Hyvinvointi

Stressivapaa vyöhyke: Stressinhallinnan kolme askelta

Teksti:
Jp Jakonen

Stressinhallinta on kolmen asian funktio. Ensimmäinen on läsnäolo. Toinen on rehellisyys. Kolmas on energia.

Stressivapaa vyöhyke

Läsnäolo tarkoittaa kykyä olla tässä ja nyt. Tiedän, tiedän. Kuulostaa kliseeltä. Mutta sallinette minun selvittää asiaa vähäsen. Kyky olla tässä ja nyt ei ole heikkohermoisten hommaa. Se tarkoittaa taitoa sietää tunneskaalan koko kirjoa. Se tarkoittaa kestävyyttä antaa epämiellyttävien impulssien tulla ja mennä. Se tarkoittaa kaiken sen hyvän ja huonon tietoista kohtaamista, mitä elämä, toiset ihmiset ja oma itsemme yllemme heittää.

Kun ihminen kykenee olemaan läsnä niin sisäisille kuin ulkoisillekin ahdistuksille – ja iloille! – hän on ottanut ensimmäisen askeleen kohti stressinsä hallintaa. Toisen askeleen hän ottaa olemalla rehellinen kaiken esiinnousevan suhteen.

On yksi asia antaa tunteiden tulla ja mennä. Toinen asia on tietää mistä niissä on kyse. Rehellisyys, tai omatunto, on se hiljaisen viisauden osa meissä, joka erehtymättä tietää mistä omat tunteet kertovat. Kun ihminen osaa ottaa vastaan tunteidensa viestin kaunistelematta, puolustelematta tai valehtelematta, hän on jälleen askeleen lähempänä stressitöntä elämää.

Rehellisyys vapauttaa voimavaroja. Kun lopetamme itsemme huijaamisen, päästämme ikään kuin veden alla pitelemämme valtavan rantapallon nousemaan pintaan. Rehellisyys itseä kohtaan tuntuu huojentavalta! Vielä on kuitenkin yksi askel otettavana. Se on ehkä kaikkein haastavin.

Energianhallinta tarkoittaa taitoa olla hukkaamatta voimavaroja. Koska energianhukasta on tullut toinen luontomme, emme usein huomaa, että huolimatta läsnäolostamme tai rehellisyydestämme olemme edelleen stressaantuneita. Jos kykynemme tiedostamaan hienovaraiset, juuri meille itsellemme tyypilliset energiahukan muotomme, kykenemme ottamaan sen viimeisen askeleen kohti stressivapaata vyöhykettä. 

X