Hyvinvointi

Hormonijooga auttaa vaihdevuosiin

Teksti:
Eija Niemeläinen

Tuloillaan olevat vaihdevuodet ja ristiriitaiset tiedot hormonikorvaushoidoista ovat saaneet naiset innostumaan hormonijoogasta. Siispä sinne!

Hormonijooga

Mikä laji?

Uusin tulokas joogasaleilla on hormonitoimintaa tasapainottava hormonijooga. Lajin on kehittänyt kaksikymmentä vuotta sitten brasilialainen psykologi Dinah Rodrigues. Suomeen lajin on tuonut joogaopettaja Anja Huovinen.

Hormonijoogan teho perustuu pumppaavan hengityksen ja venytysasentojen vaikutuksiin muun muassa munasarjoissa, kilpirauhasessa ja aivolisäkkeessä. Energisoivat harjoitukset ja meditointi tehostavat vaikutusta.

Hormonijoogan on sanottu aktivoivan kehon omaa hormonituotantoa ja siten hoitavan muun muassa PMS:ää, kuukautisiin liittyvää migreeniä, lapsettomuutta ja vaihdevuosioireita. Lisäksi se notkistaa kehoa, vahvistaa lihaksia ja parantaa mielialaa – aivan kuten muutkin joogamuodot.

Hormonijooga sopii yli 35-vuotiaille naisille, jotka haluavat ehkäistä vaihdevuosioireita. Harjoitusmuoto ei sovi raskaana oleville, rintasyöpää sairastaneille eikä endometrioosista kärsiville naisille. Sarjan teho vaihdevuosioireisiin on aina yksilöllinen, 1-2 harjoituskertaa viikossa riittävät useimmilla helpottamaan oireita.

Miksi kokeilin?

Laji herätti kiinnostukseni, koska olen viime vuosina kokeillut lähes jokaista uutta joogamuotoa. Toisaalta olen kärsinyt aina PMS-oireista ja herännyt viimeisen puolen vuoden aikana muutamia kertoja yölliseen hikipuuskaan. Suvun naisten varhaiset vaihdevuodet ovat saaneet minut odottavalle kannalle: kuumat aallot voivat piankin olla täällä – pysyvästi. Lisäksi minua kiinnostaa tietää, voiko joogaamalla oikeasti helpottaa vaihdevuosioireita tai jopa säästyä hormonikorvaushoidolta.

Millainen kokemus oli?

Tunnelma joogasalilla oli ennen tunnin alkua leppoisa. Anja toivotti jokaisen joogaajan erikseen tervetulleeksi. Ennen harjoitusta ryhmäläisillä oli aikaa vaihtaa kuulumiset ja ihmetellä Suomen yli pyyhkäisseen lumimyrskyn vaikutuksia.

Itse harjoitus lähti liikkeelle seitsemällä lämmittävällä liikkeellä. Liikkeet olivat sen verran rauhallisia, että niissä oli ensikertalaisenkin helppo pysyä mukana. Pääharjoitus sisälsi 14 vahvaa asanaa: kiertoliikkeitä, jotka kohdentuivat munasarjoihin, pään taivutuksia, jotka kohdentuivat kilpirauhaseen sekä hartiaseisonnassa tehtävät liikkeet, jotka kohdentuivat aivolisäkkeeseen. Hengitystekniikat vaihtelivat liikkeiden mukana.

Pääharjoitus oli fyysisesti sen verran vaativa, että se jäi osaltani puolitiehen. En osannut enkä oikein ehtinytkään yhdistää liikkeitä ja tarvittavia hengitystekniikoita toisiinsa. Silti minusta tuntui ihan järkeenkäyvältä, että monet vatsan alueelle kohdistuvat kiertoliikkeet saattaisivat oikein tehtyinä hyvinkin aktivoida munasarjojen toimintaa. Loppurentoutus meni osittain unen ja valveen rajamailla.

Tunnin lopussa nenäni alkoi vuotaa hillittömästi, olo tasoittui vasta myöhemmin illalla lämpimän juoman äärellä. Anja arveli, että se johtui liiasta yrittämisestä ja siitä, ettei kehoni ollut täysin valmis näin kovaan harjoitukseen. Voi olla, että harjoituksella oli vaikutusta myös seuraavan yön unen laatuun – nukuin todella sikeästi enkä herännyt aamulla edes kellon soittoon. Harjoituksen fyysisyys tuntui seuraavana päivänä lihaksissa ja nivelissä.

Yhden kokeilukerran jälkeen on mahdoton sanoa, onko hormonijoogalla vaikutusta vai ei. Laji kannattaakin aloittaa pidemmällä alkeiskurssilla, jonka jälkeen liikkeitä voi tehdä itsenäisesti kotona. Kirjallisuutta tutkimalla sain myös selville, että hormonijoogan vaikutuksia voi tehostaa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Ehkäpä sekin muotidieetti tulee sitten kokeiltavien listalle.

Missä voi kokeilla?

Viikonlopun- tai koko lukukauden kestäviä alkeiskursseja järjestetään pääkaupunkiseudulla ja kysynnän mukaan myös muualla Suomessa.

Lisätietoja: Anja Tuovinen: Joogataan, Dinahrodrigues.com

X