UVA- että UVB-säteiltä.

– UVA- ja UVB-säteet vaikuttavat ihoon haitallisesti eri tavoin, minkä vuoksi kannattaa valita aurinkovoide, joka suojaa molemmilta. Monimuotoiselle valoihottumalle altistavat erityisesti auringon UVA-säteet, Huttunen sanoo.

X