Itsetuntemus

Näin teet unelmista totta

Teksti:
Anna.fi

Pieni pohdinta ennen suuren muutosprojektin alkua auttaa tajuamaan, oletko onnistumisen radalla vai kampitatko itse itseäsi. Meillä jokaisella on lupa onnistua!

Näin teet unelmista totta 2/6

Esteet voi purkaa. Miksi niin monet hyvät laihdutuksen ja kuntoilun aloittamiset epäonnistuvat? Miksi ei kannata toivoa, että pääsisi irti tupakasta? Entä miksi kaunis toive saada lisää onnellisuutta elämään ei sekään ole kovin järkevästi toivottu? Yksinkertainen vastaus on, että meidän oma mielemme toimii parhaiten, kun toiveet muotoilee oikein ja kun käy läpi, löytyykö toiveiden takaa rajoittavia uskomuksia, sellaisia kurjia välihuutoja, joissa oma mieli vetää maton jalkojen alta ennen kuin muutoksessa pääsee edes alkuun.

Vähemmän on enemmän. Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä kolme sellaista toivetta, jotka haluat ottaa työn alle juuri nyt. Ne voivat liittyä mihin tahansa elämässäsi.

Kolme on hyvä luku siksi, että liian suuri määrä projekteja yhdellä kertaa torpedoi hyvän yrityksen. Toisaalta, kun vetää pöytään useamman kuin yhden tavoitteen, on helpompi hahmottaa, mitä todella pitää tärkeimpänä ja se motivoi.

Sitten on hyvä miettiä, sopivatko nuo projektit tähän hetkeen elämässäsi. Ei ole realistista ajatella, että pääsisit irti tupasta tai iltasyömisestä, jos olet keskellä jotain suurta elämänmuutosta, kuten eroa tai työpaikan vaihtoa.

konkretisoi tavoitteesi. Seuraavaksi zoomataan tavoitteen konkreettisuuteen. Esimerkiksi toiveet: ”haluan olla onnellisempi” tai ”haluan kasvaa ihmisenä” ovat siitä huonoja toiveita, että ne ovat liian abstrakteja. Motivaatiotutkijat ovat huomanneen, että mitä abstraktimpi toive on, sitä suurempi riski toiveen esittäjällä on masentua. Et voi mitata, että olet onnellisempi kuin viime kuussa. Ihminen tarvitsee positiivista palautetta, jotta jaksaisi pysyä motivoituneena. Palautetta saa selkeistä onnistumisista, ja siksi tarvitaan selkeät, konkreettiset tavoitteet.

Onnellisuutta voi tavoitella pilkkomalla tavoitteen pieniksi, konkreettisiksi pyrkimyksiksi. Jos onnellisuutta vaikkapa syö se, että tilanteet kärjistyvät lasten kanssa jatkuvasti niin, että  loukkaukset lentelevät, voisi tavoite olla: selvitän ongelmat joustavasti ja empaattisesti. Siinä onnistumista onkin jo helpompi seurata.
positiivisuus vie perille. Tavoitetta ei kannata muotoille kielteiseksi. Esimerkiksi älä toivo, että haluat päästä irti tupakasta; silloin se, josta haluat eroon, on koko ajan ajatustesi keskiössä, eli tupakka täyttää ajatukset. Ajattele, että haluat kohti jotain, et irti jostain.

Tupakkaan, kuten myös laihuuteen, liittyy paljon mielikuvia, jotka voivat vaikuttaa alitajuisesti. Ne molemmat  on lastattu merkityksillä vaikkapa tyylikkyydestä ja seksikkyydestä. Vasta kun nuo tiedostamattomat mielikuvat tajuaa, voi ne kumota järjellä. Vaikkapa niin, että tupakointi ei todellakaan tee minusta coolia.

Kirkasta tahtosi

Kun olet muotoillut projektisi edelläannettujen ohjeiden mukaan, käy läpi seuraava kysymyssetti. Anna kohdille pisteitä 1–10, niin että 1 = vähän ja 10 = erittäin paljon. Pisteytys avaa silmät näkemään, uskotko omaan projektiisi.

1. Kuinka paljon projektisi on edistynyt?

On uuvuttavaa ajatella, ettei ole saavuttanut mitään. Siksi on hyvä tajuta, ettei ole nollapisteessä. Etkä voi enää olla siinä, koska olet jo alkanut pohtia tavoitetta.

2. Miten sitoutunut olet projektiin tällä hetkellä?

Itsearviointi herättää näkemään alitajuiset ajatukset. Sitoutumisen puute pitää käydä läpi.

3. Kuinka tärkeänä pidät projektia?

Merkityksen korostaminen motivoi.

4. Kuinka kyvykäs olet toteuttamaan projektisi?

Jos et usko itseesi, on syytä miettiä, mistä on kyse. Puuttuuko sinulta oikeasti resursseja voi onko alitajunnassasi rajoittava uskomus, joka väittää vaikkapa, että meidän suvussa kaikki naiset ovat lihavia eikä laihduttaminen voi onnistua.

5. Kuinka todennäköisenä pidät, että projektisi toteutuu?

Näe tavoite kirkkaana, se motivoi. Jos et voi nähdä, lisää itsetutkiskelua: miksi et usko projektiisi? Onko jokin syy, miksi et anna itsesi onnistua?

6. Kuinka stressaava projektisi on?

Mistä stressi kumpuaa? Puuttuuko sinulta välttämättömiä taitoja vai onko kuormasi liian suuri?

7. Koetko projektin vaikeaksi?

Tarvitsetko lisää resursseja? Onko aikataulu liian tiukka? Jos et voi keskittyä tähän projektiin, onko nyt oikea hetki sille?

8. Kuinka paljon positiivisia tunteita projektin ajatteleminen tuottaa?

Innostus antaa valtavasti energiaa. Ilman sitä projekti voi olla kuin kivireki. Hae lisää innostusta. Näe projektisi merkitys.

9. Kuinka paljon saat tukea projektiisi muilta ihmisiltä? Keneltä?

Kykenetkö hakemaan tukea? Älä jää yksin. Parhaiten onnistuvat ne, jotka eivät toimi yksin.

10. Pyrkiikö joku henkilö estämään projektisi toteutumisen?

Jos näin on, ole tarkkana, äläkä anna kenenkään johdatella sinua vaikkapa herkutteluun laihdutuskuurilla.

Asiantuntijana psykologi Ilona Rauhala

Henkilökohtaiset projektit -kysymyssetin ovat koonneet motivaatiopsykologian tutkijat, ja se on tehty tutkimuskäyttöön. Se on kätevä työkalu myös omien tavoitteiden pohtimiseen. Näet konkreettisesti edistymisen, kun käyt kysymykset läpi myöhemmin uudelleen.

Teksti: Marja Aalto

X