Terveys 27.11.2011

Lempeä elämä: Kehon puhdistusoperaatio

Teksti: Anna.fi

Keho ei laske kaloreita. Se laskee ravinteita. Ne ovat kaksi aivan eri asiaa. Tämä on mullistavin oivallus, jonka olen oman elimistöni suhteen tehnyt. Kalorit kertovat ainoastaan määrästä, ravinteet laadusta. Kalorimäärä, jonka laitamme alas suustamme, ei kerro ravinnon laadusta vielä yhtään mitään. Voimme syödä määrällisesti vaikka kuinka paljon ja jäädä silti kokonaan vaille ravintoa.

Keho ei laske kaloreita vaan se laskee ravinteita

Keho on viisas ja laatutietoinen organismi, jota ei noin vain huijata. Se on jatkuvasti perillä siitä, annammeko sille tarpeeksi vai liian vähän ravinteita. Keho toimii myös mielen kanssa erottamattomassa yhteistyössä, eikä ole ohjailtavissa noin vain. Siitä todistavat ”tahdonvoimaan” ja “itsekuriin” perustuvat natsidieetit, jotka kariutuvat joko omaan kurjuuteensa tai palauttavat ohikiitävän äkkilaihtumisen kautta takaisin lähtöruutuun. Unohdetaan siis jo kaloritaulukot ja kaikki toimimattomat huijausmetodit kuten light-tuotteet ja keinotekoiset makeutusaineet! Ainoa tie kestävään hyvinvoivaan kehoon on virittäytyä sen kanssa sopusointuun ja tehdä yhteistyötä, joka tunnetaan nimellä kehonkuuntelu.

Oivallus kaloreiden ja ravinteiden erosta ei olisi omalla kohdallani ehkä koskaan ollut mahdollinen, ellen olisi elänyt aiemmin kurinalaista fitness-elämää ex-rakkaani, talousvaa’an kanssa. Ellen olisi pehmentänyt aivoparkojani synteettisillä makeutuaineilla, tukkinut kehoani viljalla, lihalla, maitotuotteilla ja liiallisella proteiinilla, en olisi ehkä ikinä tullut yhtä kurjaan jamaan. Olen onnellinen, että jouduin heräämään ajatukseen siitä, että jotakin on tehtävä toisin. Kiitän fitness-menneisyyttäni, koska ilman sitä en olisi ehkä koskaan tullut tietoiseksi happo-emäs-tasapainon tärkeydestä, joka on hyvinvointimme kannalta hyvin olennainen.

Smoothiet

Happo-emästasapaino on yksi kehomme tärkeimmistä tasapainoista. Me länsimaalaiset, jotka elämme täällä elintarviketeollisuuden keskellä, syömme paljon elimistöä happamoittavia ruokia, kuten (idättämättömiä) viljoja, valkoista sokeria, kovetettuja kasvirasvoja ja lihaa. Happamalle listalle lukeutuvat arvatenkin myös kahvi ja alkoholi, joiden kulutuksessa me suomalaiset olemme tunnetusti aika kunnostautuneita.

Ennen kuin aloin kiinnostua raakaravinnosta, olin pitänyt ruokavaliotani perusterveellisenä, jopa keskivertoa parempana. Söin paljon maitotuotteita ja olin ylpeä siitä, kuinka vähällä rasvalla “pärjäsin”. Vaikka olin jättänyt vehnän pois päivittäiseltä ruokalistaltani, käytin silti peruspolttoaineenani kaurapuuroa ja ruisleipää. Runsas lihansyönti happamoitti kehoani päivittäin, ja osteoporoosin pelossa tankkasin maitotuotteita. Kukaan ei vielä tuolloin ollut kertonut minulle, että emme tarvitse eläinproteiinia lihastemme ylläpitämiseen – kasvattavathan gorillatkin hurjan määrän lihasmassaa syömällä vihreitä lehtiä ja savea. Luulin syöväni riittävästi kasviksia, mutta todellisuudessa tuo määrä ei mitenkään riittänyt kompensoimaan kaikkea sitä, mitä valitsin happamoittavalta ruokalistalta.

Matkalla blenderiin

Oman ruokavalion tietämättömyydet olivat minulle vaikeita myöntää, olinhan opiskellut paljon ravitsemukseen liittyviä asioita ja tiesin fitness-harrastukseni myötä paljon enemmän kuin moni tavallinen peruskuntoilija. Huomasin kuitenkin muutoksen olotilassani ja etenkin ruuansulatuksessa, kun aloin vaihtaa happamoittavia ruoka-aineita vähitellen emäksisempiin. Ruoka suli huomattavasti paremmin ja nopeammin, samalla kaikki epämääräiset turvotukset ja kivistykset alkoivat tulla harvinaisemmiksi. Lopulta ne vähenivät radikaalisti ja jäivät kokonaan pois arkikuvioista.

Fiksuna kokonaisuutena keho pyrkii parhaansa mukaan tasapainoon happojen ja emästen välillä. Jos kuitenkin tarjoamme sille ainoastaan happamoittavaa ravintoa ja sysäämme kaiken työn sen omille harteille, se joutuu käyttämään hurjasti energiaa puhtaanapitotoimenpiteisiin. Happo-emästasapainolla on myös suora yhteys painoomme. Kehomme on suunniteltu selviytymään ja näin ollen se tekee kaikkensa suojellakseen viimeiseen asti tärkeimpiä sisäelimiämme. Niitä liiallisia happoja ja myrkkyjä, joita munuaiset, keuhkot ja iho eivät enää kykene yksin poistamaan kehosta, elimistö alkaa hätäsijoittaa rasvasoluihin. Mitä enemmän siis kehossa on happamuutta, sitä enemmän löytyy myös rasvaa ja appelsiini-ihoa. Jos keho taas on lievästi emäksinen, ei rasvasoluille ole tarvetta ja keho pysyy tasapainossa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Loogista, eikö?

Vihersmoothie

Pidän raakaravinnon suurimpana etuna sen alkalisoivaa vaikutusta. Se tuntuu nopeasti olossa mutta myös ulkoisessa olemuksessa. Tulen tässä blogissani jakamaan helppoja vinkkejä siihen, kuinka saat juurrutettua raakaravinnon etuja omaan ruokavalioosi ilman stressiä, suorittamista ja ravintoaineiden laskemista. Pysy siis kuulolla, aloitetaan alkalisointitalkoot yhdessä!

 Jutta

Kommentit (9)

Hei Jutta,

Ihan mielenkiinnosta haluaisin kysyä, että millaisia seurauksia viettämälläsi fitness-elämällä oli kehollesi? Olen itse parhaillaan mukana yhdessä nimeltä mainitsemattomassa valmennuksessa ja huomaan olevani ihan ähkyssä siitä kaikesta proteiini-määrästä ja pakko on ollut vähän soveltaa ohjeita oman olon vuoksi..

Kiva, jos ehdit vastaamaan 🙂
00

Varmaan hyvä tapa niille jotka voivat syödä raakoja kasviksia, vihanneksia, ja hedelmiä. Itse en voi nykyään syödä salaattiakaan raakana saamatta ripulia.

Olen allerginen mm. raaoille omenille, porkkanoille, ja useille muillekin juureksille. Pähkinöitäkään en voi syödä raakoina. Kypsennettyinä menee kaikki vihannekset, juurekset, ja kasvikset.

Kaikki ei sovi kaikille, ja allergisen /köyhän ei ole vara karpata…
00

Kiitos Jutta, mahtava ja innostava kirjoitus! Lisävinkkejä odotellessa 🙂

Mitä muuten tuo kauniin vaaleanvihreä smoothie pitää sisällään?
00

Ja mitä on tuon salaperäisen vihreän smoothien pinnalla, pähkinärouhettako se on, vai jotain paahdettua mitä? Myös punainen smoothie kiinnostaa…
00

kyökin puolella, ne ovat siitepölyrakeita 🙂

Jutalle vielä sellainen kysymys, että mitkähän ovat raakakeittiön puolella happamoittavimpia aineksia? Hedelmät varmaan ainakin? Entä mitä mieltä olet teen juonnista, onko sillä haittavaikutuksia? Nimim. kolmisen kuppia päivässä… (yrttiteetä enimmäkseen, ja lienee kuitenkin parempi kuin kahvia vastaava määrä 🙂
00

Accountant, on totta että ruuansulatuksia on hyvin erilaisia. Kehon normaali olotila on kuitenkin se, että se pystyy käsittelemään ruokaa luonnollisessa muodossaan, jota raakaravinto juuri on. Siksi onkin tärkeää, ettei siirtymää tehdä yhdellä kertaa vaan totutetaan kehoa vähitellen. Kypsennettyyn ja heikompilaatuiseen ruokaan tottunut suolisto on unohtanut, miten luonnollista ruokaa prosessoidaan, joten sille täytyy antaa vähän aikaa. Joillakin tämä prosessi voi olla pitkäkin, mutta mielestäni se on kuitenkin suunta, johon kenen tahansa kannattaa aina pyrkiä, olivatpa lähtökohdat millaiset tahansa. Allergiat ovat toki jossain määrin rajoittava tekijä mutta rahakysymyksen koen itse ennemminkin asennoitumisena. Pieni määrä laadukasta ravintoa on paljon parempi kuin halpa ja ravinneköyhä ”ruoka” (makaronit, pastat, valkoiset leivät ja einekset ylipäätään jne.), jota usein syödään paljon ja aiheutetaan sitä kautta ruuansulatukselle vain paljon huonompi tila. Itse pyrin ajattelemaan, että minulla ei ole varaa pahoinvointiin. Sairastaminen ja huonosti toimiva suolisto tulee paljon kalliimmaksi kuin ennaltaehkäisevä panostaminen laatuun. 🙂
00

Kyökin puolella, kuten Anni tuossa jo mainitsikin, niin vihreän smoothien päällä on siitepölyrakeita. Ne ovat käteviä kaikenlaisessa koristelussa, sanon niitä superfood-nomparelleiksi. 🙂 Punaisessa smoothiessa on kannun sisältö – persiljaa, marjoja, tammenlehtisalaattia ja banaania. Vihreässä sen sijaan romainesalaattia, päärynää, selleriä ja avokadoa, makeutuksena hunajaa.

Raakakeittiössä mitään erittäin hapanta ei ole, mutta jonkin verran happamoittavia ovat tuoreet puristetut hedelmämehut ja muistaakseni esimerkiksi curry ja auringonkukkaöljy löytyvät sieltä hieman happamien listalta. Sitten päästäänkin jo allkaalisten puolelle.

Kahvi on happamoittavaa, samoin vihreä ja musta tee. Juon itse jonkin verran kahvia nautinnon vuoksi, vaikka tiedänkin sen vaikutukset – liian tiukalle ei pipoa kannata kiristää. Jos luopuu asioista, jotka tuovat hyvää mieltä kohtuudella nautittuina, sekin voin kääntyä lopulta hapannnaamaisuudeksi. 🙂 Kokonaisuus ratkaisee! Yrttiteestä en kyllä keksi mitään huonoa sanottavaa, varsinkin kun valitsee yrtit ja niiden vaikutukset kehoa kuunnellen. Itsekin juon niitä paljon, yleensä valitsen teeheni ruuansulatusta edistäviä ja lämmittäviä yrttejä. Pariisissa ihastuin freessiin minttuteehen (siis ihan vain kuumaa vettä ja tuoretta minttua), joka on myös ruuansulatukselle täydellistä!
00

Testasin heti tuon vihreän smoothien ja voi että olikin ihanaa (kuten smoothiet yleensäkin :)! Niin yksinkertaista, mutta raikasta – tekee varmasti hyvää. Heitin vielä pätkän tuoretta inkivääriä sekaan, enkä lisännyt hunajaa kun päärynä oli niin valtava yksilö.

Totta, pipoa ei pidä kiristää liikaa, siksi itsekin juon joskus kahvikupposen – hyvä, laadukas tummapaahtoinen kahvi on nautinnon paikka. Minttuteelle menetin minäkin vuosia sitten sydämeni, mutta tuoreesta mintusta sitä en ole testannutkaan! Kuulostaa mahtavalta.

P.S. Innostuessani taidan spämmätä kommenttilootasi täyteen..
00

Kiitos vastauksestasi, Jutta Ruonansuu!

Asiassa on sellainen pointti että olen aina tykännyt syödä kasviksia – ja nimenomaan raakoina. Vuosi vuodelta vaan joudun yhä enemmän rajoittamaan niiden syömistä koska vatsani & elimistöni ei tykkää.

Olen moniallerginen astmaatikko, eikä minulla ole varaa leikkiä terveyteni kanssa. En tiedä mikä aine raaoissa kasvikunnan tuotteissa saa vatsani sekaisin ja elimistööni mm. flunssan oireet. Vastatkoon ken tietää! Sukulais-,tuttava-, ja ystäväpiirissäni on useita joille tulee samat oireet kuin itselläni on.

Kaurapuuroon en ole voinut koskeakaan aikoihin koska sekin aiheuttaa ripulia – ihan sama vaikka sen tekee veteen! Mm. äitini ja isäni ovat ihmetelleet samaa asiaa.

Olen maalaisnainen jolla on aikoinaan ollut kasvimaa, ja olen aina ollut innokas marjastaja… Perheeni ruuatkin teen mieheni kanssa yleensä alusta pitäen itse, puhtaista raaka-aineista. Suosimme kotimaista ja luomua kun sitä on tarjolla kohtuuhintaan.
00

Hei Jutta,

Ihan mielenkiinnosta haluaisin kysyä, että millaisia seurauksia viettämälläsi fitness-elämällä oli kehollesi? Olen itse parhaillaan mukana yhdessä nimeltä mainitsemattomassa valmennuksessa ja huomaan olevani ihan ähkyssä siitä kaikesta proteiini-määrästä ja pakko on ollut vähän soveltaa ohjeita oman olon vuoksi..

Kiva, jos ehdit vastaamaan 🙂
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi