Hyvinvointi

Rauta tuo puhtia

Teksti:
Anna.fi

Jos voimat ovat vähissä ja väsyttää, rauta-arvot kannattaa tarkistaa. Kyseessä ei välttämättä olekaan pimeydestä johtuva syysväsymys.

Rauta tuo puhtia

Heikosta ja väsyneestä olosta on syksyllä helppo syyttää pimeyttä ja kaamosväsymystä. Oireet voivat kuitenkin varsinkin naisilla viitata myös raudanpuutteen tuomaan anemiaan, jossa punasolujen hemoglobiini eli verenpuna vähenee ja punasolut pienenevät. Koska hemoglobiini kuljettaa veressä happea, keho kärsii hapenpuutteesta. Myös aineenvaihdunta voi heiketä, koska rauta on osana monissa entsyymeissä, joita tarvitaan aineenvaihduntareaktioissa.

Muita raudanpuuteanemian oireita ovat kalpeus, huimaus, korvien humina ja sydämen tiheä syke. Kroonisesti sairaan sydän- tai keuhkotauti voi pahentua tai sepelvaltimotauti tulla esiin. Harvinaisia oireita ovat suun ja kielen limakalvomuutokset, nielemiskipu ja kynsien haurastuminen. Anemiaoireet kehittyvät usein niin vähitellen, että ihminen tottuu niihin eikä huomaa muutosta.

Naisen anemia ei olisi ihme, sillä Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan työikäiset naiset saavat ruuastaan rautaa keskimäärin alle suosituksen. Nuorilla työikäisillä taas energiaan suhteutettu raudansaanti jää alle suosituksen. Raudanpuuteanemia ei Suomen oloissa synny vain heikosta raudan saannista. Niukan saannin lisänä taustalla on usein verenhukka, kuten runsaat kuukautiset. Myös imeytymishäiriöt, kuten keliakia, voivat aiheuttaa anemiaa. 

Kasvu vaatii rautaa

Nuoren kasvupyrähdys vaatii paljon rautaa. Raudantarve voi jopa kolminkertaistua. Anemiariskissä ovat lähinnä kasvissyöjät, sillä kasvikset sisältävät niin sanottua ei-hemirautaa, joka imeytyy huomattavasti heikommin kuin eläinkunnan hemirauta. Kasvisten raudan imeytymistä tosin parantaa niiden C-vitamiini. Ehkä osin siksi raudanpuuteanemia on melko harvinainen vegaaneilla.

- Useimmat tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavat käyttävät myös monivitamiini- ja kivennäisainevalmisteita, sisätautien erikoislääkäri Tero Pirttinen sanoo.

Hyvin usein nuoruusiän raudanpuuteanemiankin syynä ovat runsaat kuukautiset. Joskus anemia on seurausta kroonisesta sairaudesta, kuten Crohnin taudista tai paksusuolen tulehduksesta.

Aikuisen miehen anemiaa aiheuttaa monesti suolistosairaus, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet, haavataudit, keliakia tai joskus pahanlaatuinen kasvain. Tilanne selviää mahalaukun ja suoliston tähystystutkimuksin. Myös naisilla tähystykset ovat tarpeen, jos kuukautisvuoto ei selitä anemiaa.

Raskauden aikana anemia on hyvin tavallista, koska äiti tarvitsee rautaa sekä omien että sikiön kudosten rakennukseen. Kiertävän veren määrä lisääntyy noin 40 prosentilla. Harvan odottavan äidin kehon rautavarastot riittävät tähän ilman rautalisiä. Neuvolassa rauta-arvoja seurataan tarkasti, joten anemia ei yleensä yllätä.

Kestävyys- ja himoliikkujat kuluttavat myös paljon rautaa. Rautavaje voi heikentää suorituskykyä, kun hapen kuljetus lihaksiin heikentyy. Anemia on silti runsaasti liikkuvilla harvinainen, sillä urheilijat pitävät yleensä huolta monipuolisesta syömisestä ja syövät usein myös ravintolisiä.

Ikääntyneellä anemian syynä on usein suolistoverenvuoto, joille esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö altistaa. Myös mahalaukun limakalvokato voi johtaa raudan puutteeseen, kun suolahapon eritys ja raudan imeytyminen heikkenevät. Limakalvokato voi aiheuttaa myös B12-vitamiinin puutteen. Sen seuraus on pernisiöösi anemia, joka saa aikaan hermosto-oireita.

 

Rautalisä korjaa tilanteen

Raudanpuuteanemia paljastuu verikokeesta. Luuydintutkimus voi olla tarpeen, jos tilan taustalla epäillään muita sairauksia. Todetun anemian hoitona on päivittäinen 100-200 milligramman rautalisä, joka korjaa anemian 2-3 kuukaudessa. Hoidon teho on syytä tarkistaa verikokeella ennen hoidon lopetusta. Isot annokset voivat aiheuttaa vatsanväänteitä, pahoinvointia ja ripulia.

Rautalisää ei kannata ottaa maidon tai maitopitoisen aterian, kahvin tai teen kanssa, sillä kalsium sekä kahvin ja teen polyfenolit heikentävät raudan imeytymistä. Kasvisyöjien paljon käyttämä soijaproteiini ja täysjyväviljan fytaatit vaikuttavat samoin, joskin soija ja täysjyvätuotteet myös sisältävät paljon rautaa. Appelsiinimehu tai muu C-vitamiiniherkku voi moninkertaistaa imeytymisen. Myös lihan ja kalan syöminen edistää raudan hyväksikäyttöä.

Runsaiden kuukautisten hoito vähentää raudanhukkaa. Kuukautisia voidaan harventaa käyttämällä pitkäkestoista tauotonta yhdistelmähormoniehkäisyä. Hormonikierukka lopettaa kuukautiset osalla käyttäjistä tai vähentää vuotoja. Vuodon aikainen traneksaamihappolääkitys niukentaa vuotoa. Joskus käytetään myös kohdun limakalvon lämpöhoitoja.

Älä syö suuria rautalisiä varmuuden vuoksi, sillä runsas liika rauta ei ole terveellistä. Se varastoituu sisäelimiin ja voi lisätä rappeuttavia hapettumisreaktioita. Väestötutkimuksen perusteella elimistön runsas varastorauta altistaa valtimonkovettumataudille ja sydänkohtauksille.

Alle prosentti väestöstä sairastaa perinnöllistä raudanvarastoitumistautia, jossa rauta imeytyy yliteholla. Raudan liikakertymä voi aiheuttaa sairaudessa kudosvaurioita ja haitata maksan, sydämen ja haiman toimintaa.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Tero Pirttinen, Tampereen Hatanpään sairaala

X