Hyvinvointi

Stressivapaa vyöhyke: 10 x enemmän energiaa

Teksti:
Jp Jakonen

Perusasiat tuntuvat kärsivät ensimmäisenä. Kun ihminen stressaantuu, on kiireinen tai muuten vain uppoutuu elävän elämän aikapoimuihin, lentävät äidin ohjeet ulos ikkunasta. Kiireisenä ja univelkaisena hotkimme pikaruokaa emmekä pidä huolta kunnostamme. Onneksi apua ja muistuttajia on tarjolla.

Stressivapaa vyöhyke

Tony Schwartz ja Jim Loehr kirjoittavat vuonna 2004 erinomaisen teoksen nimeltään Power of Full Engagement. Kirjan sanoma on yksinkertainen: energia, ei aika, on avaintekijä henkilökohtaisen tehokkuuden ja hyvinvoinnin hallinnassa. Kirja perustuu oikeisiin tapausesimerkkeihin ihmisistä, joiden energianhallinta on ollut retuperällä. Esimerkkitapauksille on laadittu omat henkilökohtaisen uudistumisen ohjelmansa, jotka ovat tuottaneet erinomaisia tuloksia.

Mihin ”täyden uppoutumisen voima” sitten perustuu? Yllättävää kyllä, aika lailla samoihin teeseihin, mitä äitini (ja todennäköisesti sinunkin äitisi sinulle) on yrittänyt kovaan kallooni lempellä otteellaan vuosikaudet takoa. Kuten vaikkapa seuraavat kymmenen kaikkein tärkeintä fyysisen energianhallinnan strategiaa, jotka voit tulostaa ja laittaa seinällesi perusasioista muistuttamaan.

1. Mene aikaisin nukkumaan ja herää aikaisin.

Itselleni tämä oli todellinen avainmuutos, joka paransi elämäni laatua huomattavasti. Lapsiperheen isällä tunti omaa aikaa ennen muiden heräämistä on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Lue vinkkejä tähän aikaisemmasta artikkelista.

2. Mene nukkumaan ja herää säännönmukaisesti samaan aikaan.

Aamuheräämisen opettelun kultainen sääntö: älä valvo liian myöhään. Helpommin sanottu kuin tehty. Aloittaa voi vaikka jättämällä iltauutiset väliin. Ei se maailma yleensä kallelleen käänny yhdessä ehtoossa.

3. Syö viidestä kuuteen pientä ateriaa päivässä.

Tämä vaatii jo pientä suunnittelua, mutta ei ole varsinaisesti vaikeaa. Aamiainen kello 7, välipala kello 10, lounas kello 12, välipala kello 15, illallinen kello 18 ja kevyt iltapala kello 21 jaksottavat päivän kulkua luonnolliseen tapaan.

4. Syö aamiaista jokaisena päivänä.

Ehdottoman tärkeä tapa, jonka unohtaminen vaikuttaa ainakin omaan olooni radikaalisti. Kuten vaikkapa tänään, jolloin söin vasta kolmisen tuntia heräämisen jälkeen. Palautuminen normaalitilaan kesti melko kauan.

5. Syö terveellisesti ja tasapainoisesti.

Niinpä niin. Ja moniko meistä voi säännönmukaisesti näin tekee? Toivottavasti melko moni. Yksinkertaisimmillaan tasapainoinen ruokavalio voi tarkoittaa sitä, että keskittyy mahdollisimman laadukkaaseen proteiiniin, hiilihydraatteihin ja rasvoihin – ja välttää vastaavasti noiden perusravintoaineiden kehnoja versioita.

6. Vältä tarpeetonta sokeria.

Limonadit, leivokset ja makeiset harkitusti käytettynä voivat tuoda elämään positiivista sisältöä. Niinpä kohduuden ystävänä ostan minäkin uuden makeispussin, melkeinpä joka ainoa karkausvuosi. Näyttää siltä, että tänä vuonna on taas uuden pussin aika.

7. Juo 1,5 – 2 litraa vettä päivässä.

Helppoa: pidä vesikannu tai -pullo pöydälläsi, ja juo säännöllisesti. Vaikuttaa hyvään oloon lähes yhtä paljon hyvä uni.

8. Työtä tehdessäsi pidä tauko jokaisen 90 minuutin välein.

Tärkeää, tärkeää, tärkeää. Ja usein on unohtua. Kehno keskittyminen ja pitkä puurtaminen kuluttaa. Vähällä vaivalla mutta suurella keskittymisellä saa usein parempaa tulosta aikaan.

9. Liiku jossain määrin päivittäin.

Äitini on tästä mainio esimerkki. Jos hän ei pyöräile työmatkaansa, hän ottaa bussin kaupunkiin ja kävelee takaisin kotiin. Liikunnan muuttaminen elämäntavaksi muuttaa usein myös suhtautumista omaan kehoon ystävällisemmäksi ja blogikollega Jutan sanoin lempeämmäksi.

10. Treenaa ainakin kaksi kertaa viikossa aerobista liikuntaa ja kaksi kertaa voimaharjoittelua.

Hyvän olon, itseluottamuksen ja jaksamisen perusta on säännöllinen liikunta. Hikoilu pari kertaa viikossa ei tee kenellekään pahaa, ja punnertaminen painojen kanssa lyhyenkin ajan on nopeimpia keinoja muuttaa olotilaa positiiviseen suuntaan. Iän lisääntyessä voimaharjoittelun merkitys vain lisääntyy. Siitä esimerkkinä viime vuonna edesmennyt rautavaari Jack LaLanne.   

X