Lempeä elämä: Raaka porkkanakakku
Silloin, kun vehnät ja sokerit olivat vielä kuvioissa mukana, ehdoton suosikkini kahvipöydässä oli porkkanaleivos. Vatsani kyllä mutisi joka kerta sen jälkeen, mutta päätin olla välittämättä – kunnes kyllästyin ja yhteiselomme jäi tauolle. Rakkaussuhteeni tuota leivonnaista kohtaan on suoraan verrannollinen aikaan, jonka täydellisen raakaversion hiominen vei.
Tadaa, lopputuolos on kuitenkin nyt tässä!
Sanon jo näin alkuun, että tämän herkun resepti on hiukan monimutkaisempi, kuin edeltäjiensä. Vaikea se ei silti ole ja listaa ei kannata missään nimessä säikähtää. Lupaan, että pohjasta tulee ennalta-arvaamattoman mehukas ja vaivannäkö palkitaan taatusti! Tämä kakku on yksi lemppareistani, koska ei vaadi paljon pähkinöitä mutta osoittautuu silti joka kerta yhtä täyteläiseksi.
Monissa raakakakuissa (etenkin jenkkiläisten raw chefien suunnittelemissa resepteissä) on iso tujaus pähkinöitä. Vaikka sillä tavalla saakin upeita, kermakakkuja muistuttavia luomuksia, en kuitenkaan itse liputa niiden puolesta. Raakailun tavoitteena tulisi olla energinen olo ja ruuansulatuksen optimoiminen, ei pähkinäpommilla tukkiminen. Pähkinät ovat kuitenkin melko heviä kamaa, joka ei aivan hetkessä sula. Kohtuus on aina hyvä pitää mielessä, siksi taikinakin on suunniteltu pieneen kakkuvuokaan. Omani halkaisija on 18 cm.
Kakun hyytelöinti tapahtuu irlanninlevällä eli irish mossilla, jota saa esimerkiksi Ekosegon nettiputiikista.
Raaka porkkanakakku
4 dl porkkanan blendaamisesta jäänyttä kuitua
10 puolikuivattua tai yön yli liotettua aprikoosia
2 dl liotettuja inkamarjoja
3 tuoretta tai yön yli liotetua taatelia
1,5 dl rusinoita
1,5 dl macadamiapähkinöitä (cashewkin käy hätätapauksessa)
1,5 dl manteleita
3 rkl agavea/hunajaa
1 dl kookosöljyä
1 rkl kanelia
1 tl muskottipähkinää
1-2 tl suolaa maun mukaan
2 dl irish moss -geeliä
Liota inkamarjoja sekä pähkinöitä yön yli, samoin pari reilua kourallista irish mossia. Laita myös rusinat likoon hetkeksi, siksi aikaa kun valmistelet porkkanaosuuden. Blendaa porkkanoita niin, että saat 4 desiä tasaista kuitua mehun valuttamisen jälkeen. Älä purista kuitua rutikuivaksi. On tärekää, että se jää hieman kosteaksi – näin kakusta tulee unelmallisen kuohkea.
Blendaa pähkinät, liotetut inkamarjat ja tarvittava määrä niiden liotusvettä keskenään. Koostumus saa jäädä hiukan rakeiseksi. Hienonna veitsellä rusinat, aprikoosit ja taatelit niin pieneksi, kuin viitseliäisyytesi sallii. Suosittelen mitä lämpimimmin Crazy Jackin puolikuivattuja aprikooseja, jotka ovat laadultaan aivan omaa luokkaansa! Niitä löytyy Stockmanneilta, Sokokselta ja jo aika useista luontaistuotekaupoista. En ehkä kehtaa kertoa, kuinka monta kertaa olen ostanut pussillisen ja syönyt aprikoosit sellaisinaan ennen kuin olen ehtinyt päästä keittiöön saakka…
Pilko yön yli lionnut irish moss saksilla pienemmiksi osiksi blenderin kannuun ja blendaa niin vähässä vedessä kuin mahdollista, että saat tasaisen ja jämäkän geelin. Sekoita lusikalla hellästi keskenään mehukas porkkanakuitu, pähkinä-inkamarjamassa, hedelmät ja geeli. Geeli ei maistu sellaisenaan juuri millekään, mutta siinä on hiukan omintakeinen tuoksu. Siitä ei kannata kuitenkaan välittää, lopputuloksessa tämän lonkeroisen superfoodin makua ei huomaa lainkaan.
Lisää lopuksi seokseen mausteet ja kädenlämpöisessä vesihauteessa juoksevaksi sulanut kookosöljy. Tässä kakussa ei siis ole raakakakuille perinteistä pähkinäpohjaa, vaan kookosöljyn ja irish mossin ansiosta massa hyytelöityy kiinteäksi kakuksi ja irtoaa vuoasta sellaisenaan. Voit halutessasi toki käyttää leivinpaperia tai kelmua mutta jos vuoassa on laadukas pinta, kakku irtoaa kyllä ilmankin.
Kuorrutus:
0,5 dl sulaa kookosöljyä
lucuma-jauhetta niin paljon, että saat mieleisesi tasaisen ja kermaisen koostumuksen
1-2 rkl sitruunan mehua
(ja hunajaa, jos kaipaat kuorrutteeseen makeutta)
aavistus suolaa
Anna kakun vetäytyä ja maustua jääkaapissa mieluusti yön yli, jos maltat. Silloin sekä pohja että kuorrutus ehtii jähmettyä. Koristele mantelirouheella ja porkkanoilla!
Irish moss voi aluksi tuntua hiukan vaikeasti lähestyttävältä tuotteelta, mutta raakailijalle se on kullanarvoinen ainesosa, etenkin kakkupuolella. Suosittelen rohkaistumaan sen suhteen, koska se tuo kakkuihin aivan täydellisen kuohkeuden. Jos kaipaat tarkempia käyttöohjeita, niin voit vilkaista vaikka kokkikollegani Outin blogin puolelta.
Jäljelle jääneestä porkkanamehusta tulee oivallinen smoothien pohja. Itse pidän porkkanamehusta sellaisenaan ja lisään siihen aina aavistuksen tuoretta inkivääriä.
Jutta
Kommentit
Samaan kysymykseen toivottaisiin kovasti vastausta täälläkin, toimisikohan psyllium, chia-siemenet tms irish mossin korvikkeena?
Kommentit
Kuulostaa ihanalta! Olen kylla samaa mielta, useat raw jalkiruoat ovat hyvin pahkinataytteisia ja lisaksi liiankin makeita. Tassa kakussa nayttaisi olevan kaikki raaka-aineet ja maut hyvin tasapainossa!
Kiitos Maria! Aivan. Makeutta on tietysti aina helppo säätää kun se harvoin muuttaa koostumusta kovinkaan radikaalisti. Sen sijaan pähkinät ovat usein se koko kakun koossapitävä elementti, että säveltäminen ei aina onnistukaan. Oma kehoni ei tykkää isoista pähkinämääristä, joten irish moss on todellinen pelastus. Onko irlanninlevää tarjolla siellä sinun nurkillasi?
Hieno resepti, kiitos siitä!
Kiitos itsellesi Magnus, mukavaa kun löysit tänne! 🙂
Täällä myös eräs porkkanaleivosten kumartaja, onhan se kahvipöydän viekotteleva keisarinna! Autenttisen näköisen (ja varmasti makuisenkin), kauniin kakun olet kyllä luonut. Kiitos inspiroinnista ja silmänruoasta! 🙂
Anni, täydellisesti sanallistettu – viekoitteleva keisarinna, todellakin! Ei muuta kuin irish mossia kokeilemaan (onnistuu sulta ihan takuuvarmasti). Ja noita hehkutettuja Crazy Jackin superaprikooseja on muuten jo Oulunkin Stockalla! 🙂
Hei Jutta!
En ole kokeillut Irish mossia mutta katselin sita jo omasta luomukaupastani viime kerralla. Siella sita ei ollut saatavilla, mutta uskon kylla sita loytyvan muualta.
xx
Mitä on porkkanan blendaamisesta jäänyt kuitu? Miten sitä saa tehtyä tai hankittua?
Kuulostaa ihan hyvältä, mutta en ymmärrä miten tuo omakuva liittyy asiaan.
Maria, onneksi on myös nettikaupat, jos muualta ei löydy. 🙂
Hömppäliisa, tarkoitan blendaamisesta jääneellä kuidulla sitä ainesta, mikä jää jäljelle kun blendaat ensin veden kanssa porkkanat hienonhienoksi ja siivilöit sitten mehun pois.
Anssi, sanottakoon vaikka näin, että hymyileminen värikkäissä vaatteissa on minulle olennainen osa arkea. Ja kysehän on nyt lifestyle-blogista, ei pelkästä ruokablogista. 🙂
Hatunnosto, Jutta, tahdikkaasta vastauksesta omakuvan kyseenalaistuksen suhteen. Keep smiling.
Pystyisiköhän Irish mossin korvaamaan jollain? Psylliumilla kenties? Sekin on aika neutraalin makuista.
Samaan kysymykseen toivottaisiin kovasti vastausta täälläkin, toimisikohan psyllium, chia-siemenet tms irish mossin korvikkeena?
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous