Terveys

Vatsavaivat kuriin – 20 vinkkiä

Tasapainoinen elämä heijastuu ja tuntuu myös vatsan seudulla ja suolistossa. Listasimme 20 vinkkiä, joiden avulla voit saada vatsasi rauhoittumaan.

Teksti:
Taru Jussila
Kuvat:
Istock

Tasapainoinen elämä heijastuu ja tuntuu myös vatsan seudulla ja suolistossa. Listasimme 20 vinkkiä, joiden avulla voit saada vatsasi rauhoittumaan.

1. Ehkäise ilmavaivat

Esimerkiksi pavut, herneet, sipuli, paprika, kaali ja omena saattavat muodostaa suolistossa kaasuja. Suolen venyminen puolestaan voi aiheuttaa kipuja.

2. Karta keinomakeutusaineita

…erityisesti silloin, jos olet taipuvainen saamaan ilmavaivoja ja turvotusta.

3. Valmista ruokasi huolella

Kun kokkaat ruokasi itse kotona, tiedät tarkkaan, mitä se sisältää.

4. Rauhoitu aterialle ja keskity ateriointiin

Pureskele ruokasi kunnolla. Leuan liikkeet vilkastuttavat sylkirauhasten toimintaa. Tiesithän, että ruuan sulaminen alkaa jo suussa?

5. Ethän saastuta elimistöäsi tupakalla?

Myös tupakka vaikuttaa laajalti vatsaan ja suolistoon. Se muun muassa heikentää mahalaukun ja ruokatorven välisen sulkijalihaksen toimintaa, mikä aiheuttaa närästystä.

6. Ota lääkettä vain tarpeeseen

Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet voivat laittaa vatsan ja suoliston koetukselle. Närästystä ehkäisevät, vatsahappoja neutralisoivat lääkkeet saavat vatsahapot laimentumaan, jolloin ruoansulatus ei lähde normaalisti käyntiin. Antibioottikuuri puolestaan tappaa suolistostasi sekä hyviä että huonoja bakteereja.

7. Muista myös mikrobeja

Antibioottikuurin yhteydessä ja sen jälkeen sisällämme olevia mikrobeja kannattaa ruokkia mahdollisimman terveellisellä ruokavaliolla, lisäkuidulla ja probiooteilla. Probiootit ovat terveyttä edistäviä mikrobeja. Niitä saat ravintolisänä purkista, funktionaalisista elintarvikkeista ja tietyistä ruoka-aineista. Esimerkiksi maitohappobakteerit ovat probiootteja. Probiootteja löytyy myös hapattamalla säilötystä kaalista, juureksista, sipulista ja kurkusta.

8. Säännöstele stressin määrää

Muun muassa syljeneritys vähentyy ja ruuansulatus heikkenee, jos stressi jatkuu pitkään. Vatsa ja suolisto reagoivat stressiin yksilöllisesti: yksi kärsii ripulista, toinen ummetuksesta, kolmas selittämättömistä kivuista ja neljäs närästyksestä. Stressi voi aiheuttaa myös ilmavaivoja ja ärsyttää paksusuolta. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen ja rauhallinen liikunta ovat hyviä tapoja laskea kierroksia.

9. Muista olla kiitollinen ja iloinen pienistäkin asioista

Nauru ja ilo lievittävät stressiä ja laukaisevat jännitystiloja.

10. Kokeile piparminttuöljyä stressivatsan rentouttamiseen

Piparminttu rauhoittaa sileää lihasta ja vähentää suoliston supistelusta aiheutuvaa kipua.

11. Syö rauhallisesti

Vatsa ei pidä hotkimisesta, eikä mieli.

12. Pidä huolta unestasi

Uni vaikuttaa vatsaan ja suolistoon sekä päinvastoin. Älä esimerkiksi nipistä päivälle lisäpituutta yöunista, vaan mene nukkumaan ajoissa. Elimistösi kestää voimakastakin painetta niin kauan kun uni pysyy kunnossa.

13. Älä ole tiukkapipo

Olet väärillä vesillä, jos oikein tai terveellisesti syöminen saa pannan kiristymään. 80/20-sääntö on hyvä: syö 80-prosenttisesti hyvin ja terveellisesti. Se riittää.

14. Muista nauttia ruuasta

Ruokaileminen hyvässä seurassa on yksi tärkeimmistä nautinnon ja mielihyvän lähteistä.

15. Keskity nykyhetkeen

Tärkeintä on tehdä oikeita valintoja tänään, eikä vain suunnitella tekevänsä niitä ensi viikolla, ensi kuussa tai syksyllä. Mieti kuitenkin muutamaa päivää edemmäksi ruokakaupassa, jotta tulet valinneeksi oikeita ostoksia. On helpompi syödä terveellisesti, kun keittiön kaapeista löytyy terveellistä syötävää.

16. Valitse kotimaista, luomua ja lähiruokaa

Ekologinen valinta on terveellinen ja turvallinen. Se tuo hyvän mielen, ja myös vatsasi kiittää.

17. Älä lannistu

Ravitsemustottumusten muuttaminen voi tuntua vaikealta, mutta muutosvastarinta on normaalia. Esimerkiksi uusiin makuihin tottumiseen tarvitaan 10–15 maistamiskertaa.

18. Tärkeintä on löytää itselle toimiva tapa rentoutua

Hengitys- ja rentoutusharjoituksista voi löytyä apu stressivatsan rauhoittamiseen. Esimerkiksi stressinhallinnan menetelmäkouluttaja Satu Pusa on ideoinut vatsanalueen rentoutusharjoituksen, joka on kuunneltavissa täällä.

Lue myös:

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Turvottaako tai kuriseeko vatsa? Syy voi olla suolistohiivan liikakasvussa

Gluteenittomalla ja sokerittomalla BE-ruokavaliolla eroon vatsavaivoista, väsymyksestä ja hiivasta?

X