Hyvinvointi

Suojaudu turistin taudeilta

Teksti:
Anna.fi

Ulkomaanmatkasta voi nauttia turvallisesti, kun tekee pieniä, mutta ratkaisevia valintoja. Matkan onnistumiseksi voi tehdä paljon.

Suojaudu turistin taudeilta

Varovaisuus suojaa turistiripulilta

Mitä enemmän matkalla elää paikallisten ihmisten tavoin, sitä suuremmassa ripuliriskissä on. Riskialtteimmissa matkakohteissa jopa 60-80 prosenttia matkailijoista sairastuu turistiripuliin. Suuren riskin alueita ovat esimerkiksi Intian niemimaa, suuri osa Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. Ensimmäisten varovaisten päivien jälkeen ruvetaan rohkeammiksi, ja siksi turistiripuli iskee usein ensimmäisen lomaviikon lopulla.

Yleensä matkailijat osaavat varoa pahimpia vaaroja, kuten majoneesia, irtojäätelöä, löysiä kananmunia ja kraanavettä. Tyypillinen kompastuskivi on siistinnäköinen ravintola, jossa innostutaan herkuttelemaan vaikkapa ostereilla.

Pelkän ripuloinnin takia ei tarvitse mennä lääkäriin. Tavallinen turistiripuli menee ohi 2-3 päivässä. Jos tautiin kuuluu myös kova kuume tai on väristeleväinen, pahoinvoiva, tuntee itsensä selvästi kipeäksi tai ripulointi pitkittyy, on syytä lähteä lääkäriin.

Kun ripuli on päällä ja lentomatka edessä, voi käyttää loperamidia. Se on käsikauppalääke. Loperamidi hidastaa suolen tyhjentymistä niin, ettei tarvitse koko ajan juosta vessassa. Se kuitenkin hidastaa bakteerien erittämien myrkyllisten aineiden poistumista suolesta eikä paranna taudin syytä. Niinpä se ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön.

Jos matkakohteessa on vaikea päästä lääkäriin, voi hankkia ennen matkaa reseptillä antibiootteja. Tyypillisiä kuumeisen ripulin antibioottilääkkeitä ovat esimerkiksi siprofloksiini ja ofloksasiini. Antibiootteja ei kannata syödä liian helposti, sillä ne saavat monet mikrobikannat kehittymään vastustuskykyisiksi. Näin ne vähentävät mahdollisuuksia hoitaa bakteerien aiheuttamaa ripulia tulevaisuudessa.

Aktiivihiiltä ei kannata syödä lainkaan. Siihen imeytyvät kaikki nautitut lääkkeet, kuten malarialääkkeet.
Käsienpesun teho riippuu siitä, kuinka puhtaita vesi, saippua ja vesihana ovat. Kannattaa ajatella, että pesulla poistaa vain fyysisen lian, ja käsidesillä suojautuu haitallisilta mikrobeilta.

Monet kokevat saavansa apua maitohappobakteereista.

Tukosvaara kasvaa pitkillä lennoilla

Jos tietää, että veri on voimakkaasti hyytyvää, kannattaa ottaa rutiininomaisesti asperiinia ennen pitkiä lentoja. Myös reseptillä saatava hepariini vähentää hyytymäriskiä. Tukisukat ovat hyvä vaihtoehto, mutta tärkeintä on jaloitella usein lennon aikana. Istuessa jalkoja kannattaa jumpata, kuten pumppailla ja venytellä. Joskus pitkillä lennoilla näytetään tv-monitoreissa asahi-liikesarja. Sen mukana kannattaa venytellä, sillä se on kehitetty erityisesti lentomatkustajille ja sen voi tehdä istualtaan.

Matkalla kannattaa juoda paljon nestettä, kuten vettä tai mehua. Alkoholi, kahvi ja tee ovat nestettä poistavia, ja siksi niistä on haittaa.

Laskimotukoksesta voivat kertoa pohjelihaksen kipu ja turvotus, mutta voi käydä niinkin, ettei tukos anna oireita itsestään. Pahin pelko on, että tukos lähtee liikkeelle ja menee vaikkapa keuhkoihin, mikä voi olla tappavaa.

Laskimotukoksen riski kasvaa etenkin pitkillä, yli kahdeksan tunnin lennoilla. Huonolla tuurilla sen voi saada jo Kanarian-lennolla, jos siihen on taipumusta.

Kondomit mukaan matkalle

Seksitautien määrä on nousussa. Kaikki varmasti tietävät, että kondomin käyttö suojaa niiltä. Tieto on kuitenkin vain yksi elementti. Toinen on terveen ihmisen harhainen käsitys siitä, että hänen riskinsä on pienempi kuin muiden. Humaltuminen tietysti lisää riskinottoa. Osa ihmisistä on tietoisia riskinottajia, jotka lähtevät siitä, että kumitta on mukavampaa. Yksi syy tautiriskin aliarviointiin voi olla se, ettei tiedetä, että myös suuseksissä pitää suojautua kumilla.

Kondomien hankkimisen vaikeus voi yllättää matkalla. Niitä ei edes myydä kaikissa maissa ja monissa maissa ne ovat tiskin alla ja niitä saa vain, kun osaa pyytää. Lisäksi kaikkialta ei välttämättä löydy riittävän kookkaita kumeja. On myös hyvä muistaa, että kondomien kumi heikkenee kuumuudessa. Ulkomaalaisten kumien laatukin voi olla heikko, joten ne voivat rikkoutua helpommin kuin kotimaiset.

Jos taudin hoito aloitetaan jo matkalla, voi huonolla tuurilla saada lääkettä ilman tutkimuksia. Lääkkeiden valvonta ei ole kaikkialla samalla tasolla kuin EU:ssa, joten lääkkeet voivat olla tehottomia tai jopa vaarallisia kopioita. Niinpä kotiin palattua kannattaa käydä tutkimuksissa ja ottaa myös HIV-testi. Matkailuun liittyvien hivien määrä on lisääntynyt niin naisilla kuin miehilläkin, ja tartunnat tulevat useimmiten heteroseksistä. Miesten välisessä seksissä hiv-tartunnat ovat vähentyneet.

Silmätkin voivat palaa auringossa

Aurinkosuoja heikentää ruskettumista, mutta sen pelossa ei kannata jättää suojavoidetta käyttämättä; eihän palanutkaan iho näytä hyvältä. Aurinkosuojaa kannatta lisätä aina vedessä käynnin jälkeen, vaikka tuote mainostaisi itseään vedenkestäväksi. Täydellistä vedenkestävyyttä ei ole olemassakaan.

Palaneelle iholle voi laittaa hydrokortisonivoidetta.

Suojavoiteita ei suositella alle kaksivuotiaille lapsille. Näin siksi, että lapsen iho läpäisee kemikaaleja herkemmin kuin aikuisen. Voiteissa voi olla aineita, jotka ärsyttävät ihoa eikä niitä ole edes testattu alle kaksivuotiaille. Pienen lapsen ihon voi suojata vaatteilla.

Silmät kannattaa suojata auringon ultraviolettisäteilyltä. Valoärsytyksessä silmän sidekalvo voi palaa aivan kuten ihokin palaa auringossa. Silloin silmien sidekalvo tulehtuu. Silmät ovat valonarat, kipeät ja punoittavat. Pitkäaikainen valoärsytys lisää riskiä saada harmaakaihi.

Hienokaan hotelli ei suojaa denguelta

Jos haava tulehtuu pahasti, tarvitaan trooppisissa olosuhteissa antibiootteja. Jos ei olla kovin kuumassa, voi riittää se, että suihkuttelee haavaa ja laittaa sen päälle antibioottilapun.

Hienokaan hotelli ei suojaa vaarallisilta hyttysiltä, kuten dengue-hyttysiltä. Heti sadekauden jälkeen malaria-alueilla on malariahyttysiä ja joillakin alueilla on japanin aivotulehdusta levittävää hyönteistä. Riskialueita voi katsoa netistä THL:n Matkailijan terveysoppaan, Maailman Terveysjärjestön International Health and Travelin tai skotlantilaiselta Fit for travel -sivulta.

Dengue-hyttyset pistävät jopa auringossa. Siksi hyttyssuojaa kannattaa käyttää päivälläkin.

Kun sairastuu malaria-alueella kuumeeseen, ei pidä kuvitella tautia influenssaksi, vaan mennä malariatestiin.

Rabies-tartuntoja tulee Suomeen eniten Thaimaasta, Kiinasta ja Venäjältä. Siksi on vain järkevää, ettei näissä maissa ota syliinsä paikallisia kissoja, koiria tai apinoita.

Meduusan polttoon saa nopeasti ensiavun etikasta. Se toimii vastalääkkeenä. Hätätapauksessa etikan voi ostaa vaikka lähimmästä rantaravintolasta.

Lomalla onnettomuusriskiin suhtaudutaan kevyesti, eikä kypärää tai turvavyötä käytetä, koska eiväthän paikallisetkaan käytä. Kuitenkin monissa lomamaissa liikennekulttuuri on onnettomuusaltista, ja kalusto heikkoa. Lomalaisen kannattaa käyttää kypärää ja turvavyötä, jos sellaiset vaan saa käyttöönsä. Jos aikoo ajaa moottoripyörällä pitkiä matkoja, kannattaa ottaa mukaan oma kypärä.

Asiantuntijana erikoistutkija Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Teksti: Marja Aalto

X